Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 40 απαγχονισθέντες πατριώτες, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους, στις 31 Μάη 1944, οργάνωσε το Παράρτημα Φαρσάλων της ΠΕΑΕΑ και η ΚΟΒ Φαρσάλων του ΚΚΕ, στον Δασόλοφο Φαρσάλων, την περασμένη Κυριακή.
Από τον γραμματέα της ΚΟΒ Φαρσάλων και εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ εκφωνήθηκε η κεντρική ομιλία από τον Βασίλη Γρίβα.
Το ιστορικό εκφωνήθηκε από τον αντιστασιακό Θανάση Θεοχάρη: Την εποχή εκείνη η Γερμανία επιζητούσε να αντιμετωπίσει το επισιτιστικό πρόβλημα του στρατού της εδώ στη Θεσσαλία, το σιτοβολώνα της Ελλάδος. Τα κεντρικά επιτελεία τους κατέστρωσαν ειδικό σχέδιο -όπως και αλλού- για να μεθοδεύσουν τη συγκέντρωση της σοδειάς σταριού, που ήταν πλούσια τη χρονιά εκείνη, χάρη στη μάχη της σποράς που είχαν δώσει το ΕΑΜ και άλλες Οργανώσεις, έτσι που δεν άφησαν κανένα χωράφι άσπαρτο.
Τελικά, ο ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ αποφάσισαν να δράσουν δυναμικά εναντίον των ΕΑΣΑΔιτών (συνεργάτες των Γερμανών). Θα τους χτυπούσαν, ενώ αυτοί θα μετακινούνταν σιδηροδρομικώς για το Βόλο στα τέλη Μάη του 1944. Στις 23 Μάη 1944 γίνεται γνωστό ότι πρόκειται να μεταβεί για το Βόλο ισχυρή δύναμη ταγματασφαλιτών του ΕΑΣΑΔ. Στις 24 Μάη, ο σταθμάρχης του Δεμερλί (σταθμός Παλαιοφαρσάλου) ειδοποιεί με τον τηλέγραφο το σταθμάρχη του Ορμάν – Μαγούλα (Δασόλοφος), ότι τρία βαγόνια ΕΑΣΑΔίτες ταξιδεύουν για το Βόλο. Ο ΕΛΑΣ πιάνει θέσεις μέσα στα σπαρτά κοντά στο Σταθμό και στον άνω όροφο του κτιρίου. Ο ΕΑΜ στη δεύτερη ζώνη για εφεδρεία. Μόλις το τρένο έφτασε, κάποιος φωνάζει με τον τηλεβόα ότι θέλουν τους προδότες του ΕΑΣΑΔ. Οι Γερμανοί αντιδρούν με χειροβομβίδες και μυδράλια και ο ΕΛΑΣ με πολυβόλα. Γίνεται μάχη με 4 Γερμανούς νεκρούς και 2 ΕΛΑΣίτες τραυματίες.
Στις 29 Μάη καταφθάνει φάλαγγα από γερμανικά τζέημς στον Δασόλοφο Φαρσάλων. Από το ένα κατεβαίνουν άνδρες του ΕΑΣΑΔ Δεμερλί και από το άλλο όμηροι από στρατόπεδα του Βόλου και της Λάρισας, ανάμεσά τους και ο ΕΛΑΣίτης Νίκος Μάντζαρης από το Πολυνέρι. Οι ΕΑΣΑΔίτες κρεμούν -σχεδόν γυμνούς- 39 άνδρες και μία γυναίκα στα δέντρα και στα κτίρια του Σταθμού. Τα θύματα, που ήξεραν ότι πάνε για εκτέλεση, είχαν το κουράγιο να μας αφήσουν τα ονόματά τους σε μια κάλτσα, που τη βρήκαν οι πατριώτες που τους ξεκρέμασαν και τους έθαψαν σε ομαδικό τάφο.
Ο ΕΑΣΑΔ εισέπραξε αργότερα αυτό που του άξιζε, όταν ο ΕΛΑΣ χτύπησε τους προδότες στη φωλιά τους, στο Δεμερλί στη 1-2 Σεπτέμβρη 1944 και τους διέλυσε.