ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Τέσσερις είναι οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΔΗΜΑΡ, στις εκλογές που θα γίνουν σήμερα στο πλαίσιο του συνεδρίου του κόμματος. Υποψήφιοι είναι η πρώην βουλευτής Μαρία Γιαννακάκη, ο πρώην γραμματέας του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Βαγγέλης Ιντζίδης και ο Αλέξανδρος Πολυχρονιάδης.

Εντω μεταξύ με άνετη πλειοψηφία, το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ ενέκρινε τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για τον χαρακτήρα και την αυτόνομη φυσιογνωμία του κόμματος, ενώ με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε τροπολογία στην οποία ασκείται κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την πολιτική που ακολουθεί και την καθυστέρηση στην προώθηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων (απλή αναλογική, διαχωρισμός Κράτους- Εκκλησίας κ.ά.) και την ανατροπή άλλων (Παιδεία).

Παρουσιάζοντας την υποψηφιότητά της η πρώην βουλευτής Μαρία Γιαννακάκη, τόνισε ότι είναι αδήριτη η ανάγκη για τη διαμόρφωση μιας αριστερής πολιτικής πρότασης για τη χώρα και την ίδια την Αριστερά.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει μια αριστερή πρόταση χωρίς την πολιτική οικολογία. Η κ. Γιαννάκακη υποστήριξε ότι η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να κρατήσει ίσες αποστάσεις από την νεοκομμουνιστική λογική του ΣΥΡΙΖΑ και από την λογική του σοσιαλδημοκρατικού μετώπου, που ταυτίζεται στη Ελλάδα με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. «Δεν μπορώ να συμφωνήσω με τη προοπτική συγκρότησης σοσιαλδημοκρατικού μετώπου με το ΚΙΔΗΣΟ, το ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ» είπε.

Η υποψήφια για την προεδρία της ΔΗΜΑΡ κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να συνεχίσει την πορεία της αυτόνομα και δεν συμμερίστηκε προτάσεις που διατυπώθηκαν στο Συνέδριο για συλλογική ηγεσία.«Όραμά μου, ένα κόμμα των μελών κι όχι ένα κόμμα επί των μελών», κατέληξε η κ. Γιαννακάκη.

Αμέσως μετά παρουσίασε την υποψηφιότητα του ο πρώην γραμματέας του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητος όρος η ξεκάθαρη ταυτότητα της ΔΗΜΑΡ, που είναι η εμβάθυνση της Δημοκρατίας στη χώρα και ο σταθερός ευρωπαϊκός προσανατολισμός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε, κρίνεται πια από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική η οποία έχει αντιμεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αναλάβει πλήρως την ευθύνη για την πολιτική που άσκησε ως κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε ότι για το μέλλον της χώρας χρειάζεται ρήξη με τον νεοφιλελευθερισμό αλλά και ρήξη με τον κυβερνητικό αριστερισμό.

Υποστήριξε τη συλλογική λειτουργία, θέτοντας ως προτεραιότητα την ανανέωση στα όργανα του κόμματος. «Το Συνέδριο είναι απαραίτητο να δώσει καθαρή εντολή για ανανέωση» τόνισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ