ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ

Διαμαρτυρία αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα στην Αθήνα 4000 εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Παιδείας για να απαιτήσουν από την ηγεσία του υπουργείου να μην γίνει ανάκληση των μετατάξεων. Σε κείμενο που εξέδωσε η συντονιστική επιτροπή των εκπαιδευτικών του νομού Λάρισας αναφέρονται τα εξής:

«Μετά από δύο χρόνια αναμονής  για την οριστική λύση του θέματος των μετατάξεων, οι σχεδόν 4000 εκπαιδευτικοί βρίσκονται μπροστά στην πιο δυσάρεστα απρόβλεπτη εξέλιξη του θέματος.

Το Υπουργείο Παιδείας με την τακτική του “αιφνίδιου θανάτου” ανακοίνωσε στην άτυπη επιτροπή διαλόγου για τις μετατάξεις ότι προτίθεται να προβεί σε ανάκληση όλων των μετατάξεων (εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων) οι οποίοι επιστρέφουν στις περιοχές προέλευσης τους της Β/θμιας.

Απαίτηση όλων των εκπαιδευτικών και κυρίως αυτών που μετατάχθηκαν ήταν εξαρχής η διαλεύκανση της διαδικασίας των μετατάξεων. Αντ” αυτού παρατηρείται η τιμωρητική διάθεση του Υπουργείου απέναντι σε εκπαιδευτικούς, που προσπάθησαν απλά να διασφαλίσουν το μέλλον τόσο το δικό τους όσο και των οικογενειών τους.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο αρνείται να καταθέσει τους πίνακες μορίων, ώστε να αποφευχθεί η  στοιχειοθέτηση  παρανομίας και δεν λαμβάνει υπόψιν του, τον έλεγχο από το σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ενώ ήταν αίτημα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Σημαντικότερο όλων δε, είναι ότι αδιαφορεί για τους συναδέλφους που ανατρέπεται για ακόμα μια φορά η ζωή τους τα τελευταία δύο χρόνια και μάλιστα χωρίς δική τους ευθύνη, όπως έχουν δηλώσει εκπρόσωποι της σημερινής πολιτικής ηγεσίας στο παρελθόν και επιστρέφουν στη Β/θμια σε δυσμενέστερη, από την προ διετίας κατάσταση μια και έχουν καταργηθεί οι οργανικές θέσεις που κατείχαν και τώρα ακυρώνονται και οι μετατάξεις που δικαιολογούν την ύπαρξή τους στο Υπουργείο.

Επειδή από την σχεδιαζόμενη από το υπουργείο ανάκληση των μετατάξεών μας, θίγεται βάναυσα η ψυχολογική, οικογενειακή, οικονομική και κοινωνική μας υπόσταση ως κατ’ αρχήν ανθρώπινων όντων και πολύ περισσότερο και ειδικώτερα ως εκπαιδευτικών, κάνουμε γνωστή την πρόθεσή μας να χρησιμοποιήσουμε όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα που μας παρέχει ο νόμος προκειμένου να προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας. Ενδεικτικά δε αναφέρουμε:

1) Αίτηση ακύρωσης της τυχόν σχεδιαζόμενης υπουργικής απόφασης ανάκλησης αμέσως μετά την έκδοσή της.

2) Αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης ανάκλησης αμέσως μετά την άσκηση της αίτησης ακύρωσής μας, με την οποία θα αιτούμαστε και προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης (παρ. 6 άρθρο 52 του Π.Δ. 18/1989), με το σκεπτικό ότι η άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης ανάκλησης θα προκαλέσει σε εμάς τους αιτούντες βλάβη ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη σε περίπτωση ευδοκίμησης της αίτησης ακυρώσεως.

Ελπίζουμε ότι τις στιγμές αυτές θα πρυτανεύεσει η λογική και η ηθική υπόσταση του ζητήματος. Οι 4000 εκπαιδευτικοί από μετάταξη, τα τελευταία χρόνια λόγω και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την πατρίδα μας, έχουν καταστεί έρμαια και όμηροι καταστάσεων που τους θίγουν ως ανθρώπους και οικογενειάρχες.

Πίστη μας είναι ότι το Υπουργείο θα εργαστεί για να εξευρεθεί μία λύση του θέματος χωρίς «αιματοχυσία» και «ανθρωποθυσίες» που θα ανοίξουν έναν νέο κύκλο ατέρμονων δικαστικών αγώνων και μάλιστα εκπαιδευτικών, που το μόνο μέλημά τους πρέπει να είναι η προσήλωσή τους στο ιερό καθήκον της μόρφωσης και διαπαιδαγώγησης των ελληνόπουλων».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ