ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

Οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Λάρισας κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μπαλτά σχετικά με τα προβλήματα που ενδέχεται να ανακύψουν στα ΤΕΙ της χώρας λόγω της υποχρεωτικής εφαρμογής των κατευθύνσεων εξαμήνου.

Τα «νέα» τμήματα των ΤΕΙ όπως αυτά προέκυψαν σύμφωνα με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», μετά τη συγχώνευση συγγενών τμημάτων και τη μετονομασία των παλαιοτέρων, απέκτησαν κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου οι οποίες απαιτούν την παράλληλη διεξαγωγή πολλαπλών προγραμμάτων σπουδών. Δυστυχώς όμως, η τρέχουσα και παραμένουσα αρνητική κατάσταση της ανώτατης εκπαίδευσης στην οποία κυριαρχούν η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη διδακτικού προσωπικού, καθιστά για πολλά ΤΕΙ, αδύνατη την ουσιαστική και αποτελεσματική εφαρμογή των νέων αυτών προγραμμάτων.

Υπό το καθεστώς της αδυναμίας πρόσληψης επιστημονικών συνεργατών και ακαδημαϊκών υποτρόφων, τα ΤΕΙ ωθούνται να «αλλοιώσουν» τη φυσιογνωμία τους καταργώντας τις εργαστηριακές ασκήσεις ενώ το επιστημονικό προσωπικό διδάσκει πολλαπλά διαφορετικά μαθήματα ανεξάρτητα του συγκεκριμένου γνωστικού τους αντικειμένου.

Επειδή όλα τα παραπάνω αναγκάζουν τα ΤΕΙ να λειτουργούν με αντιακαδημαϊκό και ανορθόδοξο τρόπο, καλείται το Υπουργείο Παιδείας να ενδιαφερθεί άμεσα και όχι απλά μεταθέτοντας τις ευθύνες στις προηγούμενες ηγεσίες, προσφέροντας το κατάλληλο πλαίσιο ευελιξίας. Για τον λόγο αυτό και στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των ΤΕΙ, προτείνεται οι Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων να έχουν τη δυνατότητα, αξιολογώντας τις συνθήκες και τους πόρους τους, να αποφασίζουν για το αν και πόσες κατευθύνσεις μπορούν να υποστηρίξουν ακαδημαϊκά.

Τέλος το Υπουργείο Παιδείας εφόσον δε μπορεί να στηρίξει οικονομικά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας ας σταματήσει τουλάχιστον να «κόβει» οποιαδήποτε ευκαιρία χρηματοδότησής τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ