ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΑΒΕΡΩΦ

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο Imperial με τίτλο «Προσφύγων αφηγήσεις: Από τον Πόντο στη συνοικία Αβέρωφ» με διοργανωτή το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ι.Ν. Αναλήψεως του Σωτήρος. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η αναζήτηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της συνοικίας Αβέρωφ, μιας συνοικίας προσφυγικής.

Μέσα από αφηγήσεις, έκθεση φωτογραφιών, ήχους και εικόνες, πραγματοποιήθηκε ένα ταξίδι στο χρόνο με αφετηρία τον ξεριζωμό των Ποντίων, έπειτα την εγκατάστασή τους στη συνοικία και την ανέγερση μιας εκκλησίας από έναν Πόντιο αγωνιστή ιερέα μέχρι και την σύγχρονη εικόνα αυτής.

Το «ταξίδι» ξεκίνησε στην κατάμεστη αίθουσα με την ομιλία της δικηγόρου κα Ελένης Σαμανίδου, η οποία αναφέρθηκε στα γεγονότα που προηγήθηκαν της Γενοκτονίας των Ποντίων, στις μεθόδους εξολόθρευσης αυτών και στον ξεριζωμό τους, που οδήγησε στην μετανάστευσή τους στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της διεθνούς αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας, τονίζοντας πως κάθε λαός που έχει υποστεί τέτοια αδικήματα σε βάρος του,  δικαιούται όχι μόνο να ζητάει, αλλά να απαιτεί την επίσημη διεθνή αναγνώρισή τους. Συνέχισε λέγοντας, ότι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα μπορούσε να διδάξει και να αποτρέψει παρόμοια γεγονότα στο παρόν και στο μέλλον σε όλον τον πλανήτη. Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτό θα πρέπει να καλλιεργηθεί μία οικουμενική, παγκόσμια συνείδηση σεβασμού και αγάπης προς την ανθρώπινη φύση.

Στη συνέχεια ο συνταξιούχος δικηγόρος, κ. Θρασύβουλος Καβασίδης περιέγραψε τα βιώματα των προσφυγικών οικογενειών κατά την εγκατάστασή τους στο Αβέρωφ κάνοντας αναφορά στη λίστα των 32 προσφυγικών οικογενειών που εγκαταστάθηκαν στη συνοικία και τον αγώνα που κατέβαλαν για την εξέλιξη και πρόοδο αυτής, ώστε να γίνει όσο το δυνατό πιο βιώσιμη και φιλόξενη προς αυτούς. Έκανε επίσης μνεία σε συγκεκριμένα άτομα-εμπνευστές, κατοίκους της συνοικίας που συνέβαλαν στη δημιουργία σπουδαίων έργων τόσο από πολιτιστικής όσο και πολιτισμικής άποψης, όπως είναι η ανέγερση του Ι.Ν. Αναλήψεως του Σωτήροςκαι η δημιουργία του 13ου Δημοτικού Σχολείου.

ekdilosi4Επίσης, ο Αρχιμανδρίτης, Νεόφυτος Μαχός περιέγραψε την ιστορία και το έργο του πρόσφυγα ιερέα της συνοικίας, Γεωργίου Παπαδόπουλου, με καταγωγή από το ΑκντάγΜαντέν, καθώς και τη σύνδεσή του με το ιστορικό ανέγερσης του Ι.Ν. Αναλήψεως του Σωτήρος, χώρος λατρείας και σημείο αναφοράς της συνοικίας και την ίδρυση και αποπεράτωση του πνευματικού κέντρου που λειτουργεί εκεί. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε και η αναφορά ότι ο παππούς του, ο Ιορδάνης, ήταν αδερφός εθνομάρτυρα ιερέα, του Γεωργίου Παπαδόπουλου, που απαγχονίστηκε στην Αμάσεια το 1921 από τα περίφημα «δικαστήρια της ανεξαρτησίας»

Το οδοιπορικό ολοκληρώθηκε με την πρόεδρο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Λαρισαίων, κα Ευαγγελία Αργυροπούλου, η οποία έκανε αναφορά στα σύγχρονα χαρακτηριστικά της συνοικίας, στις εγκαταστάσεις που λειτουργούν ήδη εκεί, όπως είναι το Ροδοπούλειο Ίδρυμα, το Στέκι ΚΑΠΗ, η στέγη κακοποιημένων γυναικών, τα γραφεία του συλλόγου ατόμων με αναπηρία, τα γραφεία της Πανθεσσαλικής Ένωσης Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, τα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωφών και Βαρυκόων, το ΙΚΠΑ (Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης), το Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης και τα κοινωνικά σισίτεια του Δήμου Λάρισας. καθώς επίσης και το ξενοδοχείο Imperial, το οποίο κατασκευάστηκε στον χώρο του πρώην ΞΕΝΙΑ και αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τον περίφημο  Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο «Ο ΘΕΤΤΑΛΟΣ» και για το αξιόλογο έργο του, καθώς και για τον Ποδοσφαιρικό Αθλητικό Όμιλο Λαρίσης Αβερωφ (ΠΑΟΛ ΑΒΕΡΩΦ). Τέλος, έκανε αναφορά στις προτάσεις εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής για την αναβάθμιση της συνοικίας, οι οποίες περιλαμβάνουν  την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων και την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της συνοικίας, τις ασφαλτοστρώσεις και την ανακατασκευή των φρεατίων και τέλος την διαμόρφωση της πλατείας των «Αλησμόνητων Πατρίδων».

Στο χώρο εκδήλωσης φιλοξενήθηκε έκθεση ιστορικών φωτογραφιών της συνοικίας Αβέρωφ, την συλλογή των οποίων επιμελήθηκε η κα Ιωάννα Σκενδερίδου από τους κατοίκους της συνοικίας

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια του Πόντου από μέλη του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Ν. Λάρισας, το «Ροδάφ’ νον».

Την οργάνωση της εκδήλωσης επιμελήθηκε η κα Ιωάννα Σκενδερίδου, ενώ συντονιστής της ομιλίας ήταν ο δημοσιογράφος, Γιώργος Τράντας.

Σημειώνεται ότι η έκθεση φωτογραφίας θα φιλοξενηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αναλήψεως του Σωτήρος της συνοικίας Αβέρωφ από 25.5.2014 έως 31.5.2015 και ώρες από 6:00 μ.μ. έως 9:00 μ.μ.

 

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ