“ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ, ΣΤΟΛΙΣΜΑΤΑ, ΛΟΓΙΩΝ ΛΟΓΙΩΝ ΠΛΟΥΜΙΔΙΑ” ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Την Κυριακή υλοποιήθηκε στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για γονείς και παιδιά με τίτλο: «Κοσμήματα, στολίσματα, λογιών λογιών πλουμίδια».Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Νεοελληνικά Αργυρά» που πρόσφατα εγκαινιάστηκε

και είχε ως στόχο το να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες τη μοναδικότητα και διαφορετικότητα των ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών, αναπόσπαστο κομμάτι των οποίων αποτελούν τα κοσμήματα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ξενάγηση στην περιοδική έκθεση, όπου τονίστηκε η αισθητική και χρηστική αξία του νεοελληνικού κοσμήματος και οι συμβολισμοί του. Έπειτα, γονείς και παιδιά προσέγγισαν βιωματικά ένα σχετικό παραδοσιακό τραγούδι: αξιοποίησαν τις πληροφορίες και το συμβολισμό του και στόλισαν με κοσμήματα την πρωταγωνίστρια του τραγουδιού.

DSC04603 -Τέλος, με τη βοήθεια των γονιών τους, οι μικροί φίλοι του Μουσείου κατασκεύασαν τις δικές τους ζώνες, με πόρπες «ασημένιες» και διανθισμένες με στολίδια, φούντες και πετράδια.

Κορίτσια και αγόρια έφυγαν από το Μουσείο  φορώντας τις δικές τους χειροποίητες ζώνες, καθώς  οι πόρπες αποτελούσαν τμήματα-συμπληρώματα τόσο της γυναικείας όσο και της ανδρικής παραδοσιακής φορεσιάς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ