ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΠΟΥ ΣΙΓΟΚΑΙΝΕ ΣΤΗ ΒΙΟΚΕΡΑΛ ΖΗΤΟΥΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Επιβεβαιώνουν πλήρως το ρεπορτάζ του paidis.com σχετικά με την πυρκαγιά που σιγοκαίει στη σφραγισμένη κεραμοποιία Βιοκεράλ, τα μέλη της ένωσης πυροσβεστικών υπαλλήλων Θεσσαλίας, εκφράζοντας φόβους για την επικινδυνότητα των υλικών που σιγοκαίνε από τις 7 Μαΐου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμος Λαρισαίων που ενώνει τη φωνή του με αυτή των πυροσβεστών και ζητά άμεσες απαντήσεις για την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης πυρκαγιάς.

ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

Στην ανακοίνωση των πυροσβεστών αναφέρονται τα εξής:

«Στις 7-5-2015 και περί ώρα 13:30 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε υπαίθριο χώρο της σφραγισμένης από την Δ/νση Ανάπτυξης Π.Ε Λάρισας επιχείρησης ΤΕRRΑ Α.Ε στο 5ο χ.λ.μ Λάρισας-Συκουρίου. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε μια τεράστια σωρό πολλών χιλιάδων τόνων λυματολάσπης και “εναλλακτικού” καυσίμου ΑSF. Αν και η κατάσβεση της πυρκαγιάς επιτεύχθηκε από την πρώτη σχεδόν ημέρα, ακόμα και σήμερα από το εσωτερικό της μάζας αναδύονται  έντονοι καπνοί. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Π.Υ Λάρισας βρίσκονται στο χώρο του συμβάντος για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα από την έναρξη της πυρκαγιάς, με δύο και τρία πυροσβεστικά οχήματα, με 5 και 7 πυροσβέστες αντίστοιχα, 24 ώρες το 24ωρο,προσπαθόντας να ρίξουν τη θερμοκρασία της σωρού και να σταματήσουν την εκπομπή καπνών, ρίχνοντας συνεχώς χιλιάδες τόνους νερού.

Το αποτέλεσμα είναι μηδαμινό αφού αναπτύσσονται θερμοκρασίες 340 βαθμών στο εσωτερικό της μάζας και σε βάθος 3-4 μέτρων σύμφωνα και με τις ενδείξεις της ειδικής θερμικής κάμερας που διαθέτει η Π.Υ Λάρισας.

Έγινε μία απόπειρα να συνδράμουν στο έργο της πλήρους κατάσβεσης και μηχανήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, όμως αποχώρησαν την επόμενη ημέρα μετά από αντίδραση της ιδιοκτήτριας εταιρίας σχετικά με τον τρόπο και τα υλικά κατάσβεσης.

Έκτοτε, η μισή και πλέον δύναμη των πυροσβεστικών εξόδων βρίσκεται σε 24ωρη βάση δίπλα στη σωρό της λυματολάσπης, επιχειρώντας αδιάκοπες ρίψεις νερού, χωρίς κανένα αποτέλεσμα (το νερό απλά κυλάει πάνω στην στεγανοποιημένη πια επιφάνεια της λυματολάσπης) ενώ κανείς δεν μπορεί να ενημερώσει τους πυροσβέστες εάν, αυτή η χωρίς αποτέλεσμα  κατάσταση, θα διαρκέσει μία εβδομάδα, ένα μήνα ή περισσότερο…

Ξεκινάει ο Ιούνιος και ήδη έχουμε τις πρώτες (μικρής ευτυχώς έντασης) αγροτοδασικές πυρκαγιές ενώ αρχίζουν και οι περιπολίες δασών.Με τη μισή δύναμη καθημερινά των  πυροσβεστών να απασχολείται χωρίς αποτέλεσμα όλο το 24ωρο στο εν λόγω “συμβάν” και την άλλη μισή να περιπολεί στα δάση,γεννάται το εύλογο ερώτημα:Τί θα γίνει με την προστασία της ζωής και της περιουσίας των 250.000 και πλέον κατοίκων της επαρχίας Λάρισας;

Πόσο αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου συμβάντος κατά τις πρώτες στιγμές της επιχείρησης που είναι και οι καθοριστικές για την αντιμετώπισή του;

Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες έγγραφες αναφορές πυροσβεστών και αξιωματικών για ανούσια και χωρίς αποτέλεσμα  καταπόνηση του προσωπικού σε 24ωρη βάση εδώ και τρεις εβδομάδες καθώς και για βλάβες στα πυροσβεστικά οχήματα λόγω της ασταμάτητης λειτουργίας τους. Επιπλέον είχαμε και τις πρώτες κλήσεις υπαλλήλων σε επιφυλακή και ακύρωσης των ημερησίων αναπαύσεων (ρεπό) εξαιτίας του παραπάνω “συμβάντος”.

Το βασικότερο όμως όλων είναι η άγνοια της επικινδυνότητας και της φύσης του καιόμενου υλικού. Παρά τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι πυροσβέστες, σύμφωνα με αναφορές που έγιναν, παρατηρήθηκαν περιπτώσεις έντονου βήχα και “φλεγμάτων” από την συνεχόμενη έκθεση στους καπνούς της σωρού της λυματολάσπης, ενώ με έγγραφό της στις 8-5-2013 η ίδια η ιδιοκτήτρια εταιρία ενημέρωσε για την τοξικότητα των αερίων.

Έγγραφο-αίτημα της Δ.Π.Υ.Ν.Λάρισαςπρός τη Δ/νση Περιβάλλοντος Περιφέρειας Θεσσαλίας στις 11-5-2015 για γνωστοποίηση κινδύνου από την καύση του συγκεκριμένου υλικού δεν απαντήθηκε ακόμα,σύμφωνα με απάντηση της Δ.Π.Υ.Ν.Λάρισας σε αναφορές συναδέλφων.

Η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας απευθύνει δημόσια έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους να βρεθεί μία λύση στην διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ιδιοκτήτρια εταιρία και τους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς και να συνδράμουν χωματουργικά μηχανήματα στο έργο της πλήρους κατάσβεσης, όχι αύριο αλλά χθες!

Να απαντηθεί άμεσα το καίριο ερώτημα του τί εισπνέουν εδώ και βδομάδες οι πυροσβέστες που βρίσκονται δίπλα στη σωρό του “εναλλακτικού” καυσίμου και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών. Είναι οι συγκεκριμένοι καπνοί τοξικοί και καρκινογόνοι;

Οι πυροσβέστες έχουν αποδείξει αμέτρητες φορές ότι θυσιάζουν και τη ζωή τους για να σώσουν τη ζωή και την περιουσία των συνανθρώπων τους. Το να διακινδυνεύουν την υγεία τους όμως για να  “φυλάγουν” στην ουσία επί εβδομάδες μια σωρό αγνώστου σύστασης και επικινδυνότητας χωρίς αποτέλεσμα, είναι τουλάχιστον υπερβολικό!

Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην παρουσιάσει κανείς συνάδελφος πυροσβέστης στην πορεία σοβαρά αναπνευστικά η άλλου είδους προβλήματα-απόρροια του συγκεκριμένου “συμβάντος”

. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ε.Υ.Π.Σ.Π. Θεσσαλίας επιφυλάσσεται να κινηθεί με όλα τα μέσα που παρέχει η δικαιοσύνη για να υπερασπισθεί πάνω απ’ όλα την υγεία και την ασφάλεια των πυροσβεστών.»

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Στην ανακοίνωση του δήμου Λαρισαίων αναφέρονται τα παρακάτω:

«Ο Δήμος Λαρισαίων παρακολουθεί την υπόθεση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία, αλλά επιδεικνύοντας και έμπρακτά την ανησυχία του για το γεγονός ότι ποσότητα υλικών (λυμματολάσπη και είδους εναλλακτικού καυσίμου) σιγοκαίει εδώ και είκοσι ημέρες περίπου, στο χώρο της εταιρείας ΤΕRRA A.E

Ειδικότερα, ο Δήμος Λαρισαίων προ ημερών και μετά από έκκληση της διοίκησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, για συνδρομή στο έργο κατάσβεσης με τη διάθεση χωματουργικών μηχανημάτων, ανταποκρίθηκε άμεσα και με εντολή του δημάρχου κ. Απ. Καλογιάννη, στο σημείο της πυρκαγιάς, έφτασαν την ίδια κιόλας ημέρα, τρία χωματουργικά μηχανήματα, που συνέδραμαν στο έργο της ΠΥΛ, έως τη στιγμή που υπήρξαν αντιδράσεις και αναφορές της ιδιοκτησίας της εταιρείας, που ζητούσε, απειλώντας μάλιστα με μηνύσεις και προσφυγή στον εισαγγελέα, την άμεση απομάκρυνση των μηχανημάτων του Δήμου.

Η αποχώρηση των μηχανημάτων, έγινε κατόπιν συνεννόησης με τη διοίκηση της ΠΥΛ, ενώ σημειώνεται ότι η παρέμβαση των χωματουργικών μηχανημάτων μας , έγινε σε περιοχή εκτός των ορίων του Δήμου μας.

Ο Δήμος Λαρισαίων, ενώνει τη φωνή του με την Ένωση των Πυροσβεστών και ζητά από κάθε αρμόδια αρχή (Δικαστική, Κρατική, Περιφερειακή) να κινηθούν άμεσα για τη διασφάλιση της υγείας των πυροσβεστών αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Δηλώνουμε δε, πως είμαστε στη διάθεση των αρχών και των αρμοδίων υπηρεσιών και κυρίως της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ώστε να συνδράμουμε άμεσα στην επιχείρηση κατάσβεσης».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ