ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΡΩΣΙΑ

Συγκεκριμένη πρόταση για την συμπαραγωγή Καλάσνικοφ στην Ελλάδα έχουν στείλει οι Ρώσοι στην Αθήνα. Και αναμένουν απάντηση μέχρι τον Αύγουστο! Η πρόταση δεν είναι “στα λόγια” άλλα έχει φθάσει εγγράφως στην Αθήνα. Και αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης Ρώσων στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αιγίο ,που ακολούθησε την επίσκεψη Καμμένου στην Μόσχα.

Πως έχει η ιστορία; Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Μόσχα ο Πάνος Καμμένος άκουσε τη πρόταση των Ρώσων για συμπαραγωγή Καλάσνικοφ στην Ελλάδα. Κάτι που οι Ρώσοι “παλεύουν” από το 2006,όταν ο υφυπουργός Άμυνας  Μιχ. Δημήτριεφ, τότε «δεξί χέρι» του προέδρου Πούτιν για τις εξαγωγές και  επικεφαλής της αρμόδιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας, δήλωνε στα Νέα ότι ”ακόμη και εργοστάσια παραγωγής όπλων στην Ελλάδα για κοινές εξαγωγές σε τρίτες χώρες είναι διατεθειμένη να δημιουργήσει η Μόσχα, προκειμένου να διευρύνει την αμυντικοτεχνική συνεργασία της με την Αθήνα’’.

Ο Πάνος Καμμένος και οι επιτελείς του άκουσαν με ενδιαφέρον την πρόταση και ο ΥΕΘΑ κάλεσε τους Ρώσους να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις στο Αίγιο. Εκεί που δεν μπόρεσε να πάει ο ίδιος ο Καμμένος για να τους υποδεχτεί λόγω  σοβαρού οικογενειακού προβλήματος και έστειλε τον ΥΦΕΘΑ Νίκο Τόσκα με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ. Οι Ρώσοι είδαν τις εγκαταστάσεις ,ενθουσιάστηκαν και είπαν ξεκάθαρα ότι τους κάνουν! Ο Τόσκας από την άλλη ακολουθώντας την τακτική της … “στρατιωτικής μυστικότητας” , “απαξίωσε” την σημασία της συνάντησης ,είτε επειδή δεν την πίστεψε είτε για λόγους σκοπιμότητας.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί δεν πίστεψαν ότι αυτή η συζήτηση για Καλάσνικοφ θα μπορούσε κάπου να οδηγήσει. Ένα έγγραφο που έφθασε από τη Μόσχα όμως πριν από μερικές ημέρες στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών προκάλεσε συναγερμό. Οι Ρώσοι έχουν στείλει λεπτομερέστατη πρόταση για την συμπαραγωγή, η οποία προβλέπει τα πάντα. Και βέβαια αναμένει την ελληνική απάντηση! Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα…

Ποια είναι αυτά;

  • Η συμπαραγωγή ενός τυφεκίου από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα θα έπρεπε να μας ενθουσιάζει όλους. Δεν πρόκειται όμως να ενθουσιαστούν ούτε οι αμερικανοί ,ούτε το NATO , επειδή το όπλο λέγεται….Καλάσνικοφ! Οι εμμονές είναι γνωστές και δεν χρειάζεται να τις αναλυσουμε ιδιαίτερα.
  • Η συμπαραγωγή αν τελικά μας προκύψει θα αφορά σε πωλήσεις σε τρίτες χώρες. Είναι κοινό μυστικό όμως ότι ο Ελληνικός Στρατός θέλει να αντικαταστήσει κάποια στιγμή τα …υπεραιονόβια -και γερμανικής σχεδίασης- G 3. Να κατασκευάζει το Αίγιο Καλάσνικοφ και να μην πάρει ο ελληνικός στρατός λίγο απίθανο θα είναι . Κι αυτό είναι δύσκολο να …χωνευτεί από τους δυτικούς συμμάχους!
  • Υπάρχει βέβαια μεγάλο και σοβαρό πρακτικό πρόβλημα. Η απαγόρευση προσλήψεων που έχουν επιβάλλει οι δανειστές και στην αμυντική βιομηχανία έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην παραγωγή τους. Δεν είναι ψέμμα ότι έχουν χαθεί μεγάλες παραγγελίες λόγω της έλλειψης προσωπικού! Οι πιο καχύποπτοι λένε ότι μ΄ αυτό τον τρόπο θα βάλουν λουκέτο στα ΕΑΣ αλλά και στην υπόλοιπη κρατική βιομηχανία της άμυνας. Παρόλα αυτά σε συνάντηση που έγινε στο ΥΕΘΑ την Πέμπτη μεταξύ στελεχών των ΕΑΣ και της πολιτικής ηγεσίας δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι η εταιρεία μπορεί παρά τις ελλείψεις να τα βγάλει πέρα με την παραγγελία των Ρώσων. “Αξίζει τον κόπο και το ρίσκο” ήταν η φράση που ακούστηκε στην σύσκεψη.

Η λεπτομερής πρόταση των Ρώσων για τα Καλάσνικοφ πάντως έχει αρχίσει να εξετάζεται σοβαρά . Οι Ρώσοι έχουν δώσει μια σχετικά άνεση χρόνου στην Αθήνα για να απαντήσει. Η διορία για να απαντήσουμε είναι μέχρι τον Αύγουστο. Με δεδομένο ότι τα ΕΑΣ έχουν δηλώσει ήδη ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα, το μόνο που απομένει ειναι να δούμε αν θα υπάρξει η πολιτική βούληση για να ξεπεραστούν η γκρίνια και η δυσαρέσκεια των “συμμάχων”.

Μια ένδειξη αποφασιστικότητας είναι το γεγονός ότι πριν από μερικές μέρες δόθηκαν στους βατραχανθρώπους του ΠΝ , την πιο επίλεκτη μονάδα των ΕΔ, τυφέκια Καλάσνικοφ και σφαίρες “για να τα δοκιμάσουν”. Τα αποτελεσματα των δοκιμών είναι εξαιρετικά. Το τελευταίο “μοντέλο” Καλάσινκοφ θεωρείται ένα από τα καλύτερα τυφέκια παγκοσμίως.

onalert.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ