ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ

Ερώτηση σχετικά με τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι και αγρότες για την κακοδιαχείριση προηγούμενων ετών σε ό,τι αφορά ευρωπαϊκές και κρατικές αγροτικές ενισχύσεις, κατέθεσαν 59 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και η βουλευτίνα Λάρισας Ηρώ Διώτη.

Όπως σημειώνουν, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου (28/4/2015) ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΠΕΝ Β. Αποστόλου «αναφέρθηκε στο θέμα των προστίμων που έχουν καταλογιστεί στην Ελλάδα για παρατυπίες του παρελθόντος στη διαχείριση ευρωπαϊκών και κρατικών αγροτικών κονδυλίων, πολλά από τα οποία έχουν ήδη τελεσιδικήσει». Ως παραδείγματα αναφέρθηκαν το “πακέτο Χατζηγάκη” (2008-2009), ήτοι κρατικές ενισχύσεις που κρίθηκαν από την ΕΕ ως ασύμβατες με την κοινοτική νομοθεσία, με αποτέλεσμα η χώρα να καλείται να ανακτήσει αποζημιώσεις 421 εκατ. ευρώ από 725.000 αγρότες, ενισχύσεις ύψους 465 εκατ. ευρώ σε συνεταιριστικές οργανώσεις (1982-1989) για τη “στήριξη” προϊόντων που είχαν πρόβλημα στην παραγωγή, καθώς και το “ πακέτο Κοντού ” για την ανάκτηση ενισχύσεων, ύψους 150 εκατ. ευρώ, που χορηγήθηκαν με τη μορφή άτοκων δανείων, κατά την περίοδο 2008, σε ΕΑΣ που συγκέντρωναν δημητριακά.

«Δεδομένου ότι, τα ανωτέρω πρόστιμα επιβαρύνουν τόσο τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή τους Έλληνες φορολογούμενους, όσο και τους αγρότες οι οποίοι κινδυνεύουν να απωλέσουν μέρος των επιδοτήσεων που είναι απαραίτητες για τη συνέχιση της αγροτικής παραγωγής» οι βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό: Ποιά είναι τα συνολικά ποσά δημοσιονομικών διορθώσεων/παρακρατήσεων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία; Ποιό το ύψος και οι αιτίες της κάθε ποινής που έχουν βεβαιωθεί ανά καθεστώς ενίσχυσης και σε ποιο έτος αναφέρονται; Σε ποιές ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου (α) να μειωθεί, εάν είναι εφικτό, το ύψος των προστίμων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα και να μειωθεί στο μέτρο του δυνατού η σχετική επιβάρυνση των αγροτών και (β) να εκλείψουν οι αιτίες καταλογισμού των προστίμων και η απώλεια πολύτιμων πόρων για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ