Ο ΔΡΟΜΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΒΙΟΚΕΡΑΛ ΚΑΙ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ

 

Με αφορμή την πυρκαγιά στο εργοστάσιο ΤΕΡΡΑ- ΒΙΟΚΕΡΑΛ, που τέθηκε ως εκτός Ημερησίας Διατάξεως θέμα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας στις 27 Μαΐου, η παράταξη «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία» με τον περιφερειακό της σύμβουλο Γιώργο Σταμπουλή, στηλίτευσε τη στάση του ιδιώτη και την αντίληψη του τελευταίου περί του Δημοσίου, της προστασίας του περιβάλλοντος και του ελέγχου

που οφείλει το δημόσιο να κάνει προς τις επιχειρήσεις, φτάνοντας να δίνει εντολές στην Πυροσβεστική Υπηρεσία αν και πώς θα σβήσει τη φωτιά. Τόνισε ότι, ως Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη, ώστε να καταλογισθούν ευθύνες στους υπεύθυνους της περιβαλλοντικής ρύπανσης, προχωρώντας αν χρειαστεί και σε ασφαλιστικά μέτρα. Με αφορμή τη δικαιολογία της ΤΕΡΡΑ περί εναλλακτικού καυσίμου, ένας όρος πονηρός, ο κ. Σταμπουλής πρότεινε να ξαναέρθουν προς έγκριση όλες οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούν στην αδειοδότηση μονάδων οι οποίες θα κάνουν χρήση αντίστοιχων πρώτων υλών, όπως π.χ. η ΑΓΕΤ για να μην βρεθούμε σύντομα προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από το Σώμα καθώς η χρήση του όρου «εναλλακτικά καύσιμα» αποτελεί παγίδα που λειτουργεί σε βάρος της Δημόσιας Υγείας αλλά και του περιβάλλοντος, όπως δήλωσε η παράταξη.

Για την ΚΥΑ των βοσκοτόπων, που επίσης συζητήθηκε εκτός ΗΔ: η έλλειψη δασολογίου και σχετικού θεσμικού πλαισίου, καθώς και η τεράστια και χρόνια καθυστέρηση κατάρτισης διαχειριστικών σχεδίων από τους αρμόδιους φορείς έχουν εγκλωβίσει τους κτηνοτρόφους, με ένα εισόδημα που συνεχώς μειώνεται, ιδιαίτερα από το 2006 και μετά. Ο κ. Σταμπουλής δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με τον κανονισμό για τα στρέμματα και ότι η κατανομή των βοσκοτόπων πρέπει να γίνει με βάση το ζωικό κεφάλαιο αλλά και την βοσκο-ικανότητα των διαθέσιμων εκτάσεων και όχι βάσει των στρεμμάτων. Υποστήριξε δε, ότι χρειάζεται συλλογική διαχείριση των βοσκοτόπων από τους κτηνοτρόφους.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης των εκτός ΗΔ θεμάτων, ο περιφερειακός σύμβουλος Στέλιος Αναστασόπουλος ανέπτυξε την επερώτηση της παράταξης προς τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό σχετικά με τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και τις παρατυπίες στην κατασκευή των παρακαμπτηριών οδών σε Αρτεσιανό – Ριζοβούνι στην Ε.Ο. Καρδίτσας – Τρικάλων.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ