Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΙΠΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΕ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΟΛΑΝΤ

Η τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ έγινε σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα, ανέφεραν προ ολίγου κυβερνητικοί κύκλοι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τους εξέφρασε τη θέση ότι η πρόταση των θεσμών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συμφωνία αφού δεν λαμβάνει υπόψη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες στις Βρυξέλλες, αναφέρουν στην συνέχεια οι ίδιοι κύκλοι και προσθέτουν ότι αντίθετα η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αντανακλά το κοινό έδαφος, όπως αποτυπώθηκε στις διαπραγματεύσεις.

Εκφράστηκε τέλος, η αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία.

Η τηλεδιάσκεψη αυτή ήρθε λίγες ώρες μετά την απόφαση της Αθήνας να μην πληρώσει την Παρασκευή τη δόση των 300 εκατομμυρίων προς το ΔΝΤ, κάτι που έγινε δεκτό από το Ταμείο, αλλά σκόρπισε και μεγάλη ανησυχία στις Βρυξέλλες. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου στο Reuters, ο οποίος σημείωσε πως αυτή η εξέλιξη είναι κακό σημάδι και πως η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη από εδώ και πέρα.

Η απόφαση αυτή μάλιστα της Αθήνας δημιούργησε και εκνευρισμό και στο ΔΝΤ, καθώς μπορεί να προβλέπεται από τον κανονισμό του Ταμείου, αλλά τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ όσο και πολλοί αξιωματούχοι δήλωναν πως είχαν διαβεβαιώσεις πως η πληρωμή θα γίνει κανονικά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ