Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΙΝΑΙ “ΙΣΩΣ”

Τα προβλήματα στο χώρο της ψυχικής υγείας ανέδειξε σήμερα με επίκαιρη ερώτηση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού και υπεύθυνος του τομέα υγείας του κόμματος, κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας.

Στην πρωτολογία του ο βουλευτής εξέθεσε την υπάρχουσα ζοφερή κατάσταση τονίζοντας ότι «απουσιάζουν οι δομές, τα στελέχη, οι στρατηγικοί στόχοι. Ελάχιστα τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, ολιγάριθμες οι Κινητές Μονάδες, ανύπαρκτο το Δίκτυο Κοινοτικών Υπηρεσιών, υπό σχεδιασμό ακόμη η τομεοποίηση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας». Στη συνέχεια, έθεσε σειρά ερωτημάτων με βασικό, εάν υπάρχει η πολιτική πρόθεση του Υπουργείου να κλείσουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και εάν θα υπάρξει αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα του μνημονίου συνεργασίας Λυκουρέντζου-Andor για την Ψυχική Υγεία. Μάλιστα, ζήτησε σαφές χρονοδιάγραμμα, όπως και απάντηση, εάν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο κατανομής υπηρεσιών ανά τομέα ψυχικής υγείας, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού ανά την επικράτεια.

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής επεσήμανε την αδράνεια του Υπουργείου λέγοντας «ακούμε για νομοσχέδια που ήταν να κατατεθούν, αλλά ουσιαστική νομοθετική παρέμβαση από το Υπουργείο δεν έχουμε δει ακόμη». Μάλιστα, έκανε λόγο για συστηματική απορρύθμιση του συστήματος υγείας και καταστρατήγηση κάθε έννοιας νομιμότητας στο όνομα των κομματικών σκοπιμοτήτων, με αφορμή το «ξήλωμα» των Διοικήσεων, όπως συνέβη προ ημερών με το Διοικητή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών. Κατά το βουλευτή «στον τομέα των διοικητών το πρώτο bulling έγινε την επαύριο των εκλογών από τον Υπουργό, καθώς ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των διοικητών των νοσοκομείων χωρίς καμία αξιολόγηση. Τώρα μαθαίνουμε πως σε 15 μέρες θα περάσει τροπολογία για την οριστική απομάκρυνση των διοικητών χωρίς αποζημίωση. Μία τέτοια τροπολογία ως πρώτο νομοθετικό μέτρο της παρούσας κυβέρνησης δεν σας τιμά. Περιμένουμε νομοθετικές δράσεις ουσιαστικές».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, παραδέχτηκε το μέγεθος των προβλημάτων, αρκούμενος σε γενικόλογες διατυπώσεις, όπως «η ψυχιατρική μεταρρύθμιση δεν είναι απλώς θέμα ανθρωπισμού και συμπόνιας». Δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση και φυσικά δεν αναφέρθηκε σε χρονοδιάγραμμα. Αρκέστηκε να πει «προφανέστατα πριν την λήξη του περιθωρίου (που θέτει το Μνημόνιο Andor-Λυκουρέντζου) η διοίκηση του Υπουργείου Υγείας θα έχει διασφαλίσει μια νέα συμφωνία». Για το θέμα των Διοικήσεων είπε «θα επιδιώξουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε το πλαίσιο για να μπορούμε να αντικαθιστούμε τους διοικητές των νοσοκομείων άμεσα. Δεν πάμε με λογική άλωσης της διοίκησης από κομματικούς στρατούς».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ