Του Δημήτρη Παπαποστόλου, Δ/ντή του Δημοτικού Σχολείου Ευυδρίου Λόφου και Μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λάρισας « ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΜΑΣ»
Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ακολουθώντας την τακτική των προκατόχων της στοχεύει στον ασφυκτικό κομματικό έλεγχο της διοίκησης της εκπαίδευσης.
Με τη διαδικασία επιλογής των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και των Διευθυντών Εκπαίδευσης επιχειρεί, απροκάλυπτα, από τη μια να ελέγξει το διοικητικό μηχανισμό της εκπαίδευσης υιοθετώντας ένα σύστημα επιλογής που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο και από την άλλη προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους εκπαιδευτικούς από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι ίδιοι όσο και το δημόσιο σχολείο.
Είναι υποκριτικό να αποθεώνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τις δημοκρατικές διαδικασίες στην επιλογή Διευθυντών Σχολικών Μονάδων , όταν η ίδια επέλεξε και διόρισε σε θέση Στελέχους Εκπαίδευσης , εκπαιδευτικό , ο οποίος ως υποψήφιος για υποδιευθυντής Σχολικής Μονάδας δεν ψηφίστηκε από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου του.
Είναι θετικό ο σύλλογος να έχει σημαίνουσα άποψη για το μέλος του που επιθυμεί να επιλεγεί ως διευθυντής, μιας και θεωρούμε αυτονόητο ότι οι εκπαιδευτικοί διαθέτουν την εμπειρία και την ωριμότητα έκφρασης των απόψεων τους. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι το νέο σύστημα αναβαθμίζει το ρόλο του Συλλόγου Διδασκόντων και τον καθιστά «υπεύθυνο» και για την όποια επιλογή του.
Η συγκεκριμένη όμως διαδικασία η οποία προβλέπει αριθμητική αποτύπωση των ψήφων του κάθε υποψηφίου σε μόρια δεν είναι τόσο αθώα και ανώδυνη, γιατί επί της ουσίας μετατρέπει το Σύλλογο σε μηχανισμό αξιολόγησης, προκειμένου να επιλέξει ανάμεσα σε όσους θέσουν υποψηφιότητα τον πιο «κατάλληλο».
Θα μπορούσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μέσα από ένα ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τις Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να καταλήξει σε μια διαδικασία αποτύπωσης της βούλησης του Συλλόγου Διδασκόντων χωρίς να δημιουργήσει σημεία τριβών και συγκρούσεων στους Συλλόγους Διδασκόντων.
Το νέο σύστημα επιλογής στελεχών εκπαίδευσης στερεί τη δυνατότητα στους νέους συναδέλφους να διεκδικήσουν με αξιώσεις θέσεις Διευθυντών Σχολείων , ενώ παράλληλα στερεί τη δυνατότητα και στους Διευθυντές που υπηρετούν σε απομακρυσμένα σχολεία να διεκδικήσουν με αξιώσεις θέσεις Διευθυντών Σχολείων κοντά στον τόπο συμφερόντων τους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο ΠΥΣΠΕ Λάρισας έχουν υποβληθεί 138 αιτήσεις για 92 θέσεις, αριθμός πολύ μικρός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αριθμός όμως που δικαιολογείται με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις
Φυσικά η αποθέωση του κομματισμού θα λάβει χώρα στις επιλογές των Διευθυντών Εκπαίδευσης. Κόμματα και συνδικαλιστικές παρατάξεις θα δώσουν χρίσματα σε υποψήφιους Διευθυντές Εκπαίδευσης , μυστικές και φανερές συνάξεις , υποσχέσεις για θέσεις και αποσπάσεις και γενικά καταστάσεις που μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω.
Στις 10 Ιουνίου 2015 καλούνται οι Σύλλογοι Διδασκόντων να επιλέξουν –ψηφίσουν τους Διευθυντές των Δημοτικών σχολείων .
Ως εκπαιδευτικοί έχουμε υποχρέωση να αντισταθούμε στην επαναφορά του κομματισμού στην εκπαίδευση και να κάνουμε τις καλύτερες επιλογές.