Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ Α’ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ερώτηση κατάθεσε ο βουλευτής ΑΝ.ΕΛ. Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης προς το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναβάθμιση του 1ου Πυροσβεστικού Σώματος Λάρισας, καθώς επίσης ερωτά και εάν είναι στις προθέσεις του υπουργού η κάλυψη των πολλών κενών θέσεων της Π.Υ. Λάρισας στις επικείμενες τακτικές μεταθέσεις του έτους.

Συγκεκριμένα ο Βασίλης Κόκκαλης αναφέρει στην ερώτησή του:

«Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας αποτελεί επιχειρησιακά νευραλγική υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος που καλύπτει ένα τεράστιο κομμάτι της Κεντρικής Ελλάδος και είναι η πρώτη Υπηρεσία που συνδράμει σε όλες τις Π.Υ της Θεσσαλίας και όχι μόνο. Δεδομένου πως μορφολογικά βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδος, με άμεση πρόσβαση τόσο προς τον Βορρά όσο και το Νότο, καλύπτει τις ανάγκες ενός μεγάλου όγκου του πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα, καλύπτει συνολικά επιχειρησιακά μια επαρχία με πάνω από 220.000 κατοίκους, με βιομηχανίες, περιοχές με δάση και βουνά, όπως ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος, με μεγάλα κομμάτια αυτοκινητόδρομων, με σήραγγες, με σιδηροδρομικό δίκτυο, με πολεμικό αεροδρόμιο, με μεγάλα νοσοκομεία και εμπορικά κέντρα και τέλος με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών.

Η αιχμή του δόρατος, ο 1ος Π.Σ Λάρισας εξακολουθεί δυστυχώς να παραμένει υποβαθμισμένος Β΄ Τάξης Σταθμός, με αποτέλεσμα να «τροφοδοτεί» με υπαλλήλους τόσο το ΠΕ.ΚΕ Θεσσαλίας όσο και τις ελλείψεις στους σταθμούς που στεγάζονται στην 110 Πτέρυγα Μάχης και στην Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας.

Συνολικά, στην Π.Υ Λάρισας υπηρετούν με απόσπαση από άλλες Υπηρεσίες της Ελλάδας και αναμένεται από 1η Ιουνίου να επιστρέψουν στις Υπηρεσίες τους λόγω και της επικίνδυνης καλοκαιρινής περιόδου έξι (6) πυροσβέστες, ενώ πέντε (5) πυροσβέστες είναι μόνιμα αποσπασμένοι στο ΠΕ.ΚΕ Θεσσαλίας (συντονιστικό), μειώνοντας τον αριθμό των μονίμων πυροσβεστών του 1ου Π.Σ Λάρισας σε τέσσερα (4) άτομα εκτός των αξιωματικών. Από τους σαράντα έναν (41) πυροσβέστες, οι επτά (7) απασχολούνται σε υπηρεσία γραμματειακής υποστήριξης και γραφείου κίνησης οχημάτων. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς 34 μόνιμοι πυροσβέστες όλοι και όλοι χωρισμένοι σε τρεις βάρδιες είναι η δύναμη της «αιχμής του δόρατος» σε όλη της επαρχία Λάρισας.

Επειδή η αναβάθμιση του 1ου Π.Σ Λάρισας, είναι αίτημα δεκαετιών, αναμένεται να παρθεί μια απόφαση κατόπιν συνεργασίας της Πολιτικής και της Φυσικής Ηγεσίας ώστε να εφαρμοστεί συνολικά στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, ένα πλάνο προκειμένου και να αναδιοργανωθούν αλλά και να καλυφθούν οι πολλές κενές θέσεις πυροσβεστών στην Π.Υ Λάρισας (στο σύνολο 25) στις επικείμενες τακτικές μεταθέσεις του έτους που έχουν ήδη αρχίσει να δρομολογούνται και οι οποίες θα ανακοινωθούν άμεσα.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Είναι στις προθέσεις σας η κάλυψη των κενών θέσεων που θα προκύψουν μέσα στον τρέχοντα μήνα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας;

Και αν ναι, θα υπάρξει μια γενικότερη αναδιοργάνωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με επάνδρωση περιοχών, όπως της Λάρισας, όπου θεωρούνται νευραλγικής σημασίας;

Θα λάβετε υπόψη σας τα αιτήματά τους ενόψει των τακτικών μεταθέσεων του τρέχοντος έτους;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ