ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ: ΠΟΙΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ

 

Την Παρασκευή 5 του μηνός, στο γήπεδο του Πανελληνίου, ξεκινά το 10ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και επί τρεις ημέρες, μέχρι την Κυριακή 7 Ιουνίου, θα δοθεί η πρώτη μάχη για τον διάδοχο του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Οι στρατοί παρατάσσονται

Στην τριήμερη διαδικασία θα καθοριστούν τα πάντα και – αν τηρηθεί το καταστατικό – στις 14 Ιουνίου, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος.

Σ’ αυτό το συνέδριο θα κριθεί και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Οι «στρατοί» έχουν παραταχθεί ήδη, οι «βυζαντινισμοί» και οι ίντριγκες είναι στην ημερήσια διάταξη, οι προσπάθειες προσεταιρισμού συμμάχων καλά κρατούν, οι αλλαγές στρατοπέδων θα γίνονται μέχρι την τελευταία στιγμή.

Το παρόν συνέδριο δεν θα θυμίζει, φυσικά, σε τίποτα όλα τα προηγούμενα αφού οι σύνεδροι θα είναι λιγότεροι -λόγω οικονομικής στενότητας- και τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ αποθαρρύνουν τα μεγάλα άλματα και τις πληθωρικές συγκεντρώσεις.

Τρεις δελφίνοι

Μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν ότι οι υποψήφιοι διάδοχοι του Ευάγγελου Βενιζέλου, θα είναι τρεις: Ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Φώφη Γεννηματά και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα πράξει, ενώ ο ευρωβουλευτής και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται να έχει αποσαφηνίσει ότι δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος πρόεδρος.

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ έχει ανακοινώσει από τους πρώτους και ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς, είναι άγνωστο ωστόσο αν καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσοστό των υπογραφών που απαιτούνται γι’ αυτό.

Διάλυση ή μετεξέλιξη;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις τάσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ:

Η μια προτείνει την διάλυσή του ώστε να συνενωθεί με την ευρύτερη δημοκρατική παράταξη. Αυτή την άποψη εξέφρασε πρόσφατα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αλλά και άλλα στελέχη.

Η δεύτερη άποψη, της οποίας ένθερμος θιασώτης είναι η Φώφη Γεννηματά και ο Ανδρέας Λοβέρδος, είναι το ΠΑΣΟΚ να επιμείνει στις συνεργασίες (όπως είχε γίνει με το εγχείρημα της «Ελιάς») και να επιμείνει στο μοντέλο «ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη».

Η τρίτη άποψη είναι η μετασχηματισμός/ μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε ένα νέο κόμμα, όπως υποστηρίζει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Ανδρέας Λοβέρδος

Εκτιμά ότι το συνέδριο αυτό έχει τρία διακυβεύματα:

Την σοβαρότητα σε οργανωτικό επίπεδο, την ανάγκη μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ και όχι διάλυσής του και την νέα ηγεσία του.

Μιλώντας στο iefimerida.gr ο Α. Λοβέρδος τονίζει: «Χρειάζεται πλήρη προετοιμασία για να κάνουμε ένα σοβαρό συνέδριο, προκειμένου να εξελιχθούμε και όχι να διαλυθούμε». Επισημαίνει επιπλέον ότι η σοβαρότητα απαιτείται και στο οργανωτικό κομμάτι, καθώς έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές προτάσεις

Ο Α. Λοβέρδος αναφέρει ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις και αναφέρεται στους συσχετισμούς, όχι μόνο ως προς την εκλογή προέδρου, αλλά και ως προς την μετεξέλιξη του κόμματος.

Οπως αποκαλύπτει θα καταθέσει σε ψηφοφορία πρόταση για εκλογή γραμματέα από το συνέδριο ενδεχομένως δε και αντιπροέδρου του ΠΑΣΟΚ.

«Χρειάζεται συλλογική λειτουργία, όχι συλλογική ηγεσία» λέει στο iefimerida.gr και εξηγεί: «Στόχος είναι να μην μπορεί ο αρχηγός να καταργεί την συλλογική λειτουργία του κόμματος. Ο ισχυρός γραμματέας, ακόμη και ένας ισχυρός αντιπρόεδρος, εκλεγμένοι από το Συνέδριο, δημιουργούν τις εγγυήσεις της συλλογικής λειτουργίας».

Αυτές οι αλλαγές καταστατικού θα προτείνει να είναι άμεσα εφαρμόσιμες, ενώ σε μεταγενέστερο χρόνο θα μπορούν να ισχύσουν και όποιες άλλες αλλαγές αποφασιστούν.

Την υποψηφιότητα Λοβέρδου στηρίζουν, μεταξύ άλλων οι βουλευτές Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Αιτωλοακαρνανίας) και Γιώργος Αρβανιτίδης (Β’ Θεσσαλονίκης), οι πρώην βουλευτές Πυθαγόρας Βαρδίκος, Χρήστος Σμυρλής, Ρόζα Βρεττού, Τάκης Ντουσκας, Γιώργος Λιάνης, Χρήστος Θεοδώρου και τα στελέχη Ζέφη Δημαδάμα, Νίκος Τσολακίδης, Πάνος Μπιτσαξής, Αντώνης Δημόπουλος κ.α.

Φώφη Γεννηματά

Απορρίπτει μετά βδελυγμίας τις προτάσεις περί διάλυσης του ΠΑΣΟΚ. Επιδιώκει, όπως λέει να ανασυσταθεί και να ενωθεί με τον ιστορικό χώρο που εκφράζει η σοσιαλδημοκρατία στα πρότυπα μιας Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Θέλει εκλογή από τη βάση, θεωρώντας ότι θα μετρήσει το «βαρύ» όνομα που φέρει και θα αντιταχθεί σε κάθε πρόταση για εκλογή προέδρου από το συνέδριο. Στο επιτελείο της είναι το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τσούρας.

Την Φώφη Γεννηματά στηρίζουν ακόμη ενεργά οι Μανώλης Οθωνας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Γιάννης Δατσέρης, Συλβάνα Ράπτη, Πάρις Κουκουλόπουλος, Τόνια Αντωνίου, οι τρεις τελευταίοι γραμματείς Νεολαίας ΠΑΣΟΚ – ο νυν Παύλος Χρηστίδης και οι πρώην, Κώστας Πανταζής και Παντελής Καμάς κ.α.

Συνομιλητές της διαμηνύουν ότι εφόσον στο μπει θέμα εκλογής προέδρου από το Συνέδριο και όχι – όπως προβλέπει το Καταστατικό – από τη βάση «το Συνέδριο δεν θα λήξει ομαλά, ο Φώφη θα αποχωρήσει».  «Οχι κόλπα» προειδοποιούν.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Προτείνει τον μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ «σε ένα νέο κόμμα». Το τρίπτυχο του είναι «νέα σχέση, νέα εμπιστοσύνη, αλλαγή πολιτικής».

Μιλώντας στο iefimerida.gr ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος λέει: «Εχουμε δύο επιλογές: Ή τα τρισάγια πάνω από τα μνήματα (τύπου «σήκω Ανδρέα για να δεις τα παιδιά της Αλλαγής») ή με μια νέα πολιτική βάση να απευθυνθούμε στο σύνολο του κόσμου που εκφράζουμε».

Τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο στηρίζουν μεταξύ άλλων, οι Εύα Καϊλή, Μιχάλης Κατρίνης, Αντώνης Σαουλίδης, Δημήτρης Σαλτούρος, Κατερίνα Φαρμάκη, Θωμάς Παπαλιάγκας κ.α.

Ποιος μπορεί να οριστεί υποψήφιος

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν την Παρασκευή, στον Πανελλήνιο, με ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Το Σάββατο το βράδυ, θα μιλήσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι. Για την ακρίβεια, όσοι έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τις υπογραφές του 10% των πιστοποιημένων συνέδρων. Οπως φαίνεται οι πιστοποιημένοι σύνεδροι δεν θα είναι πάνω από 2.500 οπότε ο αριθμός υπογραφών που απαιτούνται θα είναι μέχρι 250. Ενας εκ των υποψηφίων, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος πρότεινε να ανέβει το όριο για να οριστεί κάποιος υποψήφιος πρόεδρος, στο 15% των πιστοποιημένων συνέδρων, αλλά είναι άγνωστο αν θα υιοθετηθεί.

Θα ψηφίσουν για… όλα

Στο Συνέδριο αναμένεται να τεθούν σε ψηφοφορία όλες οι προτάσεις.

Για εκλογή προέδρου από το Συνέδριο, κάτι στο οποίο αντιδρούν έντονα οι Α. Λοβέρδος, Φώφη Γεννηματά, Οδ. Κωνσταντινόπουλος. Αυτό προϋποθέτει αλλαγή καταστατικού καθώς προβλέπει ότι εκλέγεται από τη βάση.

Για εκλογή γραμματέα από την Κεντρική Επιτροπή – όπως ισχύει – και ενδεχομένως αντιπροέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως θα προτείνει ο Ανδρέας Λοβέρδος. Για την θέση, λένε κάποιοι, ότι προαλείφεται ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίο όπως φέρεται να αρνείται και να αντιπροτείνει τον Γιώργο Φλωρίδη ή τον Κώστα Καρτάλη.

Σε κάθε περίπτωση, την Κυριακή 6 Ιουνίου, οι σύνεδροι θα κληθούν να ψηφίσουν και για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Αν δεν περάσει η πρόταση εκλογής προέδρου από το Συνέδριο, τότε στις 14 Ιουνίου θα γίνει ψηφοφορία σε όλη την Ελλάδα για την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Αν κάποιος υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50+1% τότε θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος, όπου θα κονταροχτυπηθούν οι δύο πρώτοι.

Τι θα κάνει ο Βενιζέλος

Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, επισημαίνουν ότι το «κλειδί» για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ το κρατούν δύο άνθρωποι: Ο απερχόμενος πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Ο μεν κ. Βενιζέλος είναι υποχρεωμένος να τηρήσει ουδετερότητα και να μην ρίξει το βάρος του υπέρ της μιας ή της άλλης υποψηφιότητας. Εχει ξεκαθαρίσει ωστόσο σε εσωκομματικές διαδικασίες πως δεν θα επιτρέψει ο νέος πρόεδρος να αποτελέσει το όχημα για την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου που, όπως εκτιμά, υπονόμευσε την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Μια αποστροφή που θεωρήθηκε ότι αφορούσε την Φώφη Γεννηματά, η οποία δεν κρύβει ότι θέλει ένα ΠΑΣΟΚ με όλες τις δυνάμεις του ενωμένες και στην πορεία θα μπορούσε να υπάρξει ένα νέο συνέδριο ιδρυτικό της δημοκρατικής παράταξης.

Την άποψη αυτή εκφράζουν και άλλα στελέχη, όπως ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης που πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή του μορφή έχει τελειώσει και θα προτείνει να πάρει δεσμευτική απόφαση το Συνέδριο αυτό, ώστε να ορισθεί σε επόμενο χρόνο το νέο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Πρόσωπο-κλειδί ο Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, «έχει την οργανωτική δύναμη να εκλέξει πρόεδρο» λένε οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, εξ ου και πολλοί επιδιώκουν την συμμαχία μαζί του. Ο ίδιος διέψευσε ότι θα κατέλθει ως υποψήφιος αν και πολλοί εκτιμούν ότι θα το πράξει στην αμέσως επόμενη φάση του ΠΑΣΟΚ. Στο παρασκήνιο κυκλοφορεί ότι ο Ανδρουλάκης συνήψε την «συμμαχία των νέων» και πως ο ίδιος με την Εύα Καϊλή θα στηρίξουν μια «νέα» υποψηφιότητα, αφήνοντας να εννοηθεί τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υφίσταται τέτοιου είδους συμφωνία και πως είναι πιο κοντά στον Ανδρέα Λοβέρδο.

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του και το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, οποίος είχε θέσει παλαιότερα υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, όταν μονομάχησαν οι Γιώργος Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος. Το σενάριο που είχε κυκλοφορήσει πάντως ήταν ότι δεν θα ήταν αρνητικός σε ενδεχόμενο μεταβατικής προεδρίας του κόμματος μέχρι θα διεξαχθεί το συνέδριο επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.  Ωστόσο και ο ίδιος το απορρίπτει λέγοντας «ο πρόεδρος, είναι πρόεδρος, τι πάει να πει μεταβατικός;».

Τέλος, οι «βενιζελικοί» φαίνεται πως δεν είναι ενιαίο σώμα: Εχουν διαμοιραστεί, αναλόγως προσωπικών σχέσεων και υποσχέσεων, καθώς άλλοι στηρίζουν Λοβέρδο, άλλοι Γεννηματά και κάποιοι Κωνσταντινόπουλο. Πολλοί βουλευτές, τέλος, έχουν κρατήσει στάση αναμονής και θα εκδηλωθούν μέσα στο Συνέδριο.

 

iefimerida.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ