ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ 1 ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Συμπληρώθηκε,  ένας χρόνος από τη μεγάλη νίκη της «Συμπαράταξης Λαρισαίων» στις δημοτικές εκλογές της 25ης Μαϊου 2014. Δώδεκα μήνες πριν, η μεγάλη πλειοψηφία  των Λαρισαίων,   στήριξαν και εμπιστεύτηκαν τον Απόστολο Καλογιάννη και το ενωτικό μας εγχείρημα. Η «Συμπαράταξη»,   σαν συνεργασία αυτοδιοικητικών κινήσεων, συλλογικοτήτων και πολιτών, εξέφρασε το ρεύμα της ανατροπής, σε πρόσωπα και πολιτικές στο Δήμο και την κοινωνία μας.

Σήμερα οκτώ μόλις μήνες μετά από την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα Δημοτική Αρχή ας επιτραπούν  στην αυτοδιοικητική μας παράταξη, κάποιες πρώτες διαπιστώσεις, που αφορούν την  πολιτική λειτουργία του Δήμου. Δεν πρόκειται, φυσικά, για τον  απολογισμό των πεπραγμένων, της δημοτικής αρχής, αφού αυτός θα γίνει, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη των καθηκόντων της. Αναλυτικά:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΔΗΜΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Κατά την προεκλογική περίοδο, δηλώναμε την απόλυτη πίστη μας, στην ανάγκη να περάσουμε από  το «δημαρχοκεντρικό» μοντέλο διοίκησης, σε μια διαφορετική αντίληψη, που θα στηρίζεται  στη συμμετοχικότητα και την κοινή δράση και τονίζαμε  την ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σήμερα, το Δημοτικό Συμβούλιο,  λειτουργεί, ως το ανώτερο πολιτικό όργανο της πόλης, συζητά,  ανοικτά και δημοκρατικά, όλα τα θέματα της πόλης, μεγάλα και μικρότερα.  Η συμμετοχή πολιτών στις συνεδριάσεις είναι πρωτοφανής, τουλάχιστον για τα τελευταία χρόνια.

Εχουν, ήδη, συγκροτηθεί και συνεδριάσει όλες οι προβλεπόμενες Επιτροπές Διαβούλευσης, με ουσιαστική συμμετοχή όλων των τοπικών  φορέων.

Αξιόλογη ενεργοποίηση σε αρκετές από τις Δημοτικές Κοινότητες.

Ορατά είναι, επίσης ,τα αποτελέσματα της επιλογής της δημοτικής αρχής να συνεργαστεί και να παραχωρήσει πεδίο δράσης, σε εθελοντικές οργανώσεις και φορείς. Η ολοένα και πιο έντονη εμπλοκή πολιτών στις υποθέσεις του Δήμου, αποτελεί εγγύηση για το μέλλον.  Όπως είχαμε τονίσει, πριν τις εκλογές, η «Συμπαράταξη» δεν ζητά την ανάθεση, αλλά τη συμμετοχή.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Σήμερα, η κοινωνία της Λάρισας γνωρίζει, πολύ καλά, ότι ο Δήμος λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, σε όλους τους τομείς: Οι προσλήψεις προσωπικού, γίνονται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις, κυρίως των συμβασιούχων, η μοριοδότηση γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια και οι σχετικοί πίνακες κατάταξης βρίσκονται στη διάθεση διαπαραταξιακής επιτροπής και κάθε ενδιαφερόμενου.

«Ανοικτές» και διαφανείς διαδικασίες σε κάθε είδους διαγωνισμού και  προκήρυξης, ακόμα και όταν αυτό δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Πόθεν έσχες: Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία δηλώσεων πόθεν έσχες, του δημάρχου και των αντιδημάρχων, όπως  είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά

ΧΡΗΣΤΗ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

Η διαφορετική μας αντίληψη οδήγησε στον εξορθολογισμό των οικονομικών του Δήμου, όπως αυτός αποτυπώθηκε στον προϋπολογισμό για το 2015.

Αυτό επέτρεψε το Δήμο να αυξήσει τα κονδύλια του  προγράμματος έργων για οδοποίία (ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, κρασπεδόρειθρα κλπ), τα οποία τώρα πια, ανέρχονται στα 3,5 εκατ. ευρώ. Συγκριτικά σημειώνεται πως το 2014, πραγματοποιήθηκαν έργα οδοποιίας  ύψους 100.000 ευρώ. Οι πρώτες εργολαβίες έχουν ξεκινήσει ή δρομολογηθεί και θα ξεκινήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Τα έργα αυτά και συνολικά το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και τα έργα της ΔΕΥΑΛ – η οποία υλοποιεί το σχεδιασμένο πρόγραμμα αντικατάστασης του παλιού δικτύου ύδρευσης –  θα βοηθήσει και στην ενίσχυση της απασχόλησης στο Δήμο μας.

Επίσης, το νοικοκύρεμα των οικονομικών, οδήγησε στην ενίσχυση, κατά 1 εκατ. ευρώ, των πόρων που διατίθενται για την  κοινωνική πολιτική του Δήμου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Η  «Συμπαράταξη Λαρισαίων» έχει μιλήσει  προεκλογικά για τον «ανθρωποκεντρικό» χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει ο Δήμος. Η αναφορά στην κοινωνία και   τον συνάνθρωπο με  έννοιες όπως αλληλεγγύη, κοινωνική προσφορά, ανιδιοτέλεια,  πολιτισμός – παιδεία-  αθλητισμός για όλους,   προσδιορίζουν  και την παρέμβαση που θέλουμε να ασκήσουμε στην τοπική κοινωνία.

Από τις δράσεις που «τρέχουν» ενδεικτικά σημειώνουμε :

Κοινωνικό Τιμολόγιο σε Δήμο, ΔΕΥΑΛ

Θεαματική αύξηση των καταγεγραμμένων δικαιούχων στις κοινωνικές δομές του Δήμου –

Λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για όσους αισθάνονται την ανάγκη να ζητήσουν στήριξη και βοήθεια, στο πλαίσιο λειτουργίας του Δήμου.

Λειτουργία Παιδικών Σταθμών, σε απογευματινό ωράριο, αλλά και τον Αύγουστο.

Τα ΚΑΠΗ, γίνονται ξανά Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων.

Ανοικτή και συνεχής σχέση με τους φορείς της Παιδείας. Ο Δήμος αγκαλιάζει και στηρίζει τα σχολεία.

Ανθηση  Λεσχών Πολιτισμού, λειτουργία βιβλιοθηκών, εκδηλώσεις για το παιδί, το βιβλίο, αθλητικές εκδηλώσεις με έμφαση στον μαζικό λαϊκό αθλητισμό κ.α.

Εμφανής και ουσιώδης παρέμβαση στον τομέα του πολιτισμού, σε όλα τα επίπεδα. Συνθήκες «Πολιτιστικής Ανοιξης» επικρατούν στην πόλη.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ 2021

Η Δημοτική Αρχή, ανταποκρίθηκε στην πρό(σ)κληση και πλέον οργανώνει  την υποψηφιότητα της Λάρισας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021. Με την εμπλοκή των πολιτών και των φορέων στην υπόθεση της διεκδίκησης, με διαφανή και συνετή διαχείριση των πόρων που θα απαιτηθούν, είμαστε πεπεισμένοι,   ότι η υποψηφιότητα της Λάρισας μόνο σημαντικά οφέλη, μπορεί να αποδώσει στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Σε ό,τι αφορά, στα μεγάλα θέματα για την ανάπτυξη του Δήμου μας, με την εκπόνηση τεσσάρων επιστημονικών μελετών, οι οποίες  που σύντομα  θα ολοκληρωθούν και θα αποτυπωθούν στο νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου για την περίοδο 2015- 2019 ,  τίθενται πλέον τα θεμέλια. ώστε η Λάρισα τα επόμενα χρόνια να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Η εποχή των αποσπασματικών ενεργειών και αποφάσεων, αναλόγως με τις «επινοήσεις» του εκάστοτε δημάρχου, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ολοι μας, γνωρίζουμε, ότι όλα όσα περιγράφονται, συντελούνται σε συνθήκες βαθιάς κρίσης. Μιας κρίσης που έχει πλήξει το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους εργαζόμενους σ’ αυτούς. Σε συνδυασμό δε με τις χρόνιες και διαπιστωμένες στρεβλώσεις στον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών, προκύπτει η αναγκαιότητα  η δημοτική αρχή να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές (Νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας, Ενιαίο γραφείο Προμηθειών κ.α.) ώστε οι υπηρεσίες του Δήμου να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στις απαιτήσεις.

Γιατί ανεξάρτητα από τις δυσκολίες, η βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Και σ΄ αυτό σήμερα υστερούμε.  Παρά την έλλειψη προσωπικού ο Δήμος προσπαθεί. Ομως  τα περιθώρια βελτίωσης είναι ακόμα μεγάλα.

ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ  ΜΑΣ

Από το ξεκίνημά της  η «Συμπαράταξη Λαρισαίων», ως αυτοδιοικητική παράταξη πάντα, συνδέθηκε με το ρεύμα ανατροπής στην κοινωνία. Σήμερα μόνο θετικά αποτιμούμε τις καίριες πολιτικές παρεμβάσεις  του δημάρχου και της δημοτικής μας ομάδας, τόσο για το θέμα της αποστολής των στοιχείων δημοτικών υπαλλήλων στον τότε υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον περασμένο Οκτώβριο –  μια ενέργεια που προκάλεσε ακόμα και τη,  πρόσκαιρη τελικώς, δίωξη του Απόστολου. Καλογιάννη και άλλων αγωνιστών δημάρχων –   όσο και για την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ. Πρόκειται για αποφάσεις που δικαιώνονται στο χρόνο και στηρίζονται από την πλειονότητα των συμπολιτών μας και απ΄ όλους όσους οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και την κοινωνία.

Πιστεύουμε ότι τα δείγματα γραφής, της μέχρι τώρα πορείας είναι απολύτως ενθαρρυντικά και κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Ο Δήμος μας, η πόλης μας , μπαίνει όλο και πιο γρήγορα, σε διαρκή διαδικασία δημιουργικής «επανεκκίνησης», μαζί με τους πολίτες και την κοινωνία.

Γνωρίζουμε ότι οι προσδοκίες είναι ιδιαίτερα υψηλές,  λόγω και της περιόδου στασιμότητας που προηγήθηκε. Δουλειά της δημοτικής αρχής είναι να εμπνεύσει στις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους. Αυτό ήδη, αρχίζει να γίνεται. Οι στόχοι είναι υψηλοί και ο καθένας μας, ασχέτως  πολιτικής τοποθέτησης, απόψεων και καταβολών  οφείλει και πρέπει να συνδράμει.

Ολοι θυμόμαστε, πως η «Συμπαράταξη Λαρισαίων» νίκησε στις εκλογές της 25 Μαιου του 2014 γιατί κατέκτησε τη δυνατότητα να ενώνει. Αυτό συνέβη στις εκλογές, αυτό συμβαίνει και σήμερα. Ο Δήμο Λαρισαίων, πλέον, ενώνει και θα ενώσει ακόμα περισσότερους.

Τα καλύτερα για τη Λάρισα, είναι μπροστά μας…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ