ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ: Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΟΙ ΜΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΣΕΠ

 

Ανακοίνωση με αφορμή σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα με τη συμμετοχή του δήμου, εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή της στην προώθηση μορφών εργασίας μέσα από δράσεις όπως η κοινωνική επιχειρηματικότητα κ.λπ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

“Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο η προαναγγελία σεμιναρίου με συνδιοργανωτές τον Δ. Λάρισας (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, κτλ) και το ΚΕΕ «Δήμητρα» με αντικείμενο την «κοινωνική επιχειρηματικότητα και τοπική ανάπτυξη». Σκοπός του συμιναρίου όπως αναφέρουν οι διοργανωτές του είναι «η παρουσίαση της αξίας της κοινωνικής επιχειρηματικότητας ως εργαλείο τοπικής ανάπτυξης, όπως και οι καλές πρακτικές και προοπτικές συνεργασίας της, με την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα.» ένα πρόγραμμα το οποίο πραγματοποιείτε με την χρηματοδότηση της Ε.Ε. και με τον βαρύγδουπο τίτλο «γίνε παραγωγός» κτλ.

Τι ακριβώς όμως κρύβεται πίσω απ’ αυτούς τους εύηχους τίτλους; Πρώτον αποτελεί τεράστια κοροϊδία για τους χιλιάδες άνεργους της περιοχής, ότι μέσα από τέτοιου είδους προγράμματα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους βγάζοντας ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Δεύτερον αποκαλύπτεται η διασύνδεση των ΚΟΙΝΣΕΠ με υπηρεσίες και δομές του Δήμου, οι οποίες θα παραδοθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα με άμεση συνέπεια την υποβάθμιση τους και την αύξηση του κόστους η οποία θα μετακυλύετε στους δημότες. Τρίτον μ’ αυτό τον τρόπο θα απαλλάσσεται το κράτος από την υποχρέωση του να παρέχει μια σειρά από υπηρεσίες, οι οποίες θα περάσουν στα χέρια ιδιωτών, όπως η υγεία, η πρόνοια, η προσχολική αγωγή, ο αθλητισμός – πολιτισμός κτλ. Ήδη η δημοτική αρχή Λάρισας λειτουργεί με ΚΟΙΝΕΠ τις υπηρεσίες του Αθλητισμού-πολιτισμού, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται καθολικά αυτό το λαϊκό  δικαίωμα και από την άλλη και οι εργαζόμενοι σ’ αυτές τις δομές να μην έχουν σταθερό εισόδημα και ασφάλιση και να παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές.

Ενώ σε παρόμοια κατεύθυνση κοροϊδίας και ενσωμάτωσης των πιο εξαθλιωμένων στρωμάτων του λαού λειτουργούν δράσεις που αναπτύσσονται  μαζί με διάφορες ΜΚΟ, όπως ανταλλακτικά παζάρια ή τράπεζες χρόνου κτλ. Εκεί καλούνται οι εργαζόμενοι να ανταλλάξουν υπηρεσίες με προϊόντα με άλλο μέσο συναλλαγής (πχ. ΤΕΜ) που δεν εξαλείφει όμως την ανισοτιμία καθώς δεν υπάρχει ίδια αξία ανταλλαγής. Άραγε γιατί η δημοτική αρχή Λάρισας που συνδιοργανώνει τέτοια ανταλλακτικά παζάρια δεν εντάσσει και τα δημοτικά τέλη εκεί, αλλά τα θέλει σε ρευστό; Αλλά και προγράμματα όπως συλλογής τηγανέλαιου στα σχολεία με αντάλλαγμα κάποια ψίχουλα για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων, την ίδια στιγμή που η δημοτική αρχή δεν βγάζει άχνα για την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, τις ελλείψεις σε προσωπικό (πχ. καθαρίστριες) και που κυνηγούν μέχρι τον Άρειο Πάγο εργαζόμενους που διεκδικούν το δικαίωμα τους στην εργασία (σχολικοί φύλακες).

Οι εκλεγμένοι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι με την Λαϊκή Συσπείρωση  καλούν το λαό της πόλης να ορθώσει το ανάστημα του απέναντι σ’ αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που τους εξαθλιώνει και που στηρίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την Ε.Ε και εφαρμόζεται κατά γράμμα από την δημοτική αρχή Λάρισας. Ένας δρόμος υπάρχει για εργαζόμενους και άνεργους, αυτός της διεκδίκησης όσων χάθηκαν την πενταετία της κρίσης, απέναντι στα νέα μνημόνια που του μαγειρεύουν. Το συλλαλητήριο της Τετάρτης 10 Ιούνη στην κεντρική πλατεία στις 8:00μμ ανοίγει το δρόμο. Χρειάζεται όμως να βγάλει και συμπεράσματα από την ακολουθούμενη πολιτική και τις σχέσεις της δημοτικής αρχής Λάρισας με τις ΜΚΟ και τις ΚΟΙΝΣΕΠ, που ενώ τις αποκήρυσσε προεκλογικά, ένα χρόνο μετά «βγάζει μάτι» το σφιχταγκάλιασμα μαζί τους”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ