Η ΠΕΑΕΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ 71η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΛΑΚΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 31/5, η εκδήλωση που διοργάνωσε το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Λάρισας για  την  71η επέτειο της μάχης που έγινε στον Καράλακα , στις 6 Μάη του 1944, όπου οι αγωνιστές του ΕΛΑΣ έδωσαν σκληρή μάχη προκαλώντας μεγάλη καταστροφή στις δυνάμεις των φασιστών Γερμανών κατακτητών και με αφορμή και την επέτειο των 70 χρόνων από την αντιφασιστική νίκη στις 9 ΜΑΗ του 1945.

Στην  εκδήλωση μίλησε η Αθανασία Μπακού, μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Λάρισας, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: « Τιμούμε σήμερα  την 71η επέτειο της μάχης που έγινε εδώ στον Καράλακα.Η Π.Ε.Α.Ε.Α – Δ.Σ.Ε.   Με αφορμή και την επέτειο των 70 χρόνων από την αντιφασιστική νίκη στις 9 ΜΑΗ του 1945, αποτίει φόρο τιμής σε όσες και όσους έδωσαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι στα πεδία των μαχών και στην παρανομία για τη συντριβή του φασιστικού ιμπεριαλισμού. Χαιρετίζει τους αγωνιστές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ – ΕΛΑΝ – ΟΠΛΑ, που έσωσαν το λαό από την πείνα.  Σε όλους εκείνους που πάλεψαν με το όπλο ή με την προκήρυξη, κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια και στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Στους αμέτρητους νεκρούς από τους βομβαρδισμούς και από την πείνα, με πρώτο και μεγαλύτερο θύμα τα παιδιά. Στα εκατομμύρια εκείνων που βασανίστηκαν στα φοβερά στρατόπεδα συγκέντρωσης και θανάτου και κάθε χώρο φρίκης, όπου η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο έφτασε στο έσχατο σημείο της με την απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Διδασκόμαστε από την ανιδιοτελή προσφορά και θυσία εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών του λαού μας, κομμουνιστών και κομμουνιστριών, αγωνιστών και αγωνιστριών, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης, παλεύοντας με συνείδηση στον ταξικό αγώνα».

Και συνέχισε λέγοντας: «Σήμερα, η ταξική πάλη μπορεί να μην έχει τέτοιες θυσίες σαν τους αγωνιστές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ – ΕΛΑΝ – ΟΠΛΑ. Απαιτεί, όμως, θυσίες από τις «ατομικές υποχρεώσεις» του τρόπου ζωής μιας άχαρης καπιταλιστικής καθημερινότητας, που πασχίζει να επιβάλει ως πραγματικότητα ατομικά πρότυπα και αξίες, έτσι που να ορθώνονται εμπόδια στην οργανωμένη δράση. Βάζει διλήμματα που ωθούν στην ατομική αναζήτηση καλύτερων ημερών που υπάρχουν για τους λίγους, τους αστούς, ενώ είναι άπιαστο όνειρο για το λαό.

Οι ηρωικοί αγώνες του λαού, τα αμέτρητα λαϊκά θυσιαστήρια της λευτεριάς, ηλέκτρισαν την αδάμαστη ψυχή του λαού ολόκληρης της Ελλάδας και γέννησαν και γιγάντωσαν τον ανταρτοπόλεμο του ΕΛΑΣ.

Η απελευθέρωση της χώρας μας υπήρξε καρπός της τιτάνιας πάλης του ελληνικού λαού στα χρόνια της κατοχής μέσα από τις γραμμές του τεράστιου ΕΑΜικού κινήματος, με οδηγό, οδηγητή, οργανωτή και κύριο αιμοδότη το τιμημένο ΚΚΕ.

Το ΕΑΜ μαζί με τον ΕΛΑΣ με χιλιάδες μαχητές σε όλη την Ελλάδα, την ΕΠΟΝ, με χιλιάδες νεολαίους, την Εθνική αλληλεγγύη, την πιο πολυάνθρωπη αντιστασιακή οργάνωση, δημιούργησε την αθάνατη εποποιία της Εθνικής μας Αντίστασης.

Η ΕΑΜική κληρονομιά, παραμένει και σήμερα πηγή έμπνευσης και δύναμης στους αγώνες του λαού μας για τα άμεσα και επείγοντα προβλήματα όπως είναι η ανεργία, τα χρέη, το φάσμα της πείνας και της ανασφάλειας και ταυτόχρονα να προετοιμάζεται για τον γενικότερο πολιτικό αγώνα ανατροπής του σάπιου καπιταλιστικού καθεστώτος, για το σοσιαλισμό».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ