ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ;

Το λιοντάρι που σκότωσε μια Αμερικανίδα τουρίστρια σε ένα πάρκο της Νότιας Αφρικής είναι ένα τραγικό παράδειγμα του τι -έχουν εξελιχθεί για να- κάνουν καλύτερα τα λιοντάρια: το λιοντάρι είναι ένα κορυφαίο αρπακτικό, αναφέρει επιστήμονας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αφρικανική λιονταρίνα επιτέθηκε την τουρίστρια μέσα από το ανοιχτό παράθυρο αυτοκινήτου στο Lion Park, μια έκταση 30 χιλιομέτρων, βόρεια του Γιοχάνεσμπουργκ. Ο ταξιδιωτικός πράκτορας ο οποίος οδηγούσε το αυτοκίνητο τραυματίστηκε στο χέρι του προσπαθώντας να διώξει το ζώο.

“Σχεδόν κάθε οργανισμός που ζει κοντά στα λιοντάρια είναι ένα εν δυνάμει  θήραμα, και είναι τρέλα οι άνθρωποι να νομίζουν ότι αποτελούν εξαίρεση», λέει ο Luke Dollar, διευθυντής του προγράμματος National Geographic’s Big Cats Initiative.

“Φαντάζομαι ότι κάθε άλλο πρωτεύον που συνυπάρχει με τις μεγάλες γάτες έχει πλήρη επίγνωση της θέσης που κατέχει σε σχέση με τα κορυφαία αρπακτικά του κόσμου.”

Ο Dollar λέει ότι ο κίνδυνος προκύπτει όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να εφησυχάζουμε -με μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας- στην παρουσία λιονταριών ή άλλων σαρκοφάγων.

“Δεν έχουμε τα νύχια ή τα μεγάλα δόντια ή το μεγάλο μέγεθος ως πλεονέκτημα”, λέει.

Σεβαστείτε το βασιλιά της ζούγκλας

Ο Dollar εκτιμά ότι δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, άνθρωποι δέχονται επίθεση από λιοντάρια κάθε χρόνο.

Στην άγρια φύση, τα γέρικα ή άρρωστα λιοντάρια μπορεί να στοχεύουν ανθρώπους, επειδή δεν μπορούν να πιάσουν την κανονική λεία τους, και οι άνθρωποι είναι γενικά πιο εύκολο θήραμα.

“Αν ένα άτομο στέκεται δίπλα σε μια αφρικανική αντιλόπη, και ένα λιοντάρι θελήσει να φάει κάτι, η αφρικανική αντιλόπη -κατά πάσα πιθανότητα- θα προλάβει να φύγει μακριά, ενώ το άτομο όχι.”

Τούτου λεχθέντος, οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται να παρατηρούν τα λιοντάρια σε άγρια κατάσταση, είπε ο Dollar, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να θεωρηθούν ως πιθανό θήραμα και να ενεργήσουν αναλόγως.

Για παράδειγμα, οι κανονισμοί του Lion Park ζητούν από τους επισκέπτες να κρατούν  τα παράθυρα κλειστά κατά την οδήγηση μέσα από τους λόγους, ως έναν τρόπο για την πρόληψη τέτοιων επιθέσεων.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι ονομάζουμε αυτά τα ζώα βασιλιάδες της ζούγκλας για έναν λόγο» λέει ο Dollar. «Πρέπει να σεβόμαστε αυτό που είναι, και τη φυσική τους συμπεριφορά.”

news.nationalgeographic.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ