ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΕΝΩ ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ, οι οποίοι συμφώνησαν σε επιτάχυνση των διαβουλεύσεων προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση το αργότερο μέχρι το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, συνεχίστηκαν την Πέμπτη οι διεργασίες για την επίτευξη συμφωνίας. Σκληρές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΔΝΤ για μη πρόοδο του ελληνικού ζητήματος.

«Εργαζόμαστε για τη γεφύρωση των διαφορών στα θέματα των δημοσιονομικών και της ομαλής χρηματοδότησης, καθώς και για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο δημόσιο χρέος», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές μετά τη σημερινή (Πέμπτη) συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ.

Το προχθεσινό ραντεβού των 3 ηγετών επιβεβαίωσε την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές αφενός στο ζήτημα του χρέους, καθώς η ελληνική πλευρά ζητά συμφωνια πακέτο με παράταση της δανειακής σύμβασης μέχρι τον Μάρτιο του 2016 και οριστική διευθέτηση του χρέους έτσι ώστα να καταστεί βιώσιμο. Η δεύτερη διαφορά, που είναι αυτή τη στιγμή πιο εύκολο να γεφυρωθεί, αφορά το μέγεθος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει το πλεόνασμα για το 2015 να καθοριστεί στο 0.75% την ώρα που οι δανειστές επιμένουν στο 1%.

Η απόσταση επιβεβαιβώθηκε και στις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΔΝΤ ο οποίος την Πέμπτη δήλωσε ότι οι διαφορές με την Ελλάδα είναι τεράστιες (major differences) και ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο να μειωθεί η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών ενώ ανέφερε ότι  αποχώρησαν από τις Βρυξέλλες και επέστρεψαν στην Ουάσιγκτον η τεχνική ομάδα του Ταμείου. Πάντως, είναι γνωστό ότι εδώ και ημέρες έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο και έχει μεταφερθεί στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο.

«Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που έχουν απομείνει, ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα. Συνεργαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας μετά τη νέα, δίωρη συνάντησή του με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ

 

left.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ