ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΥΣ «ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ»

Την Κυριακή 24 Μαΐου πραγματοποιείται το δεύτερο σεμινάριο / εκδρομή στο πλαίσιο της δράσης: «Οι δρόμοι των βοτάνων». Σε αυτή τη συνάντηση  εστιάζουμε κυρίως στην αχιλλεία και το υπερικό (ή βάλσαμο, ή σπαθόχορτο) και γνωρίζουμε τα βοτανόλαδα: τι είναι, πώς παρασκευάζονται, χρήση, συντήρηση.

Με θέα το Αιγαίο μαθαίνουμε να φτιάχνουμε σπαθόλαδο, το γνωστό κόκκινο θαυματουργό λαδάκι που γιατρεύει πληγές, καψίματα, ρυτίδες κι ένα σωρό άλλα ανεπιθύμητα…. και μετά πάμε για μπάνιο!!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

-Μαζευόμαστε στις 9:15 στον Μύλο του Παπά.

-Αναχωρούμε στις 9:30 για την περιοχή Σκήτης-Αγιοκάμπου.

-Κάνουμε περίπατο μαθαίνοντας να αναγνωρίζουμε και να συλλέγουμε βότανα, με σύντομη αναφορά στις ιδιότητές τους.

-Γίνεται αναλυτική παρουσίαση των δυο «τιμώμενων» βοτάνων (Achillea millefolium και Hypericum perforatum) με ιδιαίτερη μνεία σε πρόσφατα, άκρως ενδιαφέροντα, αποτελέσματα σχετικής έρευνας που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Μαγδεμβούργου σε συνεργασία με το γερμανικό κέντρο για τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα ( DZNE ).

-Ετοιμάζουμε όλοι μαζί σπαθόλαδο σε βαζάκια, τα οποία θα μοιραστούμε.

-Τρώμε από κοινού με ό,τι έχει φέρει ο καθένας μαζί του.

-Έχουμε ελεύθερο χρόνο για μπάνιο ή ό,τι άλλο νομίζουμε.

25-Φεύγουμε από την περιοχή στις 18:00 για είμαστε πίσω κατά τις 19:00

Διοργάνωση: A.P.La (Εργαστήρι για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο) σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Λάρισας

Πληροφορίες στο τηλ: 6946302295

Συμμετοχές μέχρι την Παρασκευή 22 Μαΐου

Λίγα λόγια για τα «τιμώμενα πρόσωπα» της εκδρομής μας

Achillea millefolium:  Η Αχιλλέα η χιλιόφυλλος, είναι ένα βότανο γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες από την αρχαιότητα, και η χρήση της  υπήρξε πάντα ιδιαίτερα διαδεδομένη. Στην κλασική Ελλάδα , ο Όμηρος αναφέρει ότι ο Κένταυρος Χείρωνας δίδαξε τον Αχιλλέα να χρησιμοποιήσει αχίλλεια στην μάχη της Τροίας (εξ ου και το όνομα). Οι δε αυτόχθονες της Αμερικής  την χρησιμοποιούσαν για ανακούφιση από πονοκέφαλο, για πυρετό, πονόδοντους, ωτίτιδες και άλλα δεινά.

Hypericum perforatum:  Το υπερικό ή βαλσαμόχορτο απασχόλησε τη θεραπευτική από την αρχαιότητα: ο Γαληνός και ο Διοσκουρίδης το αναφέρουν ως διουρητικό, επουλωτικό, εμμηναγωγό, αιμοστατικό. Το χρησιμοποιούσαν ευρέως για να γιατρεύουν τις πληγές που γινόντουσαν από τα σπαθιά, εξ ου κι η ονομασία του σπαθόχορτο.

Στις ΗΠΑ, μετά από ένα πρόγραμμα του ABC News τον Ιούνιο του 1997, το υπερικό έγινε το πιο δημοφιλές φυτό, το εναλλακτικό «πρόζακ», για την ήπια και μέτρια κατάθλιψη. Θεωρείται επίσης  αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου. Ήδη, το 1994 στη Γερμανία, είχαν συνταγογραφηθεί συνταγές για 20 εκατομμύρια ασθενείς. Μόνο στη Μοντάνα των ΗΠΑ καλλιεργούνται σήμερα 500.000 στρέμματα φυτού.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ