ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ “HUMAN ARTY” ΤΩΝ MΙΧΑΗΛ ΒΑΚΑΛΟΥΛΗ ΚΑΙ ΜΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ  ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

????????????????????????????????????

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης έργων με τίτλο “Human Arty των Λαρισαίων ζωγράφων Μιχαήλ Βακαλούλη (Vakas) και Μελά Καραγιάννη στη γκαλερί Terzo Mondo στην πόλη του Βερολίνου την Παρασκευή 29 Μαΐου 2015. Επώνυμοι από τον καλλιτεχνικό κόσμο του Βερολίνου και πολλοί φιλότεχνοι παρευρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης των δύο Ελλήνων ζωγράφων

που τους τελευταίους μήνες τιμούν την πόλη της Λάρισας με την παρουσία τους σε εκθέσεις στο εξωτερικό. Μουσική από πιάνου, άφθονο κρασί και εδέσματα γλύκαναν τους παρευρισκομένους. Ο ιδιοκτήτης της γκαλερί  Terzo Mondo Κώστας Παπαναστασίου σε  σημείωμά του προς τον τύπο αναφέρει: “σαν παλιός δάσκαλος στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου, πρέπει να πω ότι σήμερα στη γκαλερί μου εκτίθενται πάνω από σαράντα ποιήματα . Νιώθω πανευτυχής”.

Η έκθεση “Human Arty” στη γκαλερί Terzo Mondo θα παραμείνει μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Μετά από προετοιμασία δύο ετών, οι ζωγράφοι Μιχαήλ Βακαλούλης (Vakas) και Μελάς Καραγιάννης, συνεργάστηκαν για την έκθεση με τίτλο “Human Arty”. Η θεματική ενότητα της έκθεσης είχε επίκεντρο τον άνθρωπο μέσα από ουτοπίες. Λάδια, ακρυλικά χρώματα και πενάκι ενώθηκαν παρουσιάζοντας στο κοινό του Βερολίνου μια σειρά από έργα που φιλοτεχνήθηκαν για το σκοπό αυτό.

Όπως αναφέρει η φιλόλογος και ιστορικός τέχνης κ. Άννα Σπανοπούλου: οι δύο ζωγράφοι δουλεύουν σχεδόν αποκλειστικά σε διάφορες διαστάσεις έργων,  παρουσιάζοντας διαφορετικές καλλιτεχνικές ιδιοσυγκρασίες. Ο Μιχαήλ Βακαλούλης (Vakas) αγαπά το διάχυτο χρώμα -λάδι σε καμβά- τόσο που αυτό κάποτε, αυτονομείται έναντι του περιγράμματος. Έχει θητεύσει στο τοπίο, στη θαλασσογραφία, στην ανθρώπινη φιγούρα.

Ο  Μελάς Καραγιάννης προτιμά τη γεωμετρική ένταξη της μορφής στο χώρο, είτε σε μαυρόασπρη είτε σε πλούσια αλλά ελεγχόμενη χρωματολογία με κραγιόνια και ακρυλικά σε χάρντμπορντ.

Η εν λόγω έκθεση έχει τον τίτλο «Human Arty». Με τον όρο αυτό, συνήθως εννοούμε την ανθρώπινη Τέχνη, την Τέχνη του Ανθρώπου. Οι δύο καλλιτέχνες όμως επιλέγουν να τον ερμηνεύσουν ως «Τέχνη με θέμα τον Άνθρωπο», πρόσωπο και σώμα..

Το αντικείμενο αυτό έχει απασχολήσει την ανθρώπινη τέχνη από την πρώτη της σχεδόν εμφάνιση. Ο Μιχαήλ Βακαλούλης (vakas) το αντιμετωπίζει ως μεμονωμένο κεντρικό θέμα στους πίνακές του, τα πρόσωπα πολλές φορές είναι απροσδιορίστου φύλου, σε επίσης απροσδιόριστο, κλειστοφοβικό χώρο, με ζεστές αλλά κάπως σκοτεινές αποχρώσεις. Είναι φιγούρες που κοιτούν τον θεατή ή κάπου αόριστα, με έκπληξη ή και φόβο, μόνες, ακόμα και όταν βρίσκονται πολλές μαζί.

Ο Μελάς Καραγιάννης προτιμά τη γυναίκα, σαν κυρίαρχο της φύσης, δαμαστή των στοιχείων, μια γυναίκα αρχόντισσα, γόησσα (ο άντρας παίζει συμπληρωματικό ρόλο). Ξεπροβάλλει μέσα από μια επιμελημένη, μικρογραφική  ταπισερί γεωμετρικών και οργανικών  μοτίβων, στολισμένη με πλήθος συμβόλων. Μέρος της πολλές φορές παραμένει δισδιάστατο, αξεδιάλυτο από το φόντο, σε ένα παιχνίδι ψευδαίσθησης- ποιο βρίσκεται μπροστά, ποιο πίσω, ποιο είναι πάνω και ποιο κάτω.

 

Ο Μιχαήλ Βακαλούλης (Vakas) γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στη Λάρισα. Είναι απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών του Βελγίου, τμήματος ζωγραφικής. Το 2000 παίρνει την κρατική πιστοποίηση του τμήματος αγιογραφίας βυζαντινών εικόνων και τοιχογραφιών στην Λάρισα. Παράλληλα εξειδικεύεται στην χαρακτική στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Ισπανία , Ουγγαρία, Ιταλία, Αμερική και Βέλγιο. Επίσης, έργα του βρίσκουμε σε πολλούς δημόσιους χώρους όπως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ΔΥΠΕ Θεσσαλίας, ΕΛΚΕΠΑ Καβάλας, Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου, στον Δήμο Καβάλας , πολιτιστικούς Συλλόγους, Ακαδημία Τεχνών (Βέλγιο), Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Γ.Ι Κατσίγρα, Δημοτική Πινακοθήκη Γόννων, Ιερές Μονές του Αγίου Όρους και στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης.  Έχει εικονογραφήσει εξώφυλλα βιβλίων και έχει τιμηθεί από πολλούς συλλόγους. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις.

O Μελάς Καραγιάννης γεννήθηκε στην Τσεχία και μεγάλωσε στη Λάρισα. Στην συνέχεια πήγε στη Γερμανία όπου παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου το 1998. Επίσης, έχει παρακολουθήσει μαθήματα σχεδίου με καθηγητή τον Φίλιππο Μάνο στη Θεσσαλονίκη και μαθήματα χαρακτικής στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ. Ι . Κατσίγρα. Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις.

 

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com