7 ΕΚ. € ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κατά πλειοψηφία έγινε τελικά δεκτή αργά το βράδυ της Τρίτης η εισήγηση της δημοτικής αρχής για παραχώρηση μέρους των αποθεματικών του Δήμου Λαρισαίων στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία υπερψήφισε παρά τις ενστάσεις και η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου, το ποσό που θα παραχωρηθεί ορίστηκε στα 7 εκατομμύρια ευρώ, από τα 12 εκ. συνολικά που βρίσκονται στα ταμεία του δήμου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤην πρόταση υπερψήφισαν ακόμη οι παρατάξεις «Ανθρώπινη Πόλη» και «Νέα Λάρισα», ενώ καταψήφισαν η παράταξη Τζανακούλη «Λάρισα Πόλη του Αύριο» και η Λαϊκή Συσπείρωση, που είχε κάνει νωρίτερα γνωστές τις προθέσεις της και με σχετική ανακοίνωση.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Στην ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρονται τα εξής:

“Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας 30-4-2015, συζητήθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Λάρισας ύψους 12 εκ ευρώ στην ΤτΕ. Κατά την συζήτηση αποκαλύφθηκε πλήρως η σύμπλευση της δημοτικής αρχής Λάρισας με την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κάνοντας επίκληση στην εθνική προσπάθεια, αναπαρήγαγαν σε όλους του τόνους τα τρομοκρατικά διλλήματα περί καταστροφής και πτώχευσης. Στην ίδια λογική κινήθηκαν όλες οι άλλες παρατάξεις, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, των κκ Καραλαριώτου, Τζανακούλη, Νασιώκα, Διαμάντου, παρά τους «σκυλοκαβγάδες» για τα ΜΜΕ. Τότε η δημοτική αρχή εισηγήθηκε ένα ψήφισμα που άφηνε την πόρτα ανοιχτή στην λεηλασία των χρημάτων του Δήμου, για να πληρωθεί το χρέος στους δανειστές. Για να κρατήσουν βέβαια και τα «αυτοδιοικητικά» τους προσχήματα παρέπεμψαν την τελική απόφαση μετά το συνέδριο της ΚΕΔΕ. Μάλιστα να θυμίσουμε εδώ την πρεμούρα του δημάρχου που «έβγαζε μάτι» για να περάσει η κυβερνητική γραμμή, καθώς δεν δεσμεύονταν από την απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜια βδομάδα λοιπόν μετά το Συνέδριο της ΚΕΔΕ και των αποφάσεών της που υπερψηφίστηκαν από τους εκπροσώπους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ανοίγει ο δρόμος για την ληστεία των ταμειακών διαθέσιμων. Η δημοτική αρχή Λάρισας που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την συγκατάθεση του κ. Διαμάντου (Ανεξ ΝΔ), εισηγείται από την μεριά της την άμεση παράδοση των χρημάτων στην ΤτΕ για να εξυπηρετηθεί το χρέος και να πληρωθούν οι δανειστές.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν και παραμένει ξεκάθαρη για καμιά παραχώρηση των αποθεματικών και των διαθέσιμων και διατυπώνεται αναλυτικά και παρακάτω με το πλαίσιο αιτημάτων που κατατέθηκε και στο Δ.Σ. Λάρισας. Η ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν εντολή των δανειστών που έσπευσε να ικανοποιήσει αμέσως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η  δέσμευση της συγκυβέρνησης ότι δεν θα πειραχθούν τα ανταποδοτικά, φανερώνει την πρόθεση για ουσιαστική απαλλαγή του κράτους από την χρηματοδότηση των δήμων και την αποκλειστική τους λειτουργία από την άμεση φορολογία των δημοτών. Αλλά όμως εδώ τίθενται μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα όπως πχ. Τα λεφτά των Σχολικών Επιτροπών θα τα πάρει η κυβέρνηση, ή θα τα αφήσει; Τα προνοιακά, μια σειρά από κρίσιμα κονδύλια τα οποία εξαιρούνται από την διευκρινιστική τροπολογία της ΠΝΠ της Κυβέρνησης θα παραμείνουν στο Δήμο; Τι θα γίνει με τα προγράμματα και τους εργαζόμενους όπως στο «βοήθεια στο σπίτι» όπου η κυβέρνηση αρνήθηκε να προσλάβει ή τις καθαρίστριες των σχολείων όπου θα δουλεύουν μέχρι το Δεκέμβρη. Είναι θέματα που πρέπει να προταχθούν άμεσα στο επόμενο συμβούλιο.

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με την Λαϊκή Συσπείρωση θα καταψηφίσουν και πάλι την εισήγηση της δημοτικής αρχής για παράδοση των ταμειακών διαθέσιμων του δήμου. Επισημαίνουν ότι εκεί που είναι εκλεγμένοι δήμαρχοι κομμουνιστές με την Λαϊκή Συσπείρωση έχουν πάρει αποφάσεις μη εφαρμογής της ΠΝΠ στην πράξη και καλούνε το λαό της πόλης να καταδικάσει την δημοτική αρχή και τις άλλες παρατάξεις που ανοίγουν την πόρτα διάπλατα στην λεηλασία των χρημάτων του δήμου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί και παλεύει για:

  • Καμία παραχώρηση των αποθεματικών και των διαθέσιμων για την πληρωμή του χρέους και των δανειστών.
  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών Περιφερειών και Δήμων, με αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
  • Μείωση ανταποδοτικών τελών, φόρων, ουσιαστική ελάφρυνση για εργατικά, λαϊκά στρώματα, ανέργους, μικρομάγαζα, κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου, απόρροια των στόχων του μεσοπρόθεσμου, που μετατρέπει τους δήμους σε πολλαπλασιαστές των αντιλαϊκών φορομπηχτικών μηχανισμών και στοχεύσεων κεφαλαίου, ΕΕ.
  • Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων στους ιδιώτες, των ΜΚΟ και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες Δήμων και Περιφερειών.
  • Επαρκής στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και δομών των Δήμων (Βρεφικοί- Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, ΚΑΠΗ κλπ.), με εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  • Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων και της αναλογίας 1:5. Κατάργηση του Ν. 3833/10 και έκδοση πράξεων διορισμού όλων των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ/2009. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Παύση του θεσμικού πλαισίου που επιτάσσει τις δημοτικές αρχές να προσφεύγουν αναγκαστικά στα δικαστήρια ενάντια στο δικαίωμα των εργαζόμενων να προασπίζουν μέσα και από αυτούς τους δρόμους το δικαίωμα τους στην δουλειά, τα εργασιακά τους δικαιώματα.
  • Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
  • Να λυθεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων στους Δήμους με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση και των οφειλόμενων σε αυτή.
  • Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης – μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι) που κατευθύνουν την ΤΔ να δρα ανταποδοτικά και επιχειρηματικά. Άμεση κατάργηση του Οικονομικού παρατηρητηρίου.
  • Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών. Γενναία χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία”.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ