ΥΓΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ  ΑΓΑΘΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ  ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ

 

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί  και στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης μας  και τα κέντρα Υγειάς  και του νομού, δε χρειάζεται πολλά λόγια για να περιγραφεί: Τα  δύο νοσοκομεία είναι υπό κατάρρευση,  (τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και γιατρούς, απλήρωτοι γιατροί για πάνω από έξι μήνες  τις  εφημερίες , κλινικές και τμήματα που  δεν λειτουργούν η υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, εργαζόμενοι και γιατροί σε αυτά να έχουν γίνει «λάστιχο».

Άνθρωποι μένουν χωρίς την απαραίτητη θεραπεία γιατί δεν έχουν να πληρώσουν, ασθενείς που κινδυνεύει η ζωή τους. Στα δε Κέντρα Υγειάς η κατάσταση είναι δραματική. Η κατάσταση είναι  άκρως  επικίνδυνη  όπως καθημερινά καταγγείλουν γιατροί και εργαζόμενοι. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να κρυφτεί.  Και η νέα  συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝ ΕΛ και ο εδώ διορισμένος διοικητής της 5ης ΥΠΕ αντιμετωπίζουν την Υγεία σαν κόστος που επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς, γι’ αυτό συνεχίζουν να εφαρμόζουν με ευλάβεια τις τεράστιες περικοπές στις κρατικές δαπάνες για την υγεία, την  Κοινωνική Ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Γι’ αυτό και ο διοικητής απαντώντας στους γιατρούς που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις μίλησε για εξορθολογισμό των οικονομικών μέσα από ένα ορθολογικό και μακρόπνοο σχέδιο. Να θυμίσουμε ότι πριν από ένα χρόνο ο τότε διοικητής  της 5ης ΥΠΕ που ανήκουν τα νοσοκομεία, πανηγύριζε για το κατόρθωμα του πλεονάσματος που περίσσεψε λόγω της «χρηστής και νοικοκυρεμένης διαχείρισης».

Μόνο που  τα νοσοκομεία ασφυκτιούν οι εργαζόμενοι και γιατροί είναι σε απόγνωση  από τις ελλείψεις υλικών, νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και τις απλήρωτες  εφημερίες καλά κρατούν.Γι’ αυτό και η άλλη μορφή πολιτικής διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομίας που αρχίζει να ξεδιπλώνει  ο ΣΥΡΙΖΑ  δεν μπορεί να απαντήσει στα μεγάλα και οξυμμένα λαϊκά προβλήματα, όπως αυτή, που όχι μόνο δεν αμφισβητεί, αλλά είναι υπέρμαχος της ΕΕ, της ανάπτυξης με μοχλό τους επιχειρηματικούς ομίλους και της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, στην Πρόνοια και στο Φάρμακο.

Η κατάσταση που υπάρχει στα νοσοκομεία και γενικότερα στο σύστημα υγείας δεν οφείλεται σε «στρεβλώσεις του παρελθόντος» αλλά στην πολιτική της ΕΕ που διαχρονικά εφαρμόζεται στην υγεία .Μια πολιτική που μεταφέρει ολοένα και περισσότερο την ευθύνη της χρηματοδότησης των υπηρεσιών και των υποδομών Υγείας στις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, γιατί αντιμετωπίζει την Υγεία σαν ατομική ευθύνη. Αντιμετωπίζει την Υγεία σαν εμπόρευμα, πηγή κερδοφορίας του κεφαλαίου και τους ασθενείς και τις οικογένειές τους ως πελάτες, δυναμώνοντας την τάση να συνδέονται τα προβλήματα Υγείας με την οικονομική κατάσταση των λαϊκών οικογενειών. Επεκτείνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και οικοδομεί ένα σύστημα, όπου οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα.

Όλες οι αλλαγές που προωθούνται στα νοσοκομεία  είναι μέρος των γενικότερων αντιλαϊκών ανατροπών στην υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, στις κοινωνικές υπηρεσίες που προωθούνται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και κατευθύνονται από συγκεκριμένες αποφάσεις που έχουν συναποφασίσει οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών μαζί και της χώρας μας και τις αποδέχεται πλήρως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ . Στόχος των αλλαγών αυτών είναι το άνοιγμα διάπλατα της πόρτας στους επιχειρηματικούς ομίλους  η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Γι΄αυτό τίποτα καλό δεν μπορεί να περιμένει κανείς  από τη νέα συγκυβέρνηση και από τα κόμματα της πλουτοκρατίας, , που στηρίζουν την επιχειρηματική δράση στην Υγεία και παντού, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ, η όπως και  να  ονομάζονται και συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζουν τη συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα Υγείας, την επιχειρηματική δράση που αναπτύσσεται στα δημόσια νοσοκομεία, προσπαθώντας να “σώσουν το ΕΣΥ”» να σώσουν το άθλιο σύστημα που ζούμε. Είναι εμπόδια στον αγώνα για να είναι δωρεάν η υγεία για όλο το λαό και αποκλειστικά δημόσια, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Εργαζόμενοι, γιατροί, ασθενείς και ασφαλισμένοι ένα δρόμο έχουν, να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός ισχυρού κινήματος  για να αποτραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης ,Ε.Ε. βιομηχάνων. Οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στον τομέα Υγείας αποτελούν τη βάση  στην οργάνωση κοινής πάλης της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των γυναικών και της νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων .

Για να έχει, όμως, επιτυχία αυτός ο αγώνας, θα πρέπει να στοχεύσει στην καρδιά του προβλήματος. Να αναδεικνύει τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν τον ευαίσθητο τομέα και για τους οποίους ανοίγονται καινούργια, νέα κερδοφόρα πεδία, είτε πουλώντας υπηρεσίες στο «δημόσιο σύστημα», είτε απευθείας στους ασθενείς. Σε όφελός τους εφαρμόζεται η στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, για την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα Υγείας. Αυτή η στρατηγική μετατρέπει τα κρατικά νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, επιβάλλοντας εντατικοποίηση στους εργαζομένους , πληρωμές από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς για τις υπηρεσίες που παρέχουν. Αυτή η πολιτική και οι φορείς της θα ανατραπούν από τη δύναμη των εργαζομένων από τη λαϊκή συμμαχία και από κανένα Σωτήρα!! Δεν μπορούν να συνυπάρξουν κέρδη και δικαιώματα. Κέρδη και υγεία! Δίνουμε απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΕΕ βιομηχάνων. Χτίζουμε την ενότητά μας, τη συμμαχία μαζί με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή της.

Ως κομματική οργάνωση υγείας του ΚΚΕ εκφράζουμε τη συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των γιατρών του περιφερειακού νοσοκομείου που  για άλλη μια φορά με νέα κυβέρνηση  διεκδικούν τα  δεδουλευμένα τους,. Και να καλέσουμε φορείς, εργαζόμενους και γιατρούς σε κοινό  αγώνα για  να ανοίξει ο δρόμος για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση σε υγεία – πρόνοια , για  αποκλειστικά δημοσιά δωρεάν υγειά για όλο το λαό.

Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού.

Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί και οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων.

Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο Γ.Ν Λάρισας και στο Π.Π Νοσοκομείο με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό.

Να χρηματοδοτηθούν γενναία τα δημόσια Νοσοκομεία τα Κέντρα Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό. να καταργηθούν όλα τα χαράτσια.

Κανένα δημόσιο νοσοκομείο να μη κλείσει, να μην συγχωνευτεί.

Κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στα Νοσοκομεία, στα Κ.Υ, στον ΕΟΠΥΥ του Νομού Λάρισας και γενικότερα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Σταθερό 5ήμερο – 6ωρο – 30ωρο. Μία εφημερία την εβδομάδα για τους γιατρούς, διασφάλιση δικαιώματος ρεπό μετά από την εφημερία.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ