ΚΑΠΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΟΥΡΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΟΣ

Οι άνθρωποι που παίρνουν κάποια γνωστά φάρμακα για την ανακούφιση από την καούρα και την παλινδρόμηση οξέων, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή από άλλους που παίρνουν διαφορετικούς τύπους φαρμάκων οξύ-καταστολής, σύμφωνα με μια μεγάλη νέα μελέτη.

Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που είχαν πάρει ιατρική συνταγή για αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs), ως θεραπεία για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), είχαν 16 έως 21% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 17 ετών, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν χρησιμοποιούν αυτά τα κοινά φάρμακα.

Ανάμεσα στα δημοφιλή φάρμα συμπεριλαμβάνονται τα: Nexium, Prilosec και Prevacid.

Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα φάρμακα οξύ-καταστολής παρόμοια επίδραση. Τα αποτελέσματα επίσης διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπαιρναν αναστολείς των υποδοχέων Η2 – έναν άλλο τύπο συνταγογραφούμενων φαρμάκων που χρησιμοποιείται για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπως Zantac, Tagamet και Pepcid – δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Η μελέτη, με συν-συγγραφέα τον Δρ Nicholas Leeper, καρδιολόγο και βοηθό καθηγητή χειρουργικής και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Stanford Medical Center, στο Στάνφορντ, Καλιφόρνια, δημοσιεύθηκε σήμερα (10 Ιουνίου) στο περιοδικό PLoS ONE

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ