ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΥ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των βοσκοτόπων, και στην πληρωμή οφειλόμενων από την πολιτεία, εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας με επιστολή τους προς τον υπουργό Ευάγγελο Αποστόλου, ζητώντας του να δώσει άμεσα λύσεις στα προβλήματα.

Αναλυτικά η επιστολή:

“Κύριε Υπουργέ,

-Η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας στον αγώνα της να βρεθεί λύση στο θέμα των Βοσκοτόπων για ακόμη μια φορά προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας .

Μέσω αυτού του υπομνήματος είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε για το θέμα της δήλωσης των βοσκοτόπων.  Όπως σας ενημέρωσαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας μας στην επίσκεψή σας στο Κιλελέρ υπάρχουν τρεις κατηγορίες κτηνοτρόφων.

Οι Πεδινοί που δεν μετακινούνται, απλά είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στις δηλώσεις του ΟΣΔΕ.

Οι μετακινούμενοι από τα πεδινά σε κάποιο ορεινό χωριό.

Και η Τρίτη κατηγορία οι μετακινούμενοι που νοικιάζουν βοσκότοπους  τα τελευταία 15 με 20 χρόνια (δημόσιες εκτάσεις) σε διπλανά χωριά. Εδώ λοιπόν έχουμε τα εξής προβλήματα. Οι Δημόσιες εκτάσεις ή δεν νοικιάζονται πλέον από τους Δήμους ή το ενοίκιό τους είναι υπέρογκο.

Η κατάσταση βρίσκεται σε αδιέξοδο. Οι παραγωγοί κτηνοτρόφοι δεν έχουν εναλλακτική λύση και δεν ξέρουν τι να δηλώσουν στο ΟΣΔΕ για να μην χάσουν το δικαίωμα της επιδότησης. Εκτός αυτού μέσα στην απόγνωση τους κάποιοι παραγωγοί δεν πρόλαβαν να κάνουν την δήλωση του ΟΣΔΕ με αποτέλεσμα η πύλη να κλείσει αφήνοντάς τους απ έξω.

-Υπάρχουν κτηνοτρόφοι που έπρεπε να έχουν μετακινηθεί από τις 10 Μαΐου.

Πρώτον δεν έχουν δημοπρατηθεί τα βοσκοτόπια από τους Δήμους

Και Δεύτερον δεν έχουν χρήματα για την μετακίνηση που στοιχίζει ακριβά, διότι

Οι μετακινούμενοι αιγοπροβατοτρόφοι είναι η μόνη κατηγορία της αγροτικής οικονομίας που δεν έχουν πληρωθεί το άρθρο 68 για το 2014.

Ζητούμε επειγόντως, να γίνουν οι πληρωμές του άρθρου 68 και της εξισωτικής δίνοντας της ημερομηνίες στην δημοσιότητα για να μπορέσουν  οι παραγωγοί να προγραμματίσουν την καλοκαιρινή τους μετακίνηση.

Παρακαλούμε να δοθεί παράταση λίγων ακόμα ημερών στις δηλώσεις ΟΣΔΕ για να μπορέσουν να καλυφθούν και οι παραγωγοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

-Για το θέμα της εισαγωγής του εμβολίου για τον καταρροϊκό πυρετό οι πληροφορίες οι οποίες κυκλοφορούν είναι απογοητευτικές.

Ο αριθμός των εμβολίων είναι περιορισμένος  επιβαρύνοντας εξ ολοκλήρου τον κτηνοτρόφο και κάποιες εταιρείες για να προχωρήσουν στην εισαγωγή ζητούν προκαταβολή.

Αναλογίζεστε λοιπόν μέσα σ αυτό το κλίμα από την μια να μην εισπράττουμε τις επιδοτήσεις να μην ξέρουμε τι βοσκότοπο θα έχουμε, να αγνοούμαι για το αν θα μπορέσουμε να παραγγείλουμε το εμβόλιο του καταρροϊκού για να σώσουμε τα κοπάδια μας και κανείς από την επίσημη πολιτεία να μην παίρνει θέση να μας ενημερώσει να μας στηρίξει για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.

Τέλος θα θέλαμε ως αιγοπροβατοτρόφοι να εκφράσουμε την πλήρη οργή και αγανάκτηση στους υπευθύνους της πολιτείας που χειρίζονται την όλη κατάσταση με τόση ανωριμότητα, χωρίς να αναλογίζονται τις συνέπειες της καταστροφής του κλάδου της  αιγοπροβατοτροφίας .

Αναρωτιόμαστε γιατί τόσο μίσος στους αιγοπροβατοτρόφους. Είναι ένας αρκετά ταλαιπωρημένος κλάδος που καθημερινά αντιμετωπίζει επιπλέον προβλήματα. Όχι μόνο δεν μας στηρίζετε αλλά αγνοείται  και τους κινδύνους του ελλοχεύουν.

Αναρωτήθηκε κανείς από τους βολεμένους του δημοσίου τι εστί να μην εισπράττεις και να πληρώνεις μόνο .

Σαν παράδειγμα αναφέρουμε την αναστάτωση που προκάλεσαν οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ που πληρώθηκαν με δύο μέρες καθυστέρηση. Μακάρι να είχαμε την τύχη τους.

Για σκεφτείτε τον κτηνοτρόφο που δεν πληρώνεται ποτέ στην ώρα του και πάντα του χρωστούνε χρήματα από 1,2 ίσως και 3 χρόνια και σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο ποσό στο λογαριασμό του εξαφανίζεται από τις υποχρεώσεις που έχει στην πολιτεία.

Αυτό λοιπόν τι είναι δικαιοσύνη ή δημοκρατία ή Αγροτική παραγωγική ανασυγκρότηση.

Αναλάβετε τις ευθύνες σας και δράστε άμεσα”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ