ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

 

Κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας , με επικεφαλής την συντονίστρια της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος Χριστίνα Ευθυμιάτου, επισκέφτηκε το ΤΕΙ Θεσσαλίας την Κυριακή.

Ενημερώνοντας ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Παναγιώτης Γούλας αναφέρθηκε στο πρόβλημα των συνεχών μειώσεων των πιστώσεων για τα ΤΕΙ, που έχουν φτάσει πλέον στα επίπεδα του 70%, ενώ, παρά το «πάγωμα», κατά την τελευταία πενταετία, προκηρύξεων νέων θέσεων και με δεδομένη την αποχώρηση σημαντικού μέρους τόσο του εκπαιδευτικού όσο και του διοικητικού προσωπικού, λόγω συνταξιοδότησης, το ίδρυμα όχι μόνον ανταποκρίνεται στην υψηλή αποστολή του, τόσο στο εκπαιδευτικό όσο και στο ερευνητικό πεδίο, αλλά αναβαθμίζει τον ρόλο του, ώστε να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

oikol2 oikol3Ήδη, όπως ανέφερε ο κ. Γούλας, τα περισσότερα τμήματα του ιδρύματος έχουν ετοιμάσει Μεταπτυχιακά Προγράμματα, που θα υλοποιηθούν κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, ενώ το ερευνητικό έργο που παράγεται χαρακτηρίζεται από καινοτομία και καταλήγει σε κατοχύρωση σημαντικών ευρεσιτεχνιών.

Στη συνέχεια το κλιμάκιο των ΟΠ ξεναγήθηκε, από τον Αν. Καθηγητή Αλέξανδρο Παπαχατζή, στο πρωτότυπο σύστημα θερμοκηπίου – ανακύκλωσης νερού, που βασίζεται σε αβαθή γεωθερμική ενέργεια και εισάγει μια καινοτόμο προσέγγιση για την ελαχιστοποίηση της ζήτησης του νερού στον γεωργικό τομέα και τη μείωση της ζήτησης ενέργειας και της διάχυσης της ρύπανσης από τη γεωργία. Το έργο, που στοχεύει στην επίδειξη της ικανότητας προσαρμογής της γεωργικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στην περιορισμένη παροχή υδατικών πόρων, χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+, πρόγραμμα που διευκολύνει κυρίως την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών θεμάτων σε άλλες πολιτικές, και γενικότερα, συμβάλλει στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Επόμενος σταθμός ήταν το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ιδρύματος, όπου και παρουσιάστηκε, από τον Αν. Καθηγητή Κωνσταντίνο Πετρωτό, ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός παστερίωσης/αποστείρωσης με υπερ-υψηλή πίεση, που αποκτήθηκε μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Επιπλέον παρουσιάστηκε σειρά εφαρμογών του Εργαστηρίου, που αφορούν οικολογική εκμετάλλευση βιο-αποβλήτων για παραγωγή χρήσιμων προϊόντων, όπως πολυφαινολών ελιάς από τα φυτικά νερά του ελαιοτριβείου με μέθοδο 100% αξιοποίησης τους και συμπαραγωγή ζωοτροφών με μορφή ενσιρώματος και με υψηλή βιολογική αξία για την υγεία των ζώων ή τυρογάλακτος. Παρουσιάστηκαν επίσης σύγχρονες εφαρμογές νανοτεχνολογίας, όπως η παραγωγή φυτοφαρμάκου από ριγανέλαιο για την καταπολέμηση των ζιζανίων, χωρίς να προκαλούνται βλάβες στην υγεία του καταναλωτή και στο φυσικό περιβάλλον. Επίσης παρουσιάστηκε η νέα τεχνολογία για παραγωγή σκόνης από γάλα γαϊδούρας με κρυογενική μέθοδο λυοφιλίωσης και οι συνεργασίες του ΤΕΙ Θεσσαλίας με τον κόσμο των επιχειρήσεων με μεταφορά της τεχνογνωσίας, που αναπτύσσεται σε βιομηχανική κλίμακα και δημιουργία υπεραξίας. Τέλος παρουσιάστηκε το υπερσύγχρονο Αναλυτικό Εργαστήριο, που δημιουργήθηκε με απόκτηση υψηλών προδιαγραφών συσκευών, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ