ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΑΒΕΡΩΦ ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΟΥΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ

Αναζητώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συνοικίας Αβέρωφ, το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ι.Ν. Αναλήψεως του Σωτήρος πραγματοποιεί εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Imperial» την Κυριακή 24 Μαΐου 2015 και ώρα 11:30 π.μ., όπου μέσα από αφηγήσεις, έκθεση φωτογραφιών, ήχους και εικόνες, πραγματοποιείται ένα ταξίδι στο χρόνο με αφετηρία τον ξεριζωμό των Ποντίων,

έπειτα την εγκατάστασή τους στη συνοικία και την ανέγερση μιας εκκλησίας από έναν Πόντιο αγωνιστή ιερέα μέχρι και την σύγχρονη εικόνα αυτής.

Το «ταξίδι» ξεκινάει με την ομιλία της δικηγόρου κα Ελένης Σαμανίδου, η οποία αναφέρεται στα γεγονότα που προηγήθηκαν της Γενοκτονίας των Ποντίων και προκάλεσαν τη μετανάστευσή τους στη Μητέρα-Πατρίδα και κατ’ επέκταση στη συνοικία Αβέρωφ της πόλης της Λάρισας. Στη συνέχεια ο συνταξιούχος δικηγόρος, κ. Θρασύβουλος Καβασίδης θα περιγράψει τα βιώματα των προσφύγων κατά την εγκατάστασή τους στο Αβέρωφ.

Επίσης, ο Αρχιμανδρίτης, Νεόφυτος Μαχός θα περιγράψει την ιστορία και το έργο του πρόσφυγα ιερέατης συνοικίας, Γεωργίου Παπαδόπουλου, καθώς και τη σύνδεσή του με το ιστορικό ανέγερσης του Ι.Ν. Αναλήψεως του Σωτήρος, χώρος λατρείας και σημείο αναφοράς της συνοικίας.

Το οδοιπορικό ολοκληρώνεται με την πρόεδρο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Λαρισαίων, κα Ευαγγελία Αργυροπούλου, η οποία θα αναφερθεί στα σύγχρονα χαρακτηριστικά της συνοικίας και στις προτάσεις για την αναβάθμιση αυτής.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ποντιακή μουσική και τραγούδια του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Ν. Λάρισας, το «Ροδάφ’ νον».

Αξίζει να σημειωθεί ότι έξω από την αίθουσα εκδηλώσεων θα φιλοξενηθεί έκθεση ιστορικών φωτογραφιών της συνοικίας Αβέρωφ.

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ