ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ ΑΜΠΕΛΩΝΙΤΩΝ ΑΠΟ ΕΑΣΑΔίτες ΤΟ 1944

Με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της εθνικής αντίστασης στο κέντρο του Αμπελώνα τιμήθηκε σήμερα το πρωί  η μνήμη των 13 εκτελεσθέντων από μέλη του Εθνικού Αγροτικού Συνδέσμου Αντικομμουνιστικής Δράσης (ΕΑΣΑΔ) στις 17 Μαΐου 1944, υπό την εποπτεία και καθοδήγηση των χιτλερικών.

Οι εκτελέσεις που έγιναν γνωστές ως “γεγονότα του Αμπελώνα” ήταν ενταγμένες σε ένα γενικότερο πογκρόμ κατά του ογκούμενου αντιστασιακού κινήματος στην ευρύτερη περιοχή. (Μαζικές συλλήψεις στη Λάρισα στις 14 Μαΐου, επιδρομή ΕΑΣΑΔιτών και Γερμανών στη Φαλάνη 15 Μαΐου και εκτελέσεις στον Αμπελώνα).

Την εκδήλωση μνήμης διοργάνωσε άτυπη πρωτοβουλία Αμπελωνιτών και κατά τη διάρκειά της τονίστηκε η ανάγκη να παραμείνει άσβεστη η μνήμη των εκτελεσθέντων, μέσα από μία συγκεκριμένη και οργανωμένη εκδήλωση σε ετήσια βάση, ώστε να αναδειχθεί ο παλλαϊκός αγώνας των Αμπελωνιτών ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό κατά τη διάρκεια της κατοχής, σε μια εποχή μάλιστα που ναζισμός και φασισμός ξανασηκώνουν κεφάλι.

DSC_1380Στη σημερινή εκδήλωση έγινε προσκλητήριο εκτελεσθέντων σύμφωνα με τον κατάλογο των ονομάτων που παρουσίασε σε σχετική εισήγησή της στο 2ο Ιστορικό Συνέδριο του Αμπελώνα η κ. Σωτηρία Λαρύγγα.

Βάσει αυτού του καταλόγου οι εκτελεσθέντες στις 17 Μαΐου 1944 ήταν:

Γιώργος Πούλιος, Βάιος Γκολέτσας, Γεώργιος Καρανίκας, Γεώργιος Λαρύγγας,Γεώργιος Ροκάς, Δημήτριος Βιρβίλης, Δημοσθένης Παπαϊωάννου, Βασίλειος Μουζάς, Φίλιππος Βλαχόπουλος (πατέρας), Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος (γιός), Γεώργιος Ψύλλας, Νικόλαος Παπακωνσταντίνου από το Δεμερλί και άγνωστος. (Οι δύο τελευταίοι βρέθηκαν τυχαία εκείνη την ημέρα στον Αμπελώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιθέσεις ΕΑΣΑΔιτών έγιναν στον Αμπελώνα και στις 27 και 31 Μαΐου και στις 4 Ιουνίου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ