ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν. ΞΥΔΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

 

Δύο σημαντικοί συνθέτες, δύο αγαπημένοι τραγουδοποιοί, ο Νίκος Ξυδάκης και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, κάνουν την έκπληξη φέτος και συνεργάζονται πρώτη φορά επί σκηνής. Στο Κηποθέατρο λοιπόν την επόμενη Δευτέρα 8/6 στις 9.30 το βράδυ θα αφηγηθούν ένα αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας, ένα παραμύθι της ελληνικής παράδοσης τον «Ερωτόκριτο».

Μαζί τους σε αυτό το ποιητικό ταξίδι η Αλίκη Ζωγράφου και ο δικός μας Λαρισαίος καλλιτέχνης με την μαγευτική φωνή Βασίλης Κούρτης.

Ο Νίκος Ξυδάκης και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων συναντήθηκαν πρώτη φορά στις παραστάσεις του Σείριου του Μάνου Χατζιδάκι το 1986. Αργότερα θα συνυπάρξουν δισκογραφικά μαζί με τον Ψαραντώνη και τον Γιώργο Κουμεντάκη στο έργο «Τέσσερις δρόμοι για τον Ερωτόκριτο».

Σήμερα μία κοινή τους επιθυμία να παρουσιάσουν αυτό τους το μουσικό εγχείρημα πάνω στο μαγευτικό ποίημα του Βιτσέντζου Κορνάρου, τους φέρνει μαζί στη σκηνή.

«Κάτεχ’ όσο στερεγεύομαι το πράμμα που μ’ αρέσειτόσο πλια μες τα σωθικά σπίθες φωθιές με καίσι»

εξομολογείται η Αρετή στη Νένα της και έτσι μας ορίζει πως η έλλειψη και η απουσία θα πυροδοτήσουν το πάθος που θα τους οδηγήσει στο ύψος που ο Έρωτας του καλεί… Και έτσι διδασκόμαστε πως τα βάσανα φοβούνται τους ερωτευμένους …

Τα συμπεράσματα του ποιητή μέσα από τη μάχη της δοκιμασίας είναι πολύτιμα και ο ίδιος καταλήγει πως

«Όποιος με δίχως πιβουλιά τον πόθο του ξετρέχει και αν στην αρχή βασανιστεί καλό το τέλος έχει…»

Ο «Ερωτόκριτος» του Λουδοβίκου και του Νίκου Ξυδάκη αλλά και άλλα τραγούδια της μακρόχρονης πορείας τους συνθέτουν μία Ερωτική Μυθολογία και μας Βυθίζουν στην ποιητική γλώσσα του τραγουδιού..

Το Κηποθέατρο το βράδυ της Δευτέρας θα γεμίσει από ΚΡΗΤΙΚΟ ΧΡΩΜΑ μια που οι διοργανωτές σχεδιάζουν να κεράσουν τους θεατές ρακί και κρητικές λιχουδιές. Σε μια συνεργασία με έναν από τους πιο ενεργούς συλλόγους της Λάρισας τον Σύλλογο Κρητικών είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι αυτή η βραδιά θα μείνει αξέχαστη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ