ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ? ΦΑΕ ΤΣΙΧΛΑ!

Οι εκπαιδευτικοί μάλλον πρέπει να σκεφτούν δύο φορές όταν βλέπουν τους μαθητές να μασούν τσίχλα στην τάξη. Αποδεικνύεται ότι η τσίχλα μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να επικεντρωθούν πιο πολύ στο μάθημα. Οι ερευνητές είχαν δύο ομάδες των 20 ατόμων η καθεμία και τις έβαλαν να ακούσουν μια ηχογράφηση 30 λεπτών που περιλάμβανε μια ακολουθία αριθμών.

Μετά την ακρόαση, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να θυμηθούν τη σειρά. Η μια ομάδα ατόμων μασούσε τσίχλα. Το αποτέλεσμα ήταν η ομάδα που μασούσε τσίχλα, είχε υψηλότερα ποσοστά ακρίβειας και ταχύτερους χρόνους αντίδρασης από αυτούς που δεν μασούσαν τσίχλα. Το μάσημα τους βοήθησε να διατηρείται επίσης περισσότερο η συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η μελέτη βρίσκεται στο British Journal of Psychology, και έρχεται σε αντίθεση με μια μελέτη του 2012 που βρήκε το μάσημα τσίχλας να συντελεί στην μειωμένη βραχυπρόθεσμη απόδοση της μνήμης. [Kate Morgan, Andrew J. Johnson και ο Christopher Miles, Chewing gum moderates the vigilance decrement]
Οι ερευνητές λένε ότι η τσίχλα αυξάνει τη ροή του οξυγόνου σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την προσοχή. Περισσότερο οξυγόνο μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους σε εγρήγορση και να βελτιώσουν τα αντανακλαστικά τους. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι δεν θα πάρετε το ίδιο αποτέλεσμα όταν απλά προσποιείστε να μασάτε τσίχλα.

Έτσι, την επόμενη φορά που το μυαλό σας περιπλανιέται στην τάξη, ίσως δοκιμάστε μια τσίχλα.

Αν αυτό δεν σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε…τουλάχιστον θα σας ζητηθεί να αποχωρήσει και το σώμα από την τάξη… το πνεύμα έχει ήδη αποχωρήσει!

e-psychology.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ