ΤΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ» ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ…

 

Το εθνικό μας φαγητό, αυτό που καταναλώνουν κάθε εβδομάδα αν όχι κάθε μέρα οι περισσότεροι Έλληνες, αυτό που προτιμούν όλοι οι τουρίστες, το greek σουβλάκι, δεν είναι ελληνικό. Το χοιρινό που χρησιμοποιείται στα περισσότερα σουβλατζίδικα της χώρας είναι εισαγόμενο από τη Δανία -κατά κύριο λόγο- τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Όπως σημειώνεται σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα της Κυριακής, οι εταιρείες που προμηθεύουν τα σουβλατζίδικα στην Ελλάδα εισάγουν το κρέας καθώς οι ποσότητες που παράγονται στη χώρα δεν επαρκούν να καλύψουν την κατανάλωση.

Συνολικά, από τους 300.000 τόνους χοιρινού που καταναλώνονται κάθε χρόνο περισσότεροι από τους 190.000 τόνους είναι εισαγόμενοι. Το δε κόστος ανέρχεται σε περίπου μισό δισ. Ευρώ.

Το συνολικό κόστος των εισαγωγών σε κρέας ξεπερνά το ένα δισ. Ευρώ καθώς εκτός από το χοιρινό εισαγόμενο είναι και το 87% του μοσχαρίσιου κρέατος που καταναλώνεται στην Ελλάδα.

Βασικός προμηθευτής όλων των σουβλατζίδικων της χώρας είναι η δανέζικη εταιρεία Danish Crown που έχει ετήσιο τζίρο από την εξαγωγή χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος που φτάνει τα 8 δισ. Ευρώ. Είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης και η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ