ΑΘΩΟΙ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΠΟΥ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ

Αθωωτικό το αποτέλεσμα της σημερινής δίκης στην Κοζάνη για τα δύο στελέχη των Οικολόγων Πράσινων που κατηγορούνταν από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης (ΚΟΜΑΘ) και δύο ομοσπονδιακούς θηροφύλακές της για συκοφαντική δυσφήμιση της ομοσπονδιακής θηροφυλακής των κυνηγών.

Συγκεκριμένα, η Βασιλική Νάκου και ο Λάζαρος Τσικριτζής, μετά από τρεις αναβολές, διεκδίκησαν να μπει επιτέλους ένα τέλος στην ομηρία που η ΚΟΜΑΘ είχε προσπαθήσει να θέσει το κόμμα, με αφορμή την κριτική που άσκησαν οι εκπρόσωποί του στη δομή και τη λειτουργία της θηροφυλακής. Θυμίζουμε ότι αφορμή για αυτό είχε σταθεί περιστατικό λαθροθηρίας στην προστατευόμενη περιοχή των Πρεσπών, όπου μεταξύ των εμπλεκομένων ήταν και ο Δήμαρχος Πρεσπών και αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης.

Μετά από τρίωρη εξέταση των μαρτύρων και τις αγορεύσεις των δικηγόρων Μιχάλη Τρεμόπουλου και Νίκου Τσιμπουκάκη, ο εισαγγελέας ζήτησε την αθώωση των κατηγορουμένων αποδεχόμενος την ένσταση δικαιολογημένου ενδιαφέροντος των συνηγόρων, αλλά και αποδεχόμενος ότι δεν υπάρχει ούτε αντικειμενική ούτε υποκειμενική υπόσταση συκοφαντικής δυσφήμισης, δυσφήμισης και εξύβρισης.

Ο εισαγγελέας δέχτηκε επίσης ότι στην επίδικη ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων υπάρχουν δύο σκέλη, όπου: στο πρώτο υπήρχε το αίτημα να ελεγχθεί η απουσία της θηροφυλακής, η οποία – αν και ειδοποιήθηκε – δεν επενέβη, και στο δεύτερο ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι έθιγαν το πρόβλημα της δομής της θηροφυλακής που συχνά «συγκαλύπτει» αντί να ελέγχει τους παράνομους κυνηγούς.

Δέχτηκε ακόμη ότι δεν είναι δυνατόν να προσωποποιείται η ευθύνη σε δύο συγκεκριμένα πρόσωπα για μια ανακοίνωση πολιτικού κόμματος, το οποίο έχει από το καταστατικό του σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.

«Πρόκειται για μια απόφαση με πανελλαδική πολιτική σημασία, δεδομένου ότι η ΚΟΜΑΘ επιδίωξε να ποινικοποιήσει το δικαίωμα και την υποχρέωση που έχει ένα πολιτικό κόμμα να διατυπώνει ελεύθερα την κριτική του σε θέματα του δημόσιου βίου και να στηλιτεύει τη λειτουργία μια υπηρεσίας, όπως η θηροφυλακή» δήλωσε ο εκ των συνηγόρων και πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Και συνέχισε: «Παρουσιάσαμε και την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου της Κομισιόν σε ερώτησή μας, όπου – μεταξύ άλλων – ζητά την ενίσχυση των Φορέων Διαχείρισης σε προστατευόμενες περιοχές μεγάλης διεθνούς σημασίας όπως το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών. Είναι λογικό η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ να δημιουργήσει ένα ενιαίο σώμα φύλαξης με δημόσιο χαρακτήρα και αναβαθμισμένο το ρόλο των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ