ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ

Να αναλάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες ώστε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα εφημεριών στο ιατρικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και να λήξει η επίσχεση εργασίας διαρκείας των τελευταίων ημερών, κάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στο πλαίσιο συνάντησης που είχε την Τετάρτη με  αντιπροσωπεία αποτελούμενη από την πρόεδρο κ. Σωτηράκου

και μέλη του Δ.Σ. του Συμβουλίου της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ του ΠΓΝΛ, μέλη της Επιτροπής Αγώνα Κινητοποιήσεων του Πανεπιστημιακού, το μέλος του Δ.Σ. της ΟΕΝΓΕ κ. Καραγιώργο και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Γιαννακόπουλο.

Ο κ. Αγοραστός ζήτησε επίσης τον άμεσο διορισμό νέας διοίκησης στο Νοσοκομείο, τη στελέχωση με προσωπικό για την κάλυψη των ελλείψεων καθώς και την έκτακτη επιχορήγηση του Πανεπιστημιακού για την εύρυθμη λειτουργία του.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ του ΠΓΝΛ, οι υγειονομικοί εξήγησαν στον Περιφερειάρχη τους λόγους της επ’ αόριστον επίσχεσης εργασίας στην οποία βρίσκονται οι γιατροί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, σημειώνοντας πως “οι δεδουλευμένες εφημερίες είναι απλήρωτες εδώ και 6 μήνες”.

Στο υπόμνημα που δόθηκε στον κ. Αγοραστό, γίνεται σαφές πως δεν υπάρχει από πλευράς αρμοδίων φορέων συγκεκριμένη απάντηση ή χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές των εφημεριών και ότι “θα συνεχίσει επ’ αόριστον η επίσχεση εργασίας έως την αποπληρωμή των δεδουλευμένων χωρίς περικοπές”.

Επίσης εκφράστηκε προς τον Περιφερειάρχη προβληματισμός για τον “σφιχτό και κουτσουρεμένο προϋπολογισμό” του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ο οποίος δημιουργεί αρκετά προβλήματα στη λειτουργία του καθώς και στο γεγονός της έλλειψης διοίκησης στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Οι εκπρόσωποι των υγειονομικών φορέων προανήγγειλαν επίσης “πως το επόμενο διάστημα θα επιλεγούν και άλλες μορφές αγώνα για να σταματήσει η στάση πληρωμών που κήρυξε η κυβέρνηση στην υγεία”, διεκδικώντας μεταξύ άλλων Δημόσιο, δωρεάν, αναβαθμισμένο σύστημα υγείας για όλους, άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων χωρίς περικοπές, αύξηση των δαπανών για την υγεία με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του πληθυσμού, άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για όλους.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε μετά το πέρας της συνάντησης τα εξής: “στόχος μας είναι ένα σύστημα δημόσιας υγείας στο οποίο να μπορούν να προσφεύγουν για τις ανάγκες τους όλοι οι πολίτες. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι τριτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας.

Αυτή τη στιγμή, απ’ όσα μου μετέφεραν οι γιατροί, ιστορικά δεν έχει ξαναβρεθεί σε τέτοια θέση. Δεν υπάρχει διοικητικό συμβούλιο και χρειάζεται ορισμός άμεσα, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλές υποθέσεις οι οποίες δεν προχωρούν εξαιτίας της έλλειψης διοίκησης. Για παράδειγμα τα έργα προμήθειας ιατροτεχνικού εξοπλισμού. Επίσης, βρίσκονται σε δύσκολη θέση και οι γιατροί καθώς για πρώτη φορά δεν έχουν πληρωθεί οι δεδουλευμένες εφημερίες των τελευταίων έξι μηνών.

Παράλληλα, με την περικοπή του προϋπολογισμού των εφημεριών κάτω από το όριο ασφαλείας κατά 12%, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο χρειάζεται έκτακτη επιχορήγηση γιατί αυτή τη στιγμή ο προϋπολογισμός του είναι μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό χρειάζεται η συστράτευση όλων των δυνάμεων, ούτως ώστε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός με έκτακτη επιχορήγηση. Διαφορετικά, υπάρχει πρόβλημα στην λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Επίσης να λυθεί και το θέμα των απλήρωτων εφημεριών στα Κέντρα Υγείας καθώς και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού τόσο στα Νοσοκομεία, όσο και στις υπόλοιπες δημόσιες δομές υγείας και πρόνοιας”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ