ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ Β. ΚΟΚΚΑΛΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

Τις αντιρρήσεις, τόσο του ιδίου, όσο και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στο νομοσχέδιο περί ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών, ανέδειξε ο βουλευτής Λαρίσης των ΑΝΕΛ κ. Βασίλης Κόκκαλης μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της βουλής.

Ο Λαρισαίος πολιτικός εστίασε την κριτική του στην αντισυνταγματικότητα πολλών από τις επιχειρούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις, ενώ εξέφρασε μια σειρά διαφωνιών τόσο στο πνεύμα, όσο και στην ουσία του νομοσχεδίου.

Πιο αναλυτικά ο κ. Κόκκαλης τόνισε:

“Οι διατάξεις του άρθρου 1 του νομοσχεδίου αποτελούν ουσιαστικά επανάληψη των διατάξεων του άρθρου 1 του ν. 3838/2010 (ΦΕΚ Α΄ 49) που έχουν κριθεί ήδη ως αντισυνταγματικές σύμφωνα με την απόφαση 460/2013 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η προσπάθεια νομοθέτησης, εκ νέου, διατάξεων που επί της ουσίας έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές, αποτελεί παρέμβαση της νομοθετικής στη δικαστική εξουσία κάτι το οποίο απαγορεύεται.

Από τις συγκεκριμένες διατάξεις, προκύπτει με σαφήνεια, μία ανεξήγητη εμμονή  για την, με οποιοδήποτε κόστος, απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας σε ανήλικους αλλοδαπούς με συνοπτικές διαδικασίες.

Καταρχήν δεν εξηγείται ο λόγος για τον οποίο δίνεται η δυνατότητα,  σε αλλοδαπούς γονείς, να επιλέγουν για τα τέκνα τους  Ιθαγένεια διαφορετική από τη δική τους, κατά τη διάρκεια που τα τέκνα αυτά είναι ανήλικα.

Οι αλλοδαποί γονείς, μετά από ορισμένα  χρόνια νόμιμης διαμονής στη Χώρα,  έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν την απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας με πολιτογράφηση και εφόσον την αποκτήσουν, τα  ανήλικα τέκνα τους,  αποκτούν και εκείνα την Ελληνική Ιθαγένεια από την ημέρα κτήσης της Ιθαγένειας ενός τουλάχιστον εκ των γονέων.

Το γεγονός ότι οι γονείς, που ενώ έχουν εκ του νόμου τις τυπικές προϋποθέσεις (αναφορικά με το χρόνο προηγούμενης νόμιμης διαμονής), να αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια,  δεν καταθέτουν αίτηση για την απόκτησή τους με τη διαδικασία της Πολιτογράφησης, σημαίνει ή ότι δεν επιθυμούν να την αποκτήσουν ή δεν έχουν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις (πλην του χρόνου νόμιμης διαμονής) για να την αποκτήσουν.

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση γεννάται το ερώτημα πως οι αλλοδαποί αυτοί γονείς επιλέγουν για τα τέκνα τους την Ελληνική Ιθαγένεια, που εκείνοι είτε δεν επιθυμούν είτε δεν πληρούν τις ουσιαστικές προϋποθέσεις να την αποκτήσουν και οι προϋποθέσεις αυτές είναι προϋποθέσεις ουσίας, προβλέπονται στο άρθρο 5Α του Κώδικα Ιθαγένειας, οι πιο σημαντικές εκ των οποίων είναι: να γνωρίζουν επαρκώς την Ελληνική γλώσσα, να έχουν ενταχθεί ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Χώρας, να αποδεικνύουν  εξοικείωση με την Ελληνική ιστορία και τον Ελληνικό πολιτισμό, να αποδεικνύουν σταθερή εκπλήρωση των φορολογικών του υποχρεώσεων, καθώς και των υποχρεώσεών του προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, να συμμετέχουν ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της Χώρας, σεβόμενοι τις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες τη διέπουν, να αποδεικνύουν την επαρκή εξοικείωση με τους θεσμούς του πολιτεύματος της Ελληνικής Δημοκρατίας και την πολιτική ζωή της Χώρας και να έχουν βασικές γνώσεις της Ελληνικής πολιτικής ιστορίας, ιδίως της σύγχρονης.

Για ποιο λόγο λοιπόν δύνανται οι αλλοδαποί γονείς να επιλέγουν διαφορετική  από τη δική τους ιθαγένεια για τα τέκνα τους, χωρίς αυτά να ερωτηθούν και σε τι εξυπηρετεί αυτή η άρον – άρον μαζική απόδοση ιθαγένειας σε ανήλικους, όταν τα παιδιά αυτά είναι νόμιμα διαμένοντα στη χώρα, εκπαιδεύονται στα  σχολεία όπως και οι ημεδαποί και δεν τους προσθέτει οτιδήποτε επιπλέον, η κατοχή Ελληνικής Ιθαγένειας έως την ενηλικίωσή τους.

Εξάλλου το άρθρο 3 του νομοσχεδίου που αντικαθιστά το άρθρο 19 του ισχύοντος Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας δίνεται η δυνατότητα στο ανήλικο τέκνο που έχει αποκτήσει την Ελληνική Ιθαγένεια με δήλωση των γονέων του,  να την αποποιηθεί όταν ενηλικιωθεί. Και γεννάται το ερώτημα γιατί θα πρέπει να του δίδεται η Ελληνική Ιθαγένεια όταν είναι ανήλικο και να αποφασίζει όταν ενηλικιώνεται για το αν θα την αποποιηθεί κι όχι να αποφασίζει όταν ενηλικιώνεται για το αν θα  την αποκτήσει.

Θεωρούμε λοιπόν ότι θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του άρθρου 5Α του Κώδικα Ιθαγένειας που αφορά στην κτήση της Ελληνικής Ιθαγένεια με Πολιτογράφηση και να αποσυρθεί το άρθρο 1 του νομοσχεδίου  που αφορά στην κτήση της Ελληνικής Ιθαγένειας με δήλωση και αίτηση, λόγω γέννησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 5Α του Κώδικα

Ιθαγένειας με τέτοιο τρόπο ώστε να περιλαμβάνει δύο κεφάλαια. Το πρώτο θα πρέπει να περιλαμβάνει τις διατάξεις για την κτήση της Ελληνικής Ιθαγένειας με Πολιτογράφηση όπως υφίστανται σήμερα και στο δεύτερο κεφάλαιο  να περιλαμβάνονται διατάξεις για την κτήση της Ελληνικής Ιθαγένειας με Πολιτογράφηση με πιο ευέλικτο τρόπο για τους αλλοδαπούς που έχουν γεννηθεί στη Χώρα ή φοίτησαν σε ελληνικό σχολείο εφόσον κι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με προϋπόθεση όμως ότι η αίτηση θα γίνεται από τους ίδιους μετά την ενηλικίωσή τους (να διασφαλίζεται δηλαδή η δική τους επιθυμία και θέληση και όχι των γονέων τους που μπορεί να στηρίζεται και σε ταπεινά ίσως κίνητρα). Θεωρούμε δε για λόγους εθνικής ασφάλειας πως η απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας με πολιτογράφηση, από αλλοδαπούς τρίτων χωρών, που προέρχονται από όμορα προς τη Χώρα κράτη, θα προϋποθέτει και ταυτόχρονη κατάθεση δήλωσης  αποποίησης της ιθαγένειας των γονέων τους.

Συνοπτικά δεν στηρίζουμε τη δυνατότητα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας ανήλικων αλλοδαπών που είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα είτε φοίτησαν σε ελληνικό σχολείο με δήλωση αίτηση  των αλλοδαπών γονέων.

Στηρίζουμε τη απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας με πιο ευέλικτο τρόπο, σε ενήλικες αλλοδαπούς που είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα είτε φοίτησαν σε ελληνικό σχολείο, έπειτα από δήλωση – αίτηση των ιδίων -και εφόσον έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις σπουδές τους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση- με ταυτόχρονη αποποίηση της ιθαγένειας των γονέων τους εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς με καταγωγή από όμορες προς τη Χώρα κράτη”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ