H αντιδημαρχία Πολιτισμού παρουσιάζει την πρωτότυπη εικαστική έκθεση με τίτλο «Ο ήχος σε Α4», με έργα που δημιούργησαν 40 εικαστικοί από διάφορες πόλεις της Ελλάδας . Οι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου Εικαστικών Λάρισας «8» και δημιούργησαν έργα που έχουν την ίδια διάσταση, το μέγεθος ενός χαρτιού Α4 και κοινό θέμα τον ήχο. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον Μύλο του Παππά από 22 Μαΐου έως 31 Μαΐου 2015.
Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 22 Μαΐου στις 9 μ.μ. στο Μύλο του Παππά (κεντρικό κτήριο) με το γνωστό και αγαπημένο σχήμα της πόλης μας, τη rock blues μπάντα «Blues Trackers», ένα ντουέτο με τους Τάσο Λυτρίδη και Πάνο Μπαντικούδη .
Η Ιστορικός της Τέχνης και διευθύντρια υου Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης Συραγώ Τσιάρα γράφει σχετικά:
«Η ταυτόχρονη διέγερση περισσότερων της μίας αισθήσεων από ένα οπτικό ερέθισμα αποτέλεσε για ορισμένους ευφυείς καλλιτέχνες της μοντέρνας εποχής συστηματικό πεδίο πειραματισμού.
Ειδικότερα, η σχέση μουσικής και εικαστικών τεχνών, η συναισθησία και οι ποικίλες εναρμονίσεις των ήχων της καθημερινότητας και του αστικού περιβάλλοντος με τους πειραματισμούς στη φόρμα και το περιεχόμενο της ζωγραφικής επιφάνειας απασχόλησε συστηματικά τον Βασίλι Καντίνσκι, τον Μιχαήλ Ματιούσιν, τον Πάουλ Κλεέ, ενώ γονιμοποίησε ολόκληρα ρεύματα σκέψης και πρωτοποριακά κινήματα, με τους κυβιστές, τους φουτουριστές , το Νταντά και το Φλούξους να πρωταγωνιστούν.
Στη μεταπολεμική ευρωπαϊκή τέχνη παρατηρείται και το αντίστροφο φαινόμενο: πειραματικοί μουσικοί όπως ο Τζον Κέιτζ, ο Ιωάννης Ξενάκης και ο Τζόρτζ Μακιούνας δημιουργούν νεωτερικά μουσικά περιβάλλοντα, στα οποία συνυπάρχουν και αλληλοτροφοδοτούνται διαφορετικές καλλιτεχνικές εκφράσεις, όπως η περφόρμανς, η αρχιτεκτονική σύνθεση, ο κινηματογράφος, ο χορός.
Τα σύνορα ανάμεσα στις τέχνες έχουν καταρριφθεί προ πολλού, δίνοντας χώρο στο συνολικό έργο τέχνης, που στοχεύει σε μία ολοκληρωμένη εμπειρία, ενώ επιχειρεί να διευρύνει τον ορίζοντα αντίληψης και προσδοκιών του κοινού, μετατρέποντας τον θεατή σε συμμετέχοντα και συμπαραγωγό.
Τα κίνητρα των εικαστικών αυτής της έκθεσης έχουν ως αφετηρία τη διερεύνηση της σχέσης μουσικής – ζωγραφικής σε συγκεκριμένη διάσταση, το Α4. Με μινιμαλιστικές προθέσεις και ανοιχτό πεδίο απεύθυνσης η ομάδα συγκέντρωσε ποικίλα έργα ενεργοποιώντας την πρακτική της ανοιχτής πρόσκλησης,που αφήνει περιθώριο στο αναπάντεχο και το καινούργιο.
Με σύνθετα υλικά και μέσα οι καλλιτέχνες αποδίδουν την προσωπική τους εκδοχή για την γόνιμη συνεύρεση ήχων, μουσικών οργάνων, αρμονίας και σύνθεσης προσφέροντας στους επισκέπτες της έκθεσης μια ποικιλία ερεθισμάτων, που κυμαίνονται από την ρεαλιστική αναπαράσταση μέχρι τη γεωμετρική αφαίρεση και τα ready mades.»
Παίρνουν μέρος οι εικαστικοί :
Αναγνώστου Αλέξης, Αποστόλου Μάγδα, Βλαχοδήμος Βαγγέλης, Γιαλαμά Αναστασία, Γκιόκα Αντιγόνη, Δάφνος Λευτέρης, Εξάρχου Δήμητρα, Ζαβράκα Δώρα, Ζαπίτη Σοφία, Κακάβα Στέλλα, Καραγγέλη Ευαγγελία, Καραχρήστου Μαρία, Κότσιρας Ηλίας, Κρανιώτου Λιάνα, Κυριαζή Έλλη, Λάνταβου Ευτυχία, Λάσκαρης Αστέριος, Λάσκαρης Χρήστος, Μακρής Πάρης, Μαράβας Λάζαρος, Μπαμπαλή Τζένη,, Μπέης Γιάννης, Μπίλια Ελένη, Μυλωνάς Χρήστος, Νανούλη Ναπολεάνα, Ξυντάρας Θόδωρος, Παπατζέλου Αθανασία, Παπατζέλου Μαρία, Πετρίκης Σωτήρης, Ρόπλου Άννα, Σαμαρά Ήβη , Σαμαράς Νίκος, Σαρλικιώτη Ελένη, Σδούκου Ιφιγένεια, Σκυρογιάννη Έρη, Σούμμα Σίλβια , Τσάτσαβου Άννα, Τσιλιλή Ελένη, Τσιόγκα Βιβή, Χαλάστρας Γιώργος.