ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΠΕΡΤΟΥΛΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΓΚΩΝ

Στο Περτούλι Τρικάλων και τα Περτουλιώτικα λιβάδια ,το Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη από τις τέσσερις διήμερες Στρογγυλές Τράπεζες, που σχεδιάζει να διοργανώσει το Δίκτυο των Εθελοντικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) Θεσσαλίας ,μια σε κάθε Νομό της Θεσσαλίας , μέσα από τις οποίες θα αναδειχθούν όλες εκείνες οι πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα

όχι μόνο στην έξοδο από την κρίση, αλλά και στη δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών ,ως απαίτηση των τοπικών κοινωνιών ,που μαστίζονται από την κρίση και την ανεργία .

ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΔΙΗΜΕΡΙΔΩΝ

Στόχος των διοργανωτών είναι οι δράσεις αυτές , να οδηγούν στη διαμόρφωση νέων πολιτικών ,που να απαντούν στα προβλήματα αυτά , οι οποίες ,μάλιστα ,θα είναι προσαρμοσμένες στη σύγχρονη τοπική πραγματικότητα, ενώ παράλληλα να δίνουν σε αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις νέες ιδέες και γνώσεις ,καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία με την αξιοποίηση εθνικών ή ευρωπαϊκών πόρων ..

Η πρώτη διοργάνωση θα γίνει στην Π.Ε. Τρικάλων και συγκεκριμένα στο Περτούλι Τρικάλων (Σαλέ Χιονοδρομικού Κέντρου Περτουλίου) , στις 6 και 7 Ιουνίου 2015 (Σαββατοκύριακο),, με θέμα: “Πολιτικές ανάπτυξης ορεινών όγκων – Οι απαντήσεις των τοπικών κοινωνιών στην κρίση ”

Η Στρογγυλή Τράπεζα υλοποιείται στο Περτούλι μετά από εισήγηση του Μέλους του ΔΣ του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας και πρ. Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Περτουλίου ,αλλά και πρ. Προέδου Επαγγελμ. Ορεινού Όγκου Περτουλίου κ. Ηλία Φιλοκώστα ,όπως επίσης και της ΜΚΟ “Πράσινη Κιβωτός ” -με έδρα τα Τρίκαλα και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ,τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων κ. Χρήστο Μιχαλάκη ,τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ντίνο Μπάρδα ,τον Δήμο Πύλης ,την Ελληνική Δασολογική Εταιρεία, πολλούς επαγγελματίες της περιοχής όπως Ξενοδόχους , παραγωγούς ,τοπικούς πολιτιστικούς Φορείς κ.ά) ,από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EUROPE DIRECT Περιφέρειας Θεσσαλίας και το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙ Α

Η θεματολογία διαμορφώνεται ως εξής :

 • ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΓΚΩΝ- ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΓΚΩΝ -ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ,ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ-ΚοινΣΕπ
 • ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΏΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ-CREATIVE EUROPE-HORIZON 2020.
 • ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΗΣ (Ενημέρωση των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών πάνω σε Προγράμματα ,καλές πρακτικές και οδηγίες αξιοποίησης Εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων )
 • ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
 • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ- ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ – ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ-
 • ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΆ ΕΡΓΑΛΕΙΑ -ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΟΡΩΝ
 • ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ
 • ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΓΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

Για τον λόγο αυτό έχουν κληθεί έγκριτοι επιστήμονες, καθηγητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ ,επιτυχημένοι αυτοδιοικητικοί και τεχνοκράτες ,οι οποίοι θα μεταφέρουν την εμπειρία, τη γνώση τους και τις καλές πρακτικές στους τοπικούς φορείς ,όχι μόνο της Π.Ε. Τρικάλων ,αλλά και της Θεσσαλίας ,έτσι ώστε να είναι σε θέση να διαμορφώσουν πολιτικές ανάπτυξης .

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Στις εργασίες του Περτουλίου θα προσκληθούν να συμμετέχουν οι παρακάτω:

1 . οι αρμόδιοι Υπουργοί ή εκπρόσωποί τους ,που ασχολούνται με τον Τουρισμό ,την Αγροτική Οικονομία, την Ανάπτυξη και το Περιβάλλον

 1. Εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας ,είτε ως εισηγητές είτε ως σύνεδροι
 2. Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού (Δήμαρχοι ,Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι ) από όλη τη Θεσσαλία,αλλά και όμορες Περιφέρειες
 3. όλοι οι Βουλευτές της Θεσσαλίας
 4. Εκπρόσωποι συλλογικών και παραγωγικών Φορέων της Θεσσαλίας ( επιμελητήρια, εμπορικοί σύλλογοι , αγροτικοί-κληνοτροφικοί συνεταιρισμοί,γεωπόνοι ,δασολόγοι )
 5. Προϊστάμενοι Δασαρχείων Θεσσαλίας ,Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ,γραφείων γεωργικής ανάπτυξης κ.α΄.
 6. Εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και επιχειρηματίες της Π.Ε. Τρικάλων,
 7. Εκπρόσωποι των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών από όλη τη Θεσσαλία

ΔΙΑΜΟΝΗ

Σημειώνεται ότι όλοι οι Εισηγητές και οι Σύνεδροι ,μαζί με τις οικογένειές τους, θα διαμείνουν στην περιοχή για δύο μέρες (με συμβολικό κόστος) , θα συμμετέχουν στις εργασίες της ιδιαίτερα σημαντικής Στρογγυλής Τράπεζας, θα γνωρίσουν την ιστορία ,θα ξεναγηθούν στα πανέμορφα αξιοθέατα της περιοχής του ορεινού όγκου ,θα γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα και τις παραδόσεις ενός μαγικού τουριστικού προορισμού ,όπως είναι το Περτούλι ,η Ελάτη ,το Νεραϊδοχώρι και όλα τα φιλόξενα χωριά του ορεινού όγκου του Ν. Τρικάλων. (Για Κρατήσεις Κ. Σκριάπας Mobile: 6974-881944 E-Mail: skriapask@gmail.com)

Σημειώνεται ότι η θεματολογία των επόμενων Στρογγυλών Τραπεζών ,που θα γίνουν στους Νομούς Λάρισας ,Μαγνησίας και Καρδίτσας ) θα είναι προσαρμοσμένη στα τοπικά δεδομένα και συνολικά θα αναπτυχθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τη Θεσσαλία (περιβάλλον, διαχείριση υδάτινων πόρων ,νιτρορύπανση, ενέργεια, ανθρωπιστική κρίση ,ανεργία , θεσσαλικό καλάθι, θεματικός τουρισμός , κοινωνική αλληλεγγύη , εξωστρέφεια ,πολιτισμός κ.ά.)

Η συμμετοχή πανεπιστημιακών δασκάλων του Π.Θ ,μαζί με πολλούς άλλους έγκριτους επιστήμονες που θα κληθούν να συμμετέχουν ως εισηγητές , κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική και αναδεικνύει το ρόλο του πανεπιστήμιου στη σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα.

Αρμόδιος για συνεννόηση ο Πρόεδρος του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας κ. Κ. Σκριάπας Τηλέφ. 6974-881944 ,E-Mail: skriapask@gmail.com.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com