Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

 

Τη διακήρυξη αρχών και θέσεων ενόψει της γενικής συνέλευσης του συλλόγου εκπαιδευτικών α/βαθμιας του νομού και των εκλογών για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΔΟΕ έδωσε στη δημοσιότητα η “Εκκίνηση Εκπαιδευτικών” Λάρισας. Στη διακήρυξη αναφέρονται τα εξής:

Στις 4 Ιουνίου 2015 καλούμαστε όλοι να εκλέξουμε τους αντιπροσώπους μας για την 84η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ. Η «Εκκίνηση» κατέρχεται σ’ αυτές τις εκλογές με έναν κύριο στόχο: Την ανατροπή της πλειοψηφίας της ΔΟΕ με την ανάδειξη νέων δυνάμεων, οι οποίες θα χαράξουν μία νέα πορεία στην Ομοσπονδία μας. Μία πορεία που θα μας αξίζει, που θα ανεβάσει το κύρος μας μέσα στην κοινωνία, που θα βοηθήσει στο χτίσιμο ενός νέου, δημοκρατικού σχολείου. Πριν δύο χρόνια, όταν πρωτοεμφανιστήκαμε και ζητήσαμε την ψήφο σας, σας εξηγούσαμε ότι…

«….Με την κίνηση αυτή θέλουμε να δώσουμε μια νέα προοπτική στον κλάδο μας. Θέλουμε μαζί να ανοίξουμε έναν καινούργιο συνδικαλιστικό δρόμο. Επιδιώκουμε να συναντηθούμε σε θέσεις και αγώνες με εκείνους τους συναδέλφους που έχουν τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς με μας. Δηλώνουμε ότι θα σηκώσουμε ψηλά τη σημαία του δικαίου, της ισονομίας και της αξιοπρέπειας του εκπαιδευτικού. Για μας δεν υπάρχουν «ημέτεροι» και «υμέτεροι» συνάδελφοι. Θέλουμε ένα σχολείο με επίκεντρο τον μαθητή, ένα σχολείο ελεύθερο, γιατί ο δάσκαλος δημιουργεί μόνο όταν αισθάνεται ελεύθερος. Ένα σχολείο που καλλιεργεί την κριτική σκέψη και διαπλάθει ελεύθερους και δημιουργικούς ανθρώπους.

Θεωρούμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε για να ανασυγκροτήσουμε το συνδικάτο μας και αυτό θα γίνει μόνο με την ενεργότερη συμμετοχή όλων μας σε διαδικασίες ανοιχτές και απροκατάληπτες και με συζήτηση στην ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Ζητούμε τη συμμετοχή και τη γνώμη των συναδέλφων και όχι μόνο την ψήφο τους.»

Πραγματικά, φάνηκε ότι πολλοί συνάδελφοι ήταν έτοιμοι για μία διαφορετική πορεία και μας έφεραν στη δεύτερη θέση, εκλέγοντας τέσσερις από εμάς. Στην Γ. Σ. της ΔΟΕ το καλοκαίρι του 2013 συναντηθήκαμε και με άλλα ανεξάρτητα σχήματα από όλη την Ελλάδα και δημιουργήσαμε την «Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-κίνηση Εκπαιδευτικών», δημιουργώντας το πρώτο ρήγμα στις δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού, στις δυνάμεις που μας έφεραν στη σημερινή απαξιωμένη θέση.

Τώρα, περισσότερο έμπειροι και πιο αποφασισμένοι θα επιδιώξουμε τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις με δυνάμεις που έχουν το ίδιο σκεπτικό με εμάς: Να ανατραπεί η πλειοψηφία του καθεστωτικού συνδικαλισμού στο Δ.Σ. της ΔΟΕ. Να αρχίσει μία νέα περίοδος ανασυγκρότησης της Ομοσπονδίας μας, πέρα από εκμαυλιστικές τακτικές, νοοτροπίες και πρακτικές, από τη μια μεριά και μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις, ιδεοληψίες και μαξιμαλισμούς, από την άλλη. Να αρχίσει μία περίοδος δημιουργικής ανασυγκρότησης. Σ’ αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε.

Βρισκόμαστε ήδη σε μία νέα πολιτική πραγματικότητα, με πολλές δυσκολίες αλλά και ενδεχόμενες νέες ευκαιρίες. Εμείς ως «Εκκίνηση» θα είμαστε πάντα κριτικά διακείμενοι στις όποιες κυβερνητικές επιλογές, προσπαθώντας να επηρεάσουμε τα εκπαιδευτικά πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το αν θα το καταφέρουμε όμως εξαρτάται όχι μόνο από μας, αλλά από όλους μας!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ