ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Από κοινού παράσταση στην 5η ΥΠΕ, αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και εκπρόσωποι σωματείων μαζί με τους συνταξιούχους που έχουν συγκέντρωση και τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία που απεργούν, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν χθες σε σύσκεψη για τη δημόσια υγεία που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ΕΚΛ.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο πρόεδρος του κέντρου Τ. Τσιαπλές η κατάσταση στο χώρο της δημόσια υγείας είναι τραγική και με τις συμφωνίες που προωθεί η νέα κυβέρνηση αναμένεται να γίνει ακόμη χειρότερη. Για αυτό το λόγο όπως τόνισε το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, στους συνταξιούχους και τα φτωχά λαικά στρώματα, να μην αποδέχονται αυτή την τραγική κατάσταση και στην δημόσια υγεία. Συσπειρωμένοι στα σωματεία και τις Λαικές Επιτροπές, να αγωνιστούν  για:

             Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας, προληπτικής και επείγουσας ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος και το κεφάλαιο, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

             Να δοθούν τώρα όλα τα κονδύλια που χρωστάει το κράτος σε όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας – Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ!

             Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

             Άμεση κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κ.Υ, στο ΠΕΔΥ του Ν. Λάρισας και γενικότερα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας χωρίς προϋποθέσεις.

             Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα οι εργαζόμενοι στην δημόσια και ιδιωτική υγεία.

             Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο ΓΝΛ και στο ΠΠΝΛ με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό.

             Να εξοπλιστούν τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, με όλο τον αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό, να παρέχουν τα αναγκαία φάρμακα δωρεάν.

             Να μην υπάρχουν συμβάσεις του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα.

             Να δημιουργηθεί δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης-Αποθεραπείας στη Λάρισα.

             Να δημιουργηθεί σύγχρονη μεγάλη δημόσια ψυχιατρική κλινική στη Λάρισα, όπως επίσης και κέντρα ψυχικής υγείας ή κινητή μονάδα ψυχικής υγείας, με βάρος στην παιδική-εφηβική ηλικία. Να δημιουργηθούν δημόσιοι δωρεάν ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα που να καλύπτουν τις ανάγκες για παρόμοιες δομές.

             Να καταργηθεί άμεσα κάθε πληρωμή στα δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Πλήρης παροχή δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών, με ή χωρίς βιβλιάριο υγείας.

             Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για παροχές Υγείας, όπως και της συμμετοχής στις εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις και τα φάρμακα.

             Να καλυφθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ευθύνη του κράτους, για τους ανασφάλιστους, τους άνεργους και όσους δεν συμπλήρωσαν τις προϋποθέσεις για ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας. Να συμπεριληφθούν και οι οικογένειές τους.

             Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.

             Να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (π.χ Φιλιππούπολη, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, Αβέρωφ και κινητές μονάδες στη ΒΙΠΕ, στα ΤΕΙ).

             Να αυξηθούν οι εισακτέοι ορισμένων σχολών ΑΕΙ-ΤΕΙ (π.χ νοσηλευτές) και ειδικοτήτων (π.χ γιατροί εργασίας, γενικής ιατρικής, κλπ), με κριτήριο την πλήρη κάλυψη των αναγκών για την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος υγείας.

             Στα πλαίσια της πρόληψης, υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών καθώς και υποχρεωτική δωρεάν εξέταση (τεστ-ΠΑΠ, μαστογραφία, έλεγχος οστεοπόρωσης). Λειτουργία γυναικολογικών και παιδιατρικών ιατρείων. Δημιουργία νέων και αναβάθμιση των υπαρχουσών δημοσίων μαιευτηρίων με επαρκή στελέχωση, με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

             Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜε βάση αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο, ο κ. Τσιαπλές πρότεινε να γίνει συζήτηση σε κάθε Δ.Σ σωματείου ή άλλου φορέα, να οργανωθεί η ενημέρωση των μελών και γενικότερα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των συνταξιούχων, των γυναικών, της νεολαίας και γενικά των λαικών οικογενειών, με Γ.Σ και συσκέψεις.

Να παρθούν πρωτοβουλίες αγωνιστικής διεκδίκησης από κάθε φορέα των παραπάνω αιτημάτων και ότι πρόσθετα υπάρχει σε κάθε κλάδο ή χώρο στην 5η ΥΠΕ, στις διοικήσεις των Νοσοκομείων, του ΠΕΔΥ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τέλος ο κ. Τσιαπλές κάλεσε τους συμμετέχοντες και όλους τους εργαζόμενους στο πανεργατικό συλλαλητήριο που οργανώνει το ΕΚΝΛ στις 10 Ιούνη, ώρα 8 μ.μ, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, με αιχμή τα προβλήματα των ΣΣΕ, της Υγείας και της Κ.Α.

Στη χθεσινή σύσκεψη χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος των γιατρών του νοσοκομείου Λάρισας Λ. Καραγεώργος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ