Κ.ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: ΆΜΕΣΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΣΕ ΦΑΡΣΑΛΑ ΚΑΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Ερώτηση για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας – Λάρισας, προς τον Υπουργό Υγείας.

Η λειτουργία του ΕΚΑΒ έχει ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας για τη συνέχιση του έργου του. Τα κύρια προβλήματα είναι ο γηρασμένος στόλος ασθενοφόρων και το προσωπικό που δεν επαρκεί. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Περίπου 120 ασθενοφόρα, εκ των οποίων περίπου 35 στην Αττική, έχουν τραβήξει χειρόφρενο λόγω σοβαρών βλαβών και ο αριθμός των ασθενοφόρων που πραγματοποιούν την πρωινή και απογευματινή βάρδια στο Λεκανοπέδιο έχει μειωθεί κατά 30% λόγω κυρίως έλλειψης προσωπικού, ήτοι από 70-75 ασθενοφόρα ανά πρωινή και απογευματινή βάρδια το 2008-2009 σε 45 έως 50 σήμερα.

Τα περισσότερα οχήματα είναι κυκλοφορίας 2003 με 600 έως 800.000 χιλιόμετρα το καθένα. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ κάνουν λόγο για ελλείψεις διασωστών. Οι ανάγκες έχουν αυξηθεί, αφού τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί περισσότεροι από 120 διασώστες.

Στο Νομό Λάρισας τα τέσσερα από τα πέντε Κέντρα Υγείας που λειτουργούν (Τύρναβος, Φάρσαλα, Αγιά, Γόννοι) έχουν μεν επάρκεια οχημάτων, αλλά όχι πληρωμάτων. Η Ελασσόνα έχει κλιμάκιο του ΕΚΑΒ, την καλύπτει δηλαδή το προσωπικό του ΕΚΑΒ. Το ίδιο ζητούν Φάρσαλα, Αγιά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ. Στη Λάρισα υπάρχει προσωπικό, αλλά δεν υπάρχουν αξιόπιστα, λόγω παλαιότητας, οχήματα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι, όταν για παράδειγμα, προκύπτει μία ανάγκη διακομιδής περιφερειακά της Λάρισας και στην περιοχή ευθύνης των Κέντρων Υγείας, λόγω έλλειψης προσωπικού, τα ασθενοφόρα, αν και διαθέσιμα, δεν έχουν την δυνατότητα να κινηθούν, οπότε θα πρέπει η Λάρισα να καλύψει το κενό, ή, σε διαφορετική περίπτωση επιστρατεύονται ΙΧ, όπως συνέβη δύο φορές πρόσφατα.

Τα τελευταία καινούρια οχήματα που προμηθεύτηκε το ΕΚΑΒ Λάρισας, χρονολογούνται από το 2004. Μάλιστα, από τα οχήματα που το 2007 είχαν γίνει δωρεά προς το ΕΚΑΒ, τα έξι που ήρθαν στην Θεσσαλία, προέκυψαν προβληματικά και έχουν αποσυρθεί εδώ και δύο χρόνια καθώς χρειάζονται νέους κινητήρες. Αυτή τη στιγμή στο νομό, θεωρητικά υπάρχουν 11 ασθενοφόρα εν λειτουργία, αλλά τα 4 παρουσιάζουν προβλήματα, οπότε πρακτικά εν κινήσει βρίσκονται τα υπόλοιπα.

Η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο με πιθανές αρνητικές, αλυσιδωτές συνέπειες για τη ζωή και την υγεία των ασθενών, αλλά και των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ. Ρωτάμε, λοιπόν, τον Υπουργό: Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων λειτουργίας του ΕΚΑΒ λόγω της έλλειψης ασθενοφόρων και απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού;

Πότε θα προχωρήσει η εξαγγελθείσα από το 2012 προκήρυξη για την πρόσληψη 200 διασωστών και του απαραίτητου τεχνικού προσωπικού; Προτίθεστε να εγκρίνετε τη δημιουργία κλιμακίων σε Φάρσαλα και Αγιά έτσι ώστε να αξιοποιηθούν προσωπικό και οχήματα και να καλυφθούν οι περιοχές με ασθενοφόρα;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ