ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ 40 ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΥ «ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ»

 

Εκδηλώσεις μνήμης για την εκτέλεση των 40 πατριωτών, που εκτελέστηκαν τον Μάρτιο του 1944, στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Παρασκευής από το Δήμο Λαρισαίων. Αρχικά, στο χώρο του «Αντιαεροπορικού»,  κοντά στο Ομορφοχώρι, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ η δημοτική σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα κ. Αννυ Ψάρρα – Περηφάνου, στην ομιλία της,

περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο, τα γεγονότα εκείνης της ημέρας, με τις εκτελέσεις  των 40 πατριωτών, που έγιναν ως αντίποινα για την ανατίναξη από το Τάγμα Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ, γερμανικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη. Αποτέλεσμα της ενέργειας του ΕΛΑΣ ήταν ο θάνατος 450 Γερμανών στρατιωτών μεταξύ των οποίων και ένας στρατηγός με το επιτελείο του.

Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα από την ομιλία της κ. Ψάρρα:

«Φτάνει το πρώτο καμιόνι με μελλοθάνατους. Είναι πέντε. Ολες γυναίκες. Πρώτη κατεβαίνει η Δήμητρα Τσάτσου, 24 χρονών, Επονίτισα, ήρεμη, ήσυχη, ούτε μια μικρή σύσπαση στο πρόσωπο, μόνο το βλέμμα της έχει μια έκφραση σκληρότητας. Δίνει το χέρι της στην επόμενη, την Βασιλική Σουλτούκη που δεν μπορούσε να στηριχθεί στα πόδια της, τρεις συνεχείς ημέρες υπέμενε καρτερικά βασανισμούς. Ακολουθεί η Παπαδοπούλου. Πατούν πάνω στο νωπό και υγρό χώμα… ούτε ένας ψίθυρος(…) Υστερα από 20 λεπτά το ίδιο πράγμα. Ακολουθούν άλλοι οκτώ,  σ αυτούς και ο Γυμνασιάρχης Μπακόπουλος. Ο μικρός Τσαπραλής φορά το μαθητικό πηλίκιο, ήρεμος και γαλήνιος. Και ο τελευταίος όμιλος. Επτά αυτοί. Πρώτος κατεβαίνει χοροπηδώντας ο Ι. Πατέρας, γυμναστής από τη Λάρισα. Είναι σαν να μπαίνει σε στίβο για άθλημα. Είναι ο μόνος που μιλά στους Γερμανούς, τους λέει: « Εμείς πεθαίνουμε περήφανα για την Ελλάδα. Φωνάζει στους συντρόφους του Εμπρός Παιδιά. Φωνάξτε όλοι «Ζήτω η Ελλας». Μια ζητωκραυγή πνίγεται μέσα στην ομοβροντία των όπλων.»

ant2Και καταλήγοντας στην ομιλία της, η κ. Ψάρρα τόνισε τα εξής:

«Τα μηνύματα της Εθνικής Αντίστασης πιο επίκαιρα από ποτέ, σε μέρες που ο φασισμός σηκώνει κεφάλι στη χώρα αλλά και στην Ευρώπη. Χρέος είναι να κρατήσουμε ζωντανά τα μηνύματα του αντιφασιστικού αγώνα της νεότερης ιστορίας μας αλλά και τη μνήμη των αγωνιστών που θυσίαζαν τη ζωή τους. Σήμερα ο τόπος μας δίνει έναν άλλο αγώνα της επιβίωσης, της αξιοπρέπειας, της αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που φτωχοποιούν ευρύτατα κοινωνικά στρώματα. Ο Λαός μας , που ξέρει να δίνει αγώνες είναι βέβαιο ότι δεν θα σκύψει το κεφάλι και θα καταφέρει να βγει για άλλη μια φορά νικητής.»

Ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών, και κατάθεση στεφάνων από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Γρηγόρη Παπαχαραλάμπους, τον αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Σούλτη, τον πρόεδρο της Ενωσης Αναπήρων και θυμάτων Εθνικής Αντίστασης κ. Αθαν. Ριζάκη, τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης κ. Κων. Αγγέλη, ενώ λίγα λουλούδια κατέθεσε και η Επονίτισα Μερόπη Μαλαμίτση. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Τάχος, ο πρόεδρος της 3ης δημοτικής κοινότητας κ. Κ. Ζέβλας, κάτοκοι του χωρού κ.α.

Αμέσως μετά, επίσημοι και προσκεκλημένοι κατευθύνθηκαν, αρχικώς,  στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (στη συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου) που έγινε κατάθεση στεφάνων στην στην προτομή του Γιάννη Πατέρα και ακολούθως στην πλατεία Δ. Τσάτσου, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή της Δήμητρας Τσάτσου.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ