ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Εκδόθηκε απόφαση με τίτλο «Κύρωση Κανονισμού Εισαγωγής Σπουδαστών/Σπουδαστριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) για το εκπαιδευτικό έτος 2015−2016». Στην εν λόγω απόφαση παρουσιάζονται πληροφορίες για τα προσόντα των υποψηφίων τα δικαιολογητικά που θα κληθούν να καταθέσουν που είναι σημαντικό να τις μελετήσουν οι υποψήφιοι. Επίσης αναφέρεται ότι ο αριθμός των σπουδαστών που θα εισαχθούν στις Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων και Μηχανικών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015−2016 θα είναι 701. Οι θέσεις κατανέμονται σε 456 για την ειδικότητα των Πλοιάρχων και σε 245 για τους Μηχανικούς. 

Όπως αναφέρεται δύναται να αποφασίζεται αύξηση του αριθμού των σπουδαστών/σπουδαστριών που θα εισαχθούν στις Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων και Μηχανικών. Στην περίπτωση αυτή, οι σπουδαστές/−στριες θα επιλέγονται από υποψηφίους/−ιες της ΔΕΥΤΕΡΗΣ Γενικής Κατηγορίας. 

Σημειώνουμε ότι δεν έχει εκδοθεί οι σχετικές ημερομηνίες κατάθεσης των δικαιολογητικών και αυτές θα οριστούν με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομί− ας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Οι εισαγόμενοι σπουδαστές/σπουδάστριες κατανέμονται ως ακολούθως: 

1.1. ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 Καλύπτει ποσοστό 70% του συνολικού αριθμού εισακτέων και περιλαμβάνει υποψηφίους/−ιες συμμετέχοντες στις πανελλήνιες εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως ακολούθως: 

1.1.α. Σε ποσοστό 47% του συνολικού αριθμού εισακτέων, προερχόμενους από ημερήσια Γενικά Λύκεια και ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ. ΟΜΑΔΑΣ Β΄) από τα επιστημονικά πεδία Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών (2ο και 4ο). 

Επιπλέον των θέσεων αυτών, ποσοστό 1% θα καλύπτεται από υποψήφιους Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ. ΟΜΑΔΑΣ Β΄). 1.1.β. Σε ποσοστό 23% του συνολικού αριθμού εισακτέων, προερχόμενους από ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ. ΟΜΑΔΑΣ Α΄).

Επιπλέον των θέσεων αυτών, ποσοστό 1% θα καλύπτεται από υποψήφιους Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ. ΟΜΑΔΑΣ Α΄). 

1.2. ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Καλύπτει ποσοστό 30% του συνολικού αριθμού εισακτέων και περιλαμβάνει υποψηφίους/−ιες, ως ακολούθως: 

1.2.α. Σε ποσοστό 15% του συνολικού αριθμού εισακτέων, αποφοίτους Γενικών Λυκείων. 1.2.β. Σε ποσοστό 5% του συνολικού αριθμού εισακτέων, αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων των Τομέων: Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής, Οχημάτων, Πληροφορικής και Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών. 

1.2.γ. Σε ποσοστό 8% του συνολικού αριθμού εισακτέων, αποφοίτους Επαγγελματικού Λυκείου Ναυτικού τομέα ειδικότητας Πλοιάρχου ή Μηχανικού, και αποφοίτους εκ των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (Τ.Ε.Ε.) του Ενιαίου τριετούς κύκλου σπουδών Ναυτικού και Ναυτιλιακού Τομέα ειδικότητας Πλοιάρχου ή Μηχανικού. 

1.2.δ. Σε ποσοστό 2% του συνολικού αριθμού εισακτέων, αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων λοιπών τομέων και υποψήφιους αποφοίτους εκ των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (Τ.Ε.Ε.) του Β΄ κύκλου σπουδών Τ.Ε.Ε. των Τομέων: Δομικών έργων, Οικονομίας και Διοίκησης, Μηχανολογικού, Ηλεκτρονικού, Ηλεκτρολογικού, Κατασκευών, Χημικών Εργαστηριακών Εφαρμογών, Πληροφορικής − Δικτύων Η/Υ και Εφαρμοσμένων Τεχνών. 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 

Καθ’ υπέρβαση του εκάστοτε καθοριζόμενου αριθμού εισακτέων σπουδαστών/−στριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.), εισάγονται υποχρεωτικώς, κατά τη μεταξύ τους σειρά επιτυχίας, εφόσον συγκεντρώνουν τη βαθμολογική βάση επιτυχίας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις: 

2.1. Μέχρι ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) υποψήφιων εκ τέκνων ή αδελφών αναπήρων και θυμάτων πολέμου και Εθνικής Αντιστάσεως, τέκνων ή αδελφών αναπήρων και θυμάτων ειρηνικής περιόδου ως και υποψηφίων που είναι πολύτεκνοι, κατά την έννοια του άρθρου 1 του Ν. 1910/1944 (ΦΕΚ 229 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του Ν. 3454/2006 (75 Α΄) καθώς και υποψηφίων τέκνων των ανωτέρω πολυτέκνων. Η πολυτεκνική ιδιότητα διατηρείται ισοβίως σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 6 του Ν. 3454/2006 (ΦΕΚ 75 Α΄). 

2.2. Μέχρι ποσοστού τρία τοις εκατό (3%) υποψήφιων γονέων και τέκνων πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ηλικιακά όρια για την απόκτηση της ιδιότητας αυτής. 

2.3. Μέχρι ποσοστού δύο τοις εκατό (2%) υποψήφιων (α) ορφανών από τον ένα ή και από τους δύο γονείς ή τέκνων άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα, (β) με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%. 

2.4. Σε περίπτωση ύπαρξης κενών θέσεων των ανωτέρω 2.1, 2.2 και 2.3 περιπτώσεων, αυτές συμπληρώνονται από υποψήφιους της Γενικής Κατηγορίας. 

 2.5. Οι υποψήφιοι/−ες των ανωτέρω 2.1, 2.2 και 2.3 παραγράφων κάθε Γενικής Κατηγορίας με βάση τον τελικό βαθμό κατάταξής τους, καταλαμβάνουν θέσεις Γενικής Κατηγορίας και μόνο εφόσον δεν επιλεγούν στη Γενική Κατηγορία, τότε καταλαμβάνουν τις θέσεις της Ειδικής Κατηγορίας που προκηρύσσονται γι’ αυτούς/−ές. 

Γενικά Προσόντα υποψηφίων

Κάθε υποψήφιος/−α πρέπει να συγκεντρώνει τα πιο κάτω προσόντα:

1. Να είναι κάτοχος τίτλου απόλυσης Λυκείου ή άλλου ισότιμου τίτλου σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή αντίστοιχου τίτλου του εξωτερικού, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 4 παρ. 2.1 του παρόντος κανονισμού.

2. Να έχει την Ελληνική Ιθαγένεια και να είναι γραμμένος/−η στα μητρώα αρρένων ή Δημοτολόγια Δήμου ή Κοινότητας. 

3. Να μην έχει υπερβεί το 27ο έτος της ηλικίας του/ της, όριο που θεωρείται ότι συμπληρώνεται κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους υποβολής της αιτήσεως (γεννηθέντες από 01.01.1988 και μεταγενέστερα). 

4. Να είναι κατά γνωμοδότηση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής ικανός/−ή σωματικά και πνευματικά για το ναυτικό επάγγελμα, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε ειδικότητα. 

5. Να μην έχει τιμωρηθεί με στέρηση των πολιτικών του/της δικαιωμάτων και να μην έχει καταδικαστεί για κακούργημα ή σε φυλάκιση ανώτερη του εξαμήνου καθ’ υποτροπή ή μεγαλύτερη του εξαμήνου για λαθρεμπόριο ή λαθρεμπόριο ναρκωτικών ή για παράβαση του νόμου περί προστασίας του Εθνικού Νομίσματος ή για αδίκημα αναφερόμενο στην επί του πλοίου υπηρεσία και να μην έχει στερηθεί οριστικά το δικαίωμα άσκησης του ναυτικού επαγγέλματος. 

Δικαιολογητικά 

Πρώτης Γενικής Κατηγορίας

1. Οι υποψήφιοι/−ες της ΠΡΩΤΗΣ Γενικής Κατηγορίας πρέπει να δηλώσουν τις Α.Ε.Ν. στο μηχανογραφικό δελτίο του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και να υποβάλλουν επιπροσθέτως αίτηση ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (http:// www.yen.gr).

(Στην αίτηση δηλώνονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ όλες οι Σχολές της μίας ή και των δύο ειδικοτήτων που έχουν δηλωθεί στο μηχανογραφικό του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων). Επιπλέον, πρέπει μέσα στην προθεσμία που θα ορίζεται από τη σχετική προκήρυξη να υποβάλλουν σε οποιαδήποτε Α.Ε.Ν. τα πιο κάτω δικαιολογητικά: 

1.1 Γνωμοδότηση υγειονομικής επιτροπής από την οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε ειδικότητα, να προκύπτει ότι ο/η υποψήφιος/−α είναι σωματικά και πνευματικά κατάλληλος/−η για φοίτηση σε Σχολή της μίας ή και των δύο ειδικοτήτων. Για την υγειονομική εξέταση των υποψηφίων και την έκδοση πιστοποιητικού υγειονομικής καταλληλότητας, για την ειδικότητα Πλοιάρχων ή Μηχανικών ή και για τις δύο ειδικότητες, αρμόδια είναι η ΥΕΑΝΕΘ του τόπου κατοικίας κάθε υποψηφίου/−ας. 

Η υγειονομική εξέταση των υποψηφίων γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 591/1975 (ΦΕΚ 191 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 64/1984 (ΦΕΚ 21 Α΄) και του Π.Δ. 436/1989 (ΦΕΚ 188 Α΄). Οι υποψήφιοι/−ες παραπέμπονται για εξέταση στις κατά τόπους ΥΕΑΝΕΘ με την ίδια διαδικασία που ισχύει για τους απογραφόμενους ναυτικούς δηλαδή με παραπεμπτικό της πλησιέστερης στον τόπο κατοικίας τους απογράφουσας αρχής (ΥΠΟΥΝΤ/Α.ΛΣ−ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΝΕΡ 1ο ή Λιμενικής Αρχής). Οι δαπάνες υγειονομικής εξέτασης των υποψηφίων, βαρύνουν τους/τις ίδιους/ίδιες και οι σχετικές υποχρεώσεις τους καθορίζονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι γνωμοδοτήσεις των ΥΕΑΝΕΘ είναι οριστικές και ανέκκλητες. 

1.2. Υπεύθυνη δήλωση κατά το άρθρο 8 παρ. 4 του Ν. 1599/1986 με την οποία να αποδέχεται ότι εφόσον τελικά εισαχθεί σε Α.Ε.Ν., κατά τη διάρκεια του Α΄ διδακτικού εξαμήνου θα εξεταστεί στην κολύμβηση και σε περίπτωση επανεξετάσεων και εκ νέου αποτυχιών θα απομακρύνεται από την Α.Ε.Ν. 1.3. Φωτοαντίγραφο δελτίου εξεταζόμενου στις Πανελλαδικές εξετάσεις. 1.4. Φωτοαντίγραφο και των δύο όψεων δελτίου αστυνομικής ταυτότητας. 

Δεύτερης Γενικής Κατηγορίας 

Οι υποψήφιοι/−ες της ΔΕΥΤΕΡΗΣ Γενικής Κατηγορίας πρέπει, μέσα στην προθεσμία που θα ορίζεται από την σχετική προκήρυξη, να υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (http://www.yen.gr) και εν συνεχεία να υποβάλλουν σε οποιαδήποτε Α.Ε.Ν. τα πιο κάτω δικαιολογητικά: 

2.1 Τίτλο σπουδών:

Απολυτήριο τίτλο Λυκείου ή Αποδεικτικό απολύσεως δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β΄. Ο/Η κάτοχος περισσοτέρων από ένα τίτλων απόλυσης υποβάλλει μόνο τον τίτλο εκείνο, με τον οποίο επιθυμεί να πάρει μέρος στη διαδικασία επιλογής και δεν δικαιούται να είναι υποψήφιος/−α το ίδιο έτος με περισσότερους από έναν τίτλους απόλυσης. 

Αν ο τίτλος απόλυσης προέρχεται από ξενόγλωσσο σχολείο που λειτουργεί στην Ελλάδα, πρέπει να είναι θεωρημένος, από την οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως προς την γνησιότητά του και ως προς τη νομιμότητα λειτουργίας του σχολείου αυτού. 

Σε κάθε περίπτωση υποβάλλεται και βεβαίωση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την ισοτιμία του τίτλου απόλυσης με τους αντίστοιχους ελληνικούς. Αν ο τίτλος απόλυσης είναι από αλλοδαπό σχολείο, ο/η υποψήφιος/−α πρέπει να υποβάλλει και βεβαίωση του σχολείου ή της αρμόδιας εκπαιδευτικής αρχής της χώρας έκδοσης του τίτλου για την δυνατότητα του/της υποψηφίου/−ας να εγγραφεί και φοιτήσει, κατά περίπτωση, σε ανώτατη ή ανώτερη Σχολή της χώρας στην οποία εδρεύει το σχολείο. Επίσης, στην ίδια βεβαίωση ή σε ξεχωριστή να αναγράφεται η ακριβής μέση γενική βαθμολογία του τίτλου απόλυσης και οι αναλυτικές βαθμολογίες των μαθημάτων από τις οποίες προέκυψε αυτή η μέση γενική βαθμολογία, που να εκφράζονται στην εικοσάβαθμη κλίμακα (0−20). Στην περίπτωση κατά την οποία η μέση γενική βαθμολογία δεν εκφράζεται σε εικοσάβαθμη κλίμακα απαιτείται αναγωγή αυτής, η οποία πραγματοποιείται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Επιπρόσθετα, απαιτείται, προκειμένου για τίτλους Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής μη τεχνικής ή μη επαγγελματικής εκπαίδευσης, βεβαίωση αντιστοιχίας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ για τίτλους τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης αλλοδαπής, πράξη ισοτιμίας και κατάταξης της Επιτροπής ισοτιμιών του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), πρώην Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ). Όλα τα δικαιολογητικά που έχουν εκδοθεί από ξένη αρχή, πρέπει να είναι σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β΄. 

2.2 Γνωμοδότηση υγειονομικής επιτροπής από την οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε ειδικότητα, να προκύπτει ότι ο/η υποψήφιος/−α είναι σωματικά και πνευματικά κατάλληλος/−η για φοίτηση σε Σχολή της μίας ή και των δύο ειδικοτήτων. Για την υγειονομική εξέταση των υποψηφίων και την έκδοση πιστοποιητικού υγειονομικής καταλληλότητας, για την ειδικότητα Πλοιάρχων ή Μηχανικών ή και για τις δύο ειδικότητες, αρμόδια είναι η ΥΕΑΝΕΘ του τόπου κατοικίας κάθε υποψηφίου/−ας. Η υγειονομική εξέταση των υποψηφίων γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 591/1975 (ΦΕΚ 191 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 64/1984 (ΦΕΚ 21 Α΄) και του Π.Δ. 436/1989 (ΦΕΚ 188 Α΄). Οι υποψήφιοι/−ες παραπέμπονται για εξέταση στις κατά τόπους ΥΕΑΝΕΘ με την ίδια διαδικασία που ισχύει για τους απογραφόμενους ναυτικούς, δηλαδή με παραπεμπτικό της πλησιέστερης στον τόπο κατοικίας τους απογράφουσας αρχής (ΥΠΟΥΝΤ/Α.ΛΣ−ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΝΕΡ 1ο ή Λιμενικής Αρχής). Οι δαπάνες υγειονομικής εξέτασης των υποψηφίων, βαρύνουν τους/τις ίδιους/ίδιες και οι σχετικές υποχρεώσεις τους καθορίζονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι γνωμοδοτήσεις των ΥΕΑΝΕΘ είναι οριστικές και ανέκκλητες. 

2.3 Υπεύθυνη δήλωση κατά το άρθρο 8 παρ. 4 του Ν. 1599/1986 με την οποία να αποδέχεται ότι εφόσον τελικά εισαχθεί σε Α.Ε.Ν., κατά τη διάρκεια του Α΄ διδακτικού εξαμήνου θα εξεταστεί στην κολύμβηση και σε περίπτωση επανεξετάσεων και εκ νέου αποτυχιών θα απομακρύνεται από την Α.Ε.Ν.. 

2.4 Φωτοαντίγραφο και των δύο όψεων δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.

2.5. Πιστοποιητικό Θαλάσσιας Υπηρεσίας. (εφόσον υπάρχει) 2.5.1. Αν έχουν ναυτολογηθεί σε πλοία με Ελληνική ή ξένη σημαία συμβεβλημένα με το ΝΑΤ, πιστοποιητικό του ΥΠΟΥΝΤ/Α.ΛΣ.−ΕΛ.ΑΚΤ./Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας/Τμήμα Δ΄ (ΔΝΕΡ Δ΄) (2ας Μεραρχίας 18 – Πειραιάς) στο οποίο να φαίνονται οι ημερομηνίες ναυτολόγησης και απόλυσης ή φωτοαντίγραφο Ναυτικού Φυλλαδίου. 2.5.2. Αν έχουν ναυτολογηθεί σε Πλοία με σημαία κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή τρίτης χώρας, μη συμβεβλημένα με το ΝΑΤ, πιστοποιητικό θαλάσσιας υπηρεσίας θεωρημένο από Ελληνική Λιμενική ή Προξενική Αρχή. Η ανωτέρω θαλάσσια υπηρεσία θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί σε εν ενεργεία εμπορικά πλοία, 1.500 οχ (500 κοχ). και άνω, θα πρέπει να έχει διανυθεί μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής δικαιολογητικών που θα καθοριστεί με τη σχετική προκήρυξη εισαγωγής και να μη συμπίπτει με το χρόνο φοίτησης του υποψήφιου στις διδακτικές περιόδους του Λυκείου ή ΕΠΑΛ. 

Για τους υποψήφιους της περίπτωσης 1.2.γ του άρθρου 2 του παρόντος (απόφοιτοι Ναυτικού − Ναυτιλιακού Τομέα ειδικότητας Πλοιάρχου Μηχανικού) που έχουν ενταχθεί στην κατηγορία των κατ’ ιδίαν διδαχθέντων σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 25 του Π.Δ. 50/2008 (ΦΕΚ 81 Α΄), όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 1 παρ 8 του Π.Δ. 43/2010 (ΦΕΚ 86 Α΄) ως προς την περίοδο ναυτολόγησης, η θαλάσσια υπηρεσία λαμβάνεται υπόψη ανεξαρτήτως της περιόδου φοίτησης. 

2.6 Τίτλο σπουδών ή πιστοποιητικό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας. (εφόσον υπάρχει) 2.6.1. Οι κάτοχοι τίτλου σπουδών ή πιστοποιητικού γνώσης της Αγγλικής γλώσσας του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Α΄, υποβάλλουν τους αντίστοιχους τίτλους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β΄. 2.6.2. Πιστοποιητικά άλλα, πλην των αναφερομένων στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α΄, προκειμένου να αξιολογηθούν για την απόδειξη της γνώσης της Αγγλικής γλώσσας πρέπει να συνοδεύονται από: Ι. Βεβαίωση του φορέα που το εξέδωσε, ότι τόσο ο φορέας όσο και το συγκεκριμένο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας είναι πιστοποιημένα από την αρμόδια προς τούτο εθνική αρχή ως προς το επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας ή ΙΙ. Βεβαίωση του αρμοδίου Υπουργείου ή της Πρεσβείας της χώρας στην Ελλάδα (σε περίπτωση μη υπάρξεως φορέα πιστοποίησης ή αναγνώρισης), ότι το προσκομιζόμενο πιστοποιητικό είναι αποδεκτό σε δημόσιες υπηρεσίες της οικείας χώρας ως έγκυρο αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας σε αντίστοιχο επίπεδο. Ως οικεία χώρα νοείται η χώρα στην οποία η μητρική ή επίσημη γλώσσα είναι η Αγγλική. 3. Για τα δικαιολογητικά (τίτλους απόλυσης, πιστοποίησης γνώσης της Αγγλικής γλώσσας, κ.λπ.) υποψηφίων της Δεύτερης Γενικής Κατηγορίας που θα εισαχθούν στις ΑΕΝ θα πραγματοποιηθεί από την Υπηρεσία έλεγχος γνησιότητας. 

Αν κάποιος επιθυμεί να είναι υποψήφιος μέσω πανελλαδικών αλλά και με το απολυτήριο λυκείου 

Σε περίπτωση που υποψήφιος Πρώτης Γενικής Κατηγορίας (Πανελλαδικές) επιθυμεί, για την εισαγωγή του στις ΑΕΝ να συμμετάσχει και στη Δεύτερη Γενική Κατηγορία (μέσω των πανελληνίων εξετάσεων και μέσω αξιολόγησης του απολυτηρίου), υποβάλει ηλεκτρονικά μία και μόνο αίτηση και υποχρεούται να καταθέσει όλα τα αναφερόμενα και για τις δύο γενικές κατηγορίες δικαιολογητικά μία φορά και εντός της προθεσμίας που θα ισχύει για την Πρώτη Γενική Κατηγορία. 

Δεν γίνονται δεκτά συμπληρωματικά δικαιολογητικά για οποιοδήποτε λόγο. Εξαίρεση αποτελεί η υποβολή του απολυτήριου τίτλου των υποψηφίων της Πρώτης Γενικής Κατηγορίας, το οποίο μπορεί να κατατεθεί όταν αυτό εκδοθεί και τους χορηγηθεί και οπωσδήποτε εντός της προθεσμίας, η οποία θα καθορισθεί για τους υποψήφιους της Δεύτερης Γενικής Κατηγορίας. Δικαιολογητικά υποψηφίου/−ιας που είναι ελλιπή δεν παραλαμβάνονται, πλην της πιο πάνω εξαίρεσης. 

Πως υπολογίζονται τα μόρια για όσους συμμετέχουν με το απολυτήριο

Η επιλογή και ο καθορισμός σειράς προτεραιότητας εισαγωγής των υποψηφίων στις Σχολές, των υποψηφίων της ΔΕΥΤΕΡΗΣ Γενικής Κατηγορίας πραγματοποιείται με την αντίστοιχη μηχανογραφική εφαρμογή του ΥΠΟΥΝΤ/Α.ΛΣ−ΕΛ.ΑΚΤ.

 

Οι υποψήφιοι διαχωρίζονται και εντάσσονται στις υποκατηγορίες της ΔΕΥΤΕΡΗΣ Γενικής Κατηγορίας ανάλογα με τον Απολυτήριο τίτλο ή Πτυχίο που κατέχουν. Στη συνέχεια κατατάσσονται κατά σειρά προτίμησης ειδικοτήτων και αντίστοιχων Σχολών που έχουν δηλώσει και με απόλυτη βαθμολογική σειρά, που προκύπτει από τον τελικό βαθμό επιλογής τους.

Ο τελικός βαθμός επιλογής διαμορφώνεται από: 

(α) το Γενικό Βαθμό του απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος πολλαπλασιάζεται επί χίλια (1000) και ελέγχεται μέχρι χιλιοστού της μονάδας, 

(β) τυχόν γνώση της Αγγλικής Γλώσσας, προσαυξάνοντας το Γενικό Βαθμό απόλυσης κατά 2.000 μόρια ΚΑΛΗ ΓΝΩΣΗ

2.200 μόρια ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ

2.500 μόρια για το επίπεδο ΑΡΙΣΤΗ 

Παράδειγμα:

Έστω υποψήφιος με βαθμός απολυτηρίου 18. Το 18Χ 1000= 18.000 μόρια

Αν έχει και Lower, δηλαδή καλή γνώση αγγλικών θα προσθέσει άλλα 2.000 μόρια στα 18.000. Σύνολο 20.000  μόρια. Με αυτά τα μόρια θα διαγωνιστεί για μια θέση. 

(γ) τυχόν πραγματοποιηθείσα θαλάσσια υπηρεσία, προσαυξάνοντας το Γενικό Βαθμό απόλυσης κατά 20 μόρια για κάθε ημέρα ναυτολόγησης. Η εν λόγω θαλάσσια υπηρεσία θα πρέπει να είναι συνολικής διάρκειας τουλάχιστον 60 ημερολογιακών ημερών και μέχρι 270 ημερολογιακών ημερών. Θαλάσσια υπηρεσία μικρότερη των 60 ημερών και μεγαλύτερη των 270 ημερών δεν λαμβάνεται υπόψη. 

Η τελική κατανομή όλων των εισαγομένων στις Σχολές των Α.Ε.Ν. γίνεται από το ΥΠΟΥΝΤ/Α.ΛΣ−ΕΛ.ΑΚΤ. ανάλογα με τη Γενική Κατηγορία, στην οποία ανήκουν, τη σειρά προτίμησης ειδικοτήτων και αντίστοιχων Σχολών που έχουν δηλώσει και τον τελικό βαθμό κατάταξής τους, ο οποίος εκφράζεται με προσέγγιση χιλιοστού. 

Τι γίνεται σε περίπτωση ισοβαθμίας 

 Σε περίπτωση ισοβαθμίας στον τελικό βαθμό κατάταξης δύο ή περισσοτέρων υποψήφιων στην τελευταία θέση της Σχολής ή Σχολών στην οποία διαμορφώθηκε ο τελικός βαθμός κατάταξης, θα λαμβάνεται υπόψη ο τελικός βαθμός στο μάθημα «Νεοελληνική Γλώσσα» (Γενικής Παιδείας) και θα εισάγεται ο υποψήφιος με τον μεγαλύτερο βαθμό στο ανωτέρω μάθημα. Εάν παρά ταύτα προκύπτει εκ νέου ισοβαθμία, θα εισάγονται όλοι πλέον οι ισοβαθμήσαντες υποψήφιοι/ες υπό την προϋπόθεση ότι στην αίτησή τους έχουν δηλώσει ως προτίμηση τις συγκεκριμένες Σχολές. 5. Προϋπόθεση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής όλων των Κατηγοριών είναι ο/η υποψήφιος/α να έχει κριθεί υγειονομικά κατάλληλος/η στις προκαταρκτικές εξετάσεις που διενεργούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τις Σχολές των Α.Ε.Ν. και καθορίζονται στη σχετική προκήρυξη εισαγωγής. 

Περισσότερα στο ΦΕΚ

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ