ΚΟΙΝΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ

 

Με αφορμή την επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα της Ευρωπαίας Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνας Κρέτσου, αποφασίστηκε σήμερα στην Αθήνα η δημιουργία μιας Κοινής Ομάδας Εργασίας με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ελληνικών Αρχών, η οποία θα βοηθήσει την Ελλάδα να βελτιώσει τη δυνατότητα αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Κονδυλίων

και να εκμεταλλευτεί τις επενδυτικές ευκαιρίες, ενισχύοντας ταυτόχρονα την διοικητική της ικανότητα.

Η Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου επεσήμανε: «Δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αναδιάρθρωση της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Κονδύλια είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των Ελλήνων πολιτών και συμβάλουν στην μελλοντική ευημερία της χώρας. Θα δουλέψουμε μαζί με την Ελλάδα, για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα κοινοτικά κονδύλια, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.»

Ο Υπουργός Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης τόνισε: «Εργαζόμαστε σκληρά ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή μετάβαση από την τρέχουσα στην επόμενη προγραμματική περίοδο και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν απώλειες πόρων την τρέχουσα περίοδο.»

Η χώρα διαθέτει ένα σημαντικό ποσό από τα Διαρθρωτικά Ταμεία στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, το οποίο θα είναι διαθέσιμο μέχρι το τέλος του χρόνου. Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος, συμφωνήθηκε τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη να συνεργαστούν ώστε να εξευρεθούν λύσεις κατά περίπτωση, οι οποίες θα κατευθύνουν τις επενδύσεις με γρήγορο και στρατηγικό τρόπο εκεί όπου είναι περισσότερο αναγκαίες.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης της Ομάδας Εργασίας Υψηλού Επιπέδου με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, και με τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η Κοινή Ομάδα Εργασίας θα στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα εναπομείναντα κονδύλια της προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Η Ομάδα θα αναλύσει τους παράγοντες οι οποίοι συνέβαλαν στην καθυστέρηση της εφαρμογής του προγράμματος. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με την Ελλάδα προκειμένου να βρει λύσεις που θα εκμεταλλευτούν όσο το δυνατόν καλύτερα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Η τεχνική υποστήριξη θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση επενδύσεων με πιο αποτελεσματικό και στοχευμένο τρόπο. Η Κοινή Ομάδα Εργασίας θα βοηθήσει επίσης με τεχνογνωσία ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να χρησιμοποιήσει σωστά τα 20,6 δισ. Ευρώ Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Κονδυλίων στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ