ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τα προβλήματα των μηλοπαραγωγών στο Δήμο Αγιάς κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης κάνοντας λόγο για οικονομική καταστροφή των μηλοκαλλιεργητών της Αγιάς που έχουν απούλητη την περυσινή τους παραγωγή λόγω του εμπάργκο στη Ρωσία. Στην ερώτησή του αναφέρει:

Σε αβεβαιότητα, αγωνία και αδιέξοδο για το μέλλον τους βρίσκονται οι μηλοπαραγωγοί του Δήμου Αγιάς στο Ν. Λάρισας, αφού φέτος συρρικνώθηκε το εισόδημά τους γιατί η παραγωγή τους παραμένει απούλητη λόγω του εμπάργκο της Ε.Ε. στη Ρωσία.

Σημειώνουμε πως η ρωσική αγορά αποτελούσε τον προορισμό του 51% των προϊόντων που εξάγει η χώρα μας, ανάμεσά τους και το 80% της συνολικής παραγωγής πράσινου μήλου, που προέρχεται κυρίως από την περιοχή της Αγίας. Όμως εξαιτίας του εμπάργκο, όχι μόνο χάθηκε η μεγαλύτερη αγορά απορρόφησης αγροτικών προϊόντων, αλλά έγινε και αθρόα εισαγωγή μήλων από άλλες χώρες, με συνέπεια τα ελληνικά μήλα που είναι εγνωσμένης ποιότητας να παραμένουν απούλητα, ενώ οι ελάχιστες ποσότητες μήλων που πουλήθηκαν δόθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω από τις πιέσεις και τους εκβιασμούς των εμπόρων.

Με βάση τη διαμορφωθείσα κατάσταση οι μηλοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης, αφού και η νέα σοδειά είναι αβέβαιο εάν θα μπορέσει να απορροφηθεί ενώ παράλληλα καλούνται να πληρώνουν χαράτσια, καταβολή ΦΠΑ, πανάκριβο ρεύμα, πετρέλαιο, αγορά εφοδίων και άλλα καλλιεργητικά έξοδα (π.χ. κλάδεμα), προκειμένου να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους και ταυτόχρονα φοροληστεία από το πρώτο ευρώ στο 13% και αν δεν υπάρχει εισόδημα τότε άγρια φορολογία με τα εξοντωτικά τεκμήρια διαβίωσης.

Δίκαιη η αγανάκτηση αλλά και η απαίτησή τους για άμεσες λύσεις από την κυβέρνηση, στα μεγάλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το εμπάργκο της ΕΕ προς τη Ρωσία, για το οποίο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έβαλε φαρδιά – πλατιά την υπογραφή της, για παράτασή του έως τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και …βλέπουμε.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε τι άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε:

Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των μικρομεσαίων μηλοπαραγωγών που οφείλεται στο εμπάργκο και για το οποίο δεν ευθύνονται οι αγρότες.

Να διαχωρίσει τη θέση της η Ελληνική κυβέρνηση από την απόφαση της Ε.Ε. για το εμπάργκο».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ