Στις 6-7 Ιούνη πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και με συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων, από τα Τρίκαλα και άλλες περιοχές, το διήμερο οδοιπορικό στα βήματα του Άρη Βελουχιώτη, από τις Εργατικές Λέσχες της χώρας με κεντρικό σύνθημα: “Άρης Βελουχιώτης, 70 χρόνια ασύλληπτος”. Ασύλληπτος από την αστική τάξη, τον «εθνικό κορμό», τις ηγεσίες.
Το οδοιπορικό ξεκίνησε το Σάββατο 6 Ιούνη με πρώτο σταθμό την πλατεία λαού στη Λαμία, με ομιλία του Περιφερειακού συμβούλου της Αριστερής Παρέμβασης στη Στερεά Ελλάδα Βασίλη Ζούμπου, εκεί όπου ο Άρης εκφώνησε τον ιστορικό του λόγο κλείνοντας με τη φράση «Ζήτω ο κυρίαρχος λαός». Δεύτερος σταθμός, με ομιλητή τον ιστορικό Χρόνη Βάρσο, υπήρξε ο Γοργοπόταμος, όπου με επικεφαλής τον Άρη πραγματοποιήθηκε μια κορυφαία στιγμή της Αντίστασης κι ένα από τα σημαντικότερα σαμποτάζ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας.
Στις 6:00 μ.μ. το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε οδοιπορικό στην ιστορία των αγώνων του λαού της πόλης των Τρικάλων σε σημεία στα οποία μίλησαν μέλη της λέσχης Τρικάλων: στους φανοστάτες του Φρουρίου της πόλης, στο μνημείο της Αγροτικής εξέγερσης, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, στο άγαλμα του στρατιωτικού αρχηγού του ΕΛΑΣ, στρατηγού Στέφανου Σαράφη. Κατάληξη του οδοιπορικού αποτέλεσε η πλατεία Ρήγα Φεραίου, όπου στις 17 Ιούνη του 1945, σε μια επίδειξη κανιβαλισμού, κρεμάστηκαν σε έναν από τους φανοστάτες της, τα κεφάλια του Άρη και του Τζαβέλα. Στην ίδια πλατεία, όπου στις 18 Απρίλη του 1944, κρεμάστηκαν από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους, πέντε ΕΠΟΝίτες παλικάρια της πόλης.
Μετά τη μαζική αντιφασιστική πορεία στους δρόμους των Τρικάλων ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τίτλο: “Ο ανυπότακτος οργανωμένος λαός: τότε και τώρα”. Στην οποία μίλησαν ο Τάκης Μπάρμπας, μέλος της «Ομάδας μελέτης της ιστορίας των κοινωνικών αγώνων στη Θεσσαλία», ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ιστορικός και μέλος της «Αντιφασιστικής Καμπάνιας για την Ουκρανία», ο Γιάννης Φραγκούλης, μέλος της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης, ο Παναγιώτης Βασιλάκης, μέλος της πολιτικής – πολιτιστικής λέσχης Γλυφάδας «Αμπάριζα», ο Χάρης Λαμπρόπουλος μέλος της Εργατικής Λέσχης Νέας Ιωνίας και ο Χρήστος Πρεκατές από τη Λέσχη Τρικάλων. Μια συζήτηση, στην οποία παρουσιάστηκαν ιστορικά στοιχεία και επιχειρήματα για τα γεγονότα και τη δράση του ΕΛΑΣ και επιχειρήθηκε να πιαστεί το κόκκινο νήμα της οργανωμένης πάλης του λαού μας και των μορφών αλληλεγγύης, αντίστασης, πολιτισμού και δημιουργίας θεσμών αυτοδιοίκησης, δικαιοσύνης και λαϊκής κυριαρχίας από την ηρωική εποχή του Άρη, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, στις μέρες μας που κυριαρχεί η φτώχεια κι η ανεργία, που πάει να σηκώσει κεφάλι ο ρατσισμός κι ο φασισμός, που αμφισβητούνται και καταργούνται εργατικές κατακτήσεις, δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες από τους σύγχρονους δυνάστες των “θεσμών”.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής τοποθετήθηκε αναμνηστική πλακέτα στο σημείο του φανοστάτη από τον οποίο κρεμάστηκαν τα κεφάλια του Βελουχιώτη και του Τζαβέλα ως ενθύμηση του αγώνα του Άρη Βελουχιώτη, εφόσον η πολιτεία σιωπά και δεν αναδεικνύει το συγκεκριμένο θέμα. Η συμβολική αυτή κίνηση ξέρουμε ότι θα θορυβήσει το κατεστημένο που θέλει να μην υπάρχει ιστορική μνήμη και να κυριαρχεί η σιωπή γύρω από το παράδειγμα και τους αγώνες του Άρη Βελουχιώτη.
Την Κυριακή 7 Ιούνη, ξεκίνησε το οδοιπορικό για τη Μεσούντα της Άρτας και τον τόπο θυσίας του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ. Στην πλατεία του χωριού έγινε αναφορά από τον ιστορικό Γιώργο Μιχαηλίδη στους αγώνες του τμήματος του ΕΛΑΣ τις τελευταίες εκείνες ημέρες στην περιοχή και, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε η κατάβαση στο φαράγγι του Φάγγου, εκεί όπου άφησε την τελευταία του πνοή περικυκλωμένος από παρακρατικές συμμορίες της Δεξιάς και τμήματα της Εθνοφυλακής.
Εν τω μεταξύ η Ομάδα Μελέτης Ιστορίας Κοινωνικών Αγώνων συμμετείχε και στις δύο μέρες των εκδηλώσεων.