ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟ ΕΣΥ

Με την απεργία της 20ης Μαΐου 2015, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με την πρώτη γενική κινητοποίηση στην υγεία με ευρύτατη συμμετοχή και την επίσημη στήριξη της ΑΔΕΔΥ. Η οικονομική ασφυξία που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, δημιούργησε ένα εκρηκτικό μίγμα υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων.

Οι ελλείψεις υλικών, γιατρών και νοσηλευτών και το διοικητικό χάος, έχουν φέρει τις δημόσιες υγειονομικές μονάδες στα όρια της κατάρρευσης. Την ίδια στιγμή  η άρνηση πληρωμών υπονομεύει εξίσου και τον ιδιωτικό κλάδο. Παρά τις επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις από όλους σχεδόν τους Υπουργούς, καμία προκήρυξη θέσεων δεν προωθείται προς το παρόν, οι εφημερίες και οι υπερωρίες δεν καταβάλλονται και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας δεν συζητούνται καν. Την ίδια στιγμή, οι ασθενείς έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το κατάντημα της υγειονομικής περίθαλψης.

Το Ποτάμι θεωρεί πως η υγεία και τα προβλήματα της αποτελούν προτεραιότητα  πέρα και πάνω από τις διαπραγματεύσεις. Είναι άμεση ανάγκη να υποστηριχθεί με χρήματα και προσωπικό το ΕΣΥ. Ειδάλλως, θα καταρρεύσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Δυστυχώς, το Υπουργείο έσπευσε να αφαιρέσει τα αποθεματικά των νοσοκομείων και αδυνατεί να καταβάλει τη δεύτερη δόση των ισχνών προϋπολογισμών των νοσοκομείων. Είναι εξίσου επιτακτική ανάγκη η αντιμετώπιση της κακοδιοίκησης, του διοικητικού χάους και της θεσμικής ανεπάρκειας που εξακολουθεί να αποτελεί και σήμερα πηγή σπατάλης και αναποτελεσματικότητας. Οι διορισμοί κομματικών στελεχών χωρίς αξιολόγηση σε διοικητικές θέσεις στο ΕΣΥ και τους οργανισμούς δεν προδιαθέτει για τίποτα καλό.

Η πανυγειονομική απεργία φέρνει στο προσκήνιο το μεγάλο πρόβλημα της υγείας. Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι και ασθενείς διεκδικούν ένα αποτελεσματικό σύγχρονο ΕΣΥ μέσα από ουσιαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ