Γ. ΜΠΕΖΟΣ: «Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΑΡΙ ΗΓΕΤΗ»

Την Πέμπτη 11 Ιουνίου ο Γιάννης Μπέζος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για το ΠΑΣΟΚ, την Κεντροαριστερά, τον Αλ. Τσίπρα και την Ελλάδα στην Ευρώπη

Συνέντευξη Γ. Μπέζου
Για το ΠΑΣΟΚ

«Όλοι είμαστε λίγο ΠΑΣΟΚ. Η ευκολία , το δεύτερο συνθετικό της Αριστεράς, Κεντροαριστερά και δεν συμμαζεύεται, λίγο σοσιαλισμός, λίγο το έθνος , λίγο «σου χαιδεύω τ’ αυτιά», λίγο συνδικαλισμός, λίγο μην προσπαθείς πολύ, αυτά τα βρήκαμε μπροστά μας, δεν υπάρχει τίποτα που να μην πληρώνεται στη ζωή. Αυτό νομίζω πληρώνει ο κ. Βενιζέλος και νομίζω ένα πολύ μεγάλο λάθος του κ. Παπανδρέου  ήταν το 2004 που ανέλαβε, ότι έπρεπε να τα αλλάξει όλα, δηλαδή και τα σύμβολα και το όνομα. Δεν πρέπει να μας παγιδεύουν και να  μας φοβίζουν τα σύμβολα και το όνομα. Να τα αλλάξει όλα, να τα διαλύσει και να κάνει εξ’ αρχής. Γιατί λέει δεν θα αλλάξουμε το όνομα, θα κρατήσουμε τα σύμβολά μας, θα τα κρατήσουμε αυτά. Αυτά δείχνουν ότι είμαστε αρκετά πίσω. Θα έπρεπε να έχουν γίνει βήματα πιο ριζοσπαστικά και στο τέλος θα είχε και για τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου πιο ενδιαφέρον να προεδρεύει ενός κόμματος και να μην τον παγιδεύει, να τον αιχμαλωτίζει, να τον βαραίνει η εικόνα του πατέρα του. Γιατί ο μεγάλος αντίπαλος του Γιώργου ήταν ο Ανδρέας κι όχι οι αντίπαλοί του οι άλλοι. Νομίζω ότι έχει ένα βαρίδι πίσω της οικογενείας. Δεν είχε σκοτώσει τον πατέρα του ακόμα μέσα του…

Δεν νομίζω ότι έχει μέλλον το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν φορείς τώρα πια, ο Σταύρος Θεοδωράκης με το Ποτάμι. Δεν ξέρω αν μπορεί, πάντως δεν νομίζω να απέχει από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Ποιες είναι οι μεγάλες διαφορές; Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Στο τέλος ένας ψηφοφόρος να πει, γιατί να μην πάω στο Ποτάμι και να πάω στο ΠΑΣΟΚ;»

Για τον πρωθυπουργό

«Ο Τσίπρας έχει μέλλον προσωπικά. Έχει ένα σκαρί ενός ηγέτη. Δεν φοράει γραβάτα, αλλά συμπεριφέρεται σαν να φοράει και το λέω με την καλή έννοια. Έχει μια σοβαρότητα και στο λόγο του. Έχει το μεγάλο προσόν ότι είναι ηγέτης γεννημένος. Έχει σκαρί τέτοιο, η εικόνα του η δημόσια είναι πολύ καλή, ο λόγος του φροντίζει τον εαυτό του, ξέρει επίσης πότε πρέπει να βγει προς τα έξω βλοσυρός και πότε πρέπει να βγει γελαστός. Είναι πολύ σημαντικό πράγμα αυτό. Τι σημαίνει για τον ψυχισμό, για τον κόσμο, για το κλίμα αυτό κι επίσης το ακροατήριό του των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γενικότερα του κόσμου θα του δώσει και χρόνο και μπορεί να περάσει τις θέσεις του, γιατί ακριβώς επειδή έχει σκαρί ηγέτη, ακόμα κι ας μην είναι πολύ καλές οι θέσεις αυτές.»

Για την Ελλάδα στην Ε.Ε.

«Αν κάνουμε ένα γκάλοπ στους δρόμους και ρωτήσουμε τους ανθρώπους: «Θέλετε την Ευρώπη»; Δεν θα βρείτε πολλούς που να σας πουν «θέλουμε να είμαστε Ευρωπαίοι, γιατί η χώρα μας δεν είναι έτσι πολιτισμικά πολύ προς την Ευρώπη». Ήμασταν μέχρι πρότινος η μόνη ορθόδοξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα μπήκανε οι Βούλγαροι κλπ. Έχουμε άλλες παραδόσεις εμείς, συνορεύουμε με την Ανατολή. Είμαστε του Παπαδιαμάντη. Ο Παπαδιαμάντης είχε πάει ταξίδι στην Αθήνα από τη Σκιάθο και γυρίζοντας με ένα μεγάλο καΐκι και περνώντας από τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, βγήκε έξω να τον θαυμάσει και βλέπει τον ναό του Ποσειδώνα κάνει τον σταυρό του και λέει: «Γκιουλ», που σημαίνει ωραίο στα τούρκικα. Αυτή είναι η Ελλάδα. Να θαυμάζεις τον ναό του Ποσειδώνα, να κάνεις το σήμα του σταυρού και να αναφωνείς στα τούρκικα. Αυτή η χώρα δεν μπορεί εύκολα να προσανατολιστεί προς την Ευρώπη. Πρέπει όμως να το κάνει και θα πάρουμε ό,τι καλό πιστεύουμε από την Ευρώπη και θα δώσουμε ό,τι καλό. Όχι να πάρουμε τα κακά και να δώσουμε τα χειρότερα εμείς.»

tovima.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ