ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΥΖΩΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ

Την υλοποίηση ενός πλήρους, ολοκληρωμένου και εφαρμόσιμου προγράμματος για την προστασία και την ευζωία των αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων ζώων εισηγήθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο Λάρισας η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ρένα Καραλαριώτου, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του όλου εγχειρήματος.

«Δείκτης πολιτισμού μιας πόλης είναι και το πώς αντιμετωπίζει τις άλλες μορφές ζωής», σημείωσε η κ. Καραλαριώτου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το όλο ζήτημα εμπεριέχει και την ασφάλεια των συμπολιτών μας, ενώ προσδιόρισε τους βασικούς άξονες του προγράμματος:

Την ίδρυση και λειτουργία καταφυγίου ζώων συντροφιάς σε συνεργασίαμε ενδιαφερόμενα φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές.

Την δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης ιδιοκτητών και δεσποζόμενων ζώων, με στόχο την αντιμετώπιση της εγκατάλειψης ζώων.

Την δημιουργία ειδικής σελίδας στην ιστοσελίδα του ΔήμουΛαρισαίων, όπου θα υπάρχουν τα αδέσποτα ζώα, για υιοθεσία, με τα απαραίτητα χαρακτηριστικά (ράτσα, χαρακτήρας, ηλικία κ.α.) και φωτογραφία αυτών.

Συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης και Διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων και ντόπιων κτηνιάτρων, ιατρείων ( κλινικές μικρών ζώων) μετά από ανοικτή μέσω διαδικτύου πρόσκληση ενδιαφέροντος

Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων και Φιλοζωικών Σωματείων

Εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για αδέσποτα & δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς

Συνεργασία με όμορους Δήμους

Στη συνέχεια η κα Καραλαριώτου περιέγραψε αναλυτικα τα βήματα για την υλοποίηση του προγράμματος. Η περισυλλογή από συνεργεία με ειδικά εκπαιδευμένους υπαλλήλους του Δήμου είναι το πρώτο βήμα, ενώ ακολουθούν η Καταγραφή και Σήμανση- Στείρωση – Αποπαρασίτωση – Εμβολιασμός. Τα αδέσποτα ζώα που εντάσσονται στο πρόγραμμα καταγράφονται και σημαίνονται ηλεκτρονικά, με την χρήση microchip. . Μετά την ανάρρωση τους, τα ζώα επανατοποθετούνται ως ο νόμος ορίζει εάν δεν υιοθετηθούν,  ή  μεταφέρονται στο Δημοτικό Καταφύγιο  του Δήμου Λαρισαίων .

Λειτουργία Δημοτικού Καταφυγίου για αδέσποτα ζώα συντροφιάς

«Για να  εξασφαλιστεί  η ομαλή ροή του  υλοποιούμενου προγράμματος για τα αδέσποτα ζώα είναι κρίσιμη, η ίδρυση και λειτουργία του ΔημοτικούΚαταφυγίου», υποστήριξε η κα Καραλαριώτου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη δυνατότητα αξιοποίησης των εθελοντών, τόσο των  κτηνιάτρων  όσο και των φιλόζωων πολιτών. Η δημιουργία του Καταφυγίου θα μπορούσε να υλοποιηθεί και σε συνεργασία με όμορους Δήμους.

Ταυτόχρονα προτείνεται εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησηςτων πολιτών, ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στο πρόγραμμα των αδέσποτων ζώων. Για την καλύτερη προβολή της εκστρατείας αυτής, προτείνεται :

–  έκδοση σχετικών ενημερωτικών εντύπων και αφισών.

–  σύσταση δίκτυο εθελοντών φιλόζωων με σκοπό την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και προώθηση της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων.

– διενέργεια  ενημερωτικών διαλέξεων σε συνεργασία και με την Εκπαίδευση ,  σε μαθητές / τριες σχολείων Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης της πόλης μας, με κύριο στόχο την καλλιέργεια σωστής ζωοφιλικής συνείδησης

«Εκτιμούμε ότι με την  υλοποίηση του παραπάνω ολοκληρωμένου και εφαρμόσιμου προγράμματος μπορούμε να έχουμε μια ριζική αντιμετώπιση του όλου θέματος σεβόμενοι έτσι και τις άλλες μορφές ζωής , όπως είναι οι φίλοι μας τα ζώα αλλά και ταυτόχρονα να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας , μικρούς και μεγάλους , από τις  επιθέσεις αδέσποτων ζώων», κατέληξε η κα Καραλαριώτου.

 

 

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ