ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΞΕΝΩΝΑ «ΧΑΡΑ Ι» ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

 

Υπεγράφη, το πρωί της Δευτέρας, από το δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη και παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, η σύμβαση για την κατασκευή του κτιρίου κέντρου ημέρας ατόμων με αυτισμό «Χαρά Ι». Όπως τόνισαν, τόσο ο περιφερειάρχης όσο και ο δήμαρχος, πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, κοινωνικού χαρακτήρα και διάστασης, που θα βοηθήσει σημαντικά τα παιδιά με αυτισμό και τις οικογένειές τους.   

Αναλυτικά, το έργο αφορά στην κατασκευή κτιρίου στο οικόπεδο όπου λειτουργεί ήδη σε υφιστάμενο κτίριο ο «Ξενώνας Ελευθερία» για άτομα με αυτισμό. Το οικόπεδο βρίσκεται στη συνοικία Νεάπολη στη συμβολή των οδών Δημοκρατίας και Βρατσάνου – Αγγελούλη  και έχει εμβαδό 1046,50 μ2.

Το νέο κτίριο θα χρησιμεύσει ως κέντρο διημέρευσης των ατόμων με αυτισμό τα οποία διαμένουν στον παρακείμενο ξενώνα «Ελευθερία» και ταυτόχρονα θα στεγάσει  τα γραφεία του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με αυτισμό Ν. Λάρισας.  Θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους εμβαδού 155,58 μ2 ο καθένας και συνολικό εμβαδό 495,88 μ2.

Το Κέντρο ημέρας θα καλύψει τις ανάγκες διημέρευσης των ατόμων σε άμεση γειτνίαση με το χώρο παραμονής τους, καθώς μέχρι σήμερα αυτές εξυπηρετούνται σε κτίριο εκτός των ορίων του Δήμου Λαρισαίων.

Το Κέντρο Ημέρας  θα στεγαστεί στο ισόγειο και στον α’ όροφο και η χωροθέτηση των χρήσεων θα είναι  η εξής:

  • Ισόγειο: θα περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για ομαδικές συναντήσεις, γραφείο επιστημονικού υπεύθυνου, χώρους υγιεινής και κουζίνα με δυνατότητα χρήσης και από τα ίδια τα φιλοξενούμενα άτομα
  • 1ος όροφος: δύο αίθουσες δημιουργικής απασχόλησης, ψυχοκινητικής, επικοινωνίας και εκπαίδευσης οι οποίες εξυπηρετούν τόσο ομαδικές όσο και ατομικές συνεδρίες.
  • Ο 2ος όροφος θα στεγάσει τα γραφεία του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αυτισμό ν. Λάρισας και θα περιλαμβάνει αίθουσα συναντήσεων γονέων και ομάδων εργασίας, αίθουσα ατομικής συμβουλευτικής, γραφείο διοίκησης, λογιστήριο και γραμματεία.
  • Στο υπόγειο του κτιρίου θα υπάρχουν βοηθητικοί χώροι (αποθήκες, λεβητοστάσιο, μηχανοστάσιο).

Τα δύο κτίρια δεν θα βρίσκονται σε επαφή και η επικοινωνία μεταξύ τους θα γίνεται μόνο εξωτερικά μέσω του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου και με ξεχωριστές εισόδους.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 900.000 ευρώ, ενώ το συμβατικό ποσό ανέρχεται στις 392.000 περίπου. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και ανάδοχος είναι ο κ. Κων. Μπουλογιάννης.

Στην υπογραφή της σύμβασης, παρέστησαν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Μαβίδης και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λαρισαίων, με επικεφαλής την προϊσταμένη κ. Ευαγγελία Γιοβρή.

Δηλώσεις περιφερειάρχη – δημάρχου

Μετά την υπογραφή της σύμβασης,  ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, τόνισε τα εξής:

«Πρόκειται για ένα σημαντικό κοινωνικό έργο. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, που εντάξαμε στο ΕΣΠΑ και σε στενή συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων, έγινε γρήγορα η δημοπράτηση και η συμβασιοποίηση και πιστεύουμε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί γρήγορα και μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Είναι ένα έργο μεγάλης σημασίας, που αφορά χρήσιμες και απαραίτητες δομές για τα παιδιά που έχουν  πρόβλημα και για τις οικογένειές τους. Επίσης, η υλοποίηση του έργου, έχει μεγάλη και ξεχωριστή σημασία, γιατί γίνεται σε μια δύσκολη περίοδο, σε περίοδο ασφυξίας ρευστότητας, σε περίοδο που δύσκολα εντάσσονται νέα έργα και σε μια περίοδο που πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε το μέλλον μας. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, με το Δήμο, για να κερδίσουμε το μέλλον μας. Τρέχουμε γρήγορα και πιστεύουμε πως θα συμπαρασύρουμε και τους άλλους να τρέξουν γρήγορα για να υλοποιούμε έργα, χρήσιμα για την κοινωνία και τον συνάνθρωπό μας.»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα , παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού, συμβασιοποιήθηκε ένα σημαντικό έργο που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Πρόκειται για τον ξενώνα «ΧΑΡΑ», που θα φιλοξενήσει παιδιά με αυτισμό. Το έργο συμπληρώνει, με εξαιρετικό τρόπο, τις κοινωνικές δομές του Δήμου Λαρισαίων. Οπως έχουμε  επισημάνει, πολλές φορές,  στο παρελθόν, από την πλευρά του Δήμου έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στήριξης με δημιουργία δομών και υποδομών για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων. Σ΄ αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και ο ξενώνας «ΧΑΡΑ» η κατασκευή του οποίου θα ξεκινήσει άμεσα. Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν σ΄ αυτή τη προσπάθεια και ιδιαίτερα τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό για τη χρηματοδότηση του έργου, ειδικά σε μια περίοδο κρίσης.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ