ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΕΤΕ ΑΥΓΑ ΣΤΗ ΣΑΛΑΤΑ ΣΑΣ

Για να πάρετε περισσότερες θρεπτικές ουσίες από τη σαλάτα σας, θα πρέπει να προσθέτετε μερικά αυγά!

Όταν τρώτε αυγά με τη σαλάτα σας απορροφούνται περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα λαχανικά, σύμφωνα με μια μελέτη, η οποία βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα που αφορούσε τον συνδυασμό κατανάλωσης λίπους και λαχανικών.

Σε μια μικρή λοιπόν μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές έδωσαν σε άνδρες εθελοντές να φάνε διαφορετικές εκδόσεις μιας  σαλάτας μικτών λαχανικών. Η μια σαλάτα δεν είχε αυγά, η άλλη είχε 1,5 αυγά ομελέτα και μια τρίτη είχε τρία αυγά ομελέτα. Οι σαλάτες περιείχαν ντομάτες, καρότα, σπανάκι, μαρούλι, και 3 γραμμάρια λάδι canola. Ο στόχος της έρευνας ήταν να δούμε πόσο καλά οι άνδρες απορροφούσαν τα καροτενοειδή- ένα είδος αντιοξειδωτικών – από τη σαλάτα.

Όταν έλεγξαν, στη συνέχεια, το αίμα των ανδρών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άντρες που έτρωγαν σαλάτες με αυγά είχαν υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών στο σύστημά τους.

Είχαν ακόμη υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών οι άνδρες που έφαγαν τρία αυγά με σαλάτα τους, αλλά οι ερευνητές λένε ότι δύο αυγά πρέπει να είναι αρκετό για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Τι το ιδιαίτερο έχουν τα αυγά;

Το …μυστικό τους είναι το λίπος στον κρόκο. Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, η κατανάλωση λαχανικών με λίπος μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών ουσιών. Αυτό συμβαίνει γιατί τα καροτενοειδή είναι λιποδιαλυτές ενώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι το λίπος τα βοηθά να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

“Πιστεύουμε ότι είναι το λίπος στον κρόκο που βοηθά», λέει ο συντάκτης της μελέτης Wayne Campbell, καθηγητής της επιστήμης της διατροφής στο Πανεπιστήμιο Purdue.

Οι ερευνητές επέλεξαν να μελετήσουν τα αυγά, επειδή είναι ένα συνηθισμένο συστατικό σαλάτας, και αποφάσισαν να τα κάνουν ομελέτα επειδή ήθελα να βεβαιωθούν ότι οι άνδρες στην μελέτη θα έτρωγαν ολόκληρα τα αυγά, ειδικά τους κρόκους. Αλλά αν προτιμάτε μια σαλάτα με αυγό ποσέ στην κορυφή, επίσης θα βοηθήσει πολύ.

«Αν [ένα μόνο αυγό] είναι η μοναδική πηγή λιπών στη σαλάτα σας, μπορεί να μην είναι η βέλτιστη, γι αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνετε και άλλα υλικά που περιέχουν λίπος, όπως dressing ή λίγο τυρί» λέει ο Campbell.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ